Врањска Гимназија - шетња кроз историју

Раније, Немањина гимназија, а данас Гимназија ,,Бора Станковић“, или за, многе, само – Врањска Гимназија. Срби су своју прву Гимназију основали у Сремским Карловцима, далеке 1791. године. Гимназија у Врању, основана је нешто касније.

Те 1881. Године, Гимназија је основана актом министарства кнежевине Србије, четири године након што је Врање ослобођено од Турака. На самом почетку Гимназија је имала два разреда и била је смештена у згради Харемлука, а први директор био је Ђорђе Ницић. Најпре су наставни кадрови претежно долазили из Београда, касније су то били школовани Врањанци, а између два светска рата и велики број руских емиграната. Већина садашњих професора седела је у клупе врањске Гимназије.

Прва инвестиција државе у наш град

Зграда је грађена од 1931-1934. године. То је била прва инвестиција државе у наш град после Првог светског рата. Тада је на другом спрату урађено седам рељефа југословенских великана: Вука Стефановића Караџића, Боре Станковића, Ивана Гундулића, Светог Саве, Ивана Мажуранића, Франца Прешерна, Петра Петровића Његоша.

Под бугарском окупацијом за време Другог светског рата, престала је са радом и претворена у полицијски казамат, а рељефи су потпуно уништени, као још један симболичан покушај уништавања идентитета људи на овом простору. Потом је њен рад обновљен, 1945. године, када је била подељена на мушку и женску гимназију, а затим спојена у Државну потпуну мешовиту гимназију. Пререгистрацијом у образовни центар, 1990. постаје Гимназија Бора Станковић.

Пре пет година урађена је реконструкција зграде, поводом 130 година њеног постојања. У нову Гимназију, ученици су ушли две године касније, а до тада се настава одвијала у другим врањским школама.

Реч професора одзвања школским простором, а ђаци је чувају одлазећи да усавршавају своје знање и трагају за животним позивима. Неки ученици врањске Гимназије обележили су њену историју, између осталог, отац Јустин Поповић, историчар Јован – Хаџи Васиљевић, а, свакако и књижевник Борисав Станковић, чије име данас и носи.

 

Оцените овај чланак
(2 Гласова)
Последњи пут измењено субота, 30 јул 2016 08:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter