Ташана - чежња младости за животом

Млада и лепа удовица. Неприкосновеност породице и дивљи егоизам имена живу су је сахранили у ,,покојниковој кући”, у исти непромењени начин живота.

Save

Године пролазе и њена млада снага се отима и тражи своја права. Свака ноћ буди по један нагон, а сваки дан рађа по једну жељу више. Сва се њена природа диже у њој и буни, и она страда између закона друштвеног реда и закона крви. То је дуга и постепена борба која се развија из дана у дан, из тренутка у тренутак, полако, пригушено, као ватра која тиња и у једном часу долази до експлозије пламена, до пожара страсти.

У овом Борином делу буни се људско право на живот против тиранских окова традиције, против свирепости једног обичајног права по којем се жена закопава заједно са мужем. Једно од најимпресивнијих места у драми свакако је тренутак када Ташана казује како је, затворену у загушљиве, неотворене одаје, у том мраку између покојникових ствари, у тој атмосфери вечите бриге за покојника, дави и гуши та вечита покојникова присутност. Чежња младости за животом добија у овом сликовито нађеном контрасту, снажан и револтни израз. Напољу ведар, свеж, пун божији дан, унутра тамна ћелија са немирима чежње и крви.

Крај би онда био свирепа освета старог реда свари, који још не дозвољава да се против њега греши, који је у тој средини старинских мириса – које Станковић тако воли – још јачи. Он је дозволио да се провири кроз прозор у слободу, али ће одсећи, ипак, руку ономе ко се маши да окуси и плод те слободе.

Ташана не би била само први, још неуверени и нејаки револуционар на овом путу обарања старих идола, већ и прва и трагична жртва за један нови идеал, тек на помолу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено субота, 18 јун 2016 23:22

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter