Живот Врања из последњих деценија деветнаестог века у Бориној прози има своју физиономију, свој лик, своју особену индивидуалност. Станковић се читаоцима показао као први који је у нашој прози писао од срца срцем. Осенчени симболи и мотиви који су изведени из његове књижевности показују старо Врање, обичаје, традицију. У мирном провинцијском свету живе људи узрујаним и врелим животом. Тај живот слика Бора Станковић и постаје својеврстан сликар свог града, језика и народа.

,,Нечиста крв” историја је девојке са најлуђим, најтајнијим чежњама и страстима, а писац у њеним прецима, прадеди и прабаби, тражи трагове Софкине нечисте крви. Софка је најсложенији лик у српској књижевности. Њено шарање по пепелу потврђује да је Софка жртва свог времена.

Вечно на раскршћу између идеала и стварности, Бора Станковић се на својим најемотивнијим страницама играо са људском осујећеношћу, слободом и грехом. Успех Бориног стила лежи у снажној импресији коју ствара својим унутрашњим елементима кроз ретку и страствену психичку настројеност. Поред ,,Нечисте крви” дело које је несумњиво печат Борине литературе је драма ,,Коштана”. Станковић је ово дело први пут написао када је имао двадесет четири године, али га је касније више пута преправљао.

Вазда жељна слободе, певачица и играчица Малика Еминовић, имала је попут свих других лепотица тога доба – све, само не лагодан живот. Са Бором се срела у кафани, и то када је био гимназијалац. Малика је, потом постала Борина ,,Коштана”. Први пут дело је штампано у Службеном гласнику, 1902. године, а на сцени Народног позоришта у Београду, премијерно изведено.


 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено субота, 04 јун 2016 18:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter