Бели мост - симбол града Врања

Како данас изгледа Бели мост, један од најпознатијих симбола града, саграђен пре сто седамдесет две године? Иако не оријентално сличан мостовима у Паризу, Венецији, Прагу, и он, као и ови мостови, спаја две обале. Док се у Верони, трагична љубав збива на балкону, у Врању се одвија на обали, данас Градске, а некада Врањске реке.

Ајша, кћи моћног и богатог Селим-бега, заљубила се у српског пастира Стојана. Волела је звук Стајанових двојница, које је слушала док је пастир Стојан пролазио водећи овце крај њене куће. Равнодушан није остао ни он. Почели су тајно да се састају у шипражју Врањске реке. Убрзо су по чаршији могле да се чују приче о забрањеној љубави. Ајшин отац, Селим-бег, једном приликом, пронашао их је поред реке И уперио пушку према младићу. Метак је погодио његову кћер која је телом заклонила Стојана. Легенда каже да је мајка Туркиње Ајше подигла на овом месту мост, у спомен несрећне љубави. Мост саграђен те, 1844.године, данас је познат као Бели мост.

Као спона са овом легендом, на мосту постоји И једна плоча, данас готово уништена. На арапско-турском језику написано је ,,добротвор И доброчинитељ, онај који жуди за рајем И високим степеном у њему, Ајши, кћи роба вечног, нека њој И њеним родитељима, опрости грехе.

Године 2006. Бели мост је готово пао, па је урађена потпуна реконструкција, али је сачуван првобитан изглед. Ипак, сви који се упуте у улицу Девет Југовића да виде овај културни споменик Врања, изгледа да ће на једно око морати да зажмуре да не би видели графите, исписане по грађевини. Уз то, и украсне светиљке су поломљене. Графити на задужбини старој скоро двеста година израз су бунта, немара, вандализма или нечег четвртог? Остаје да размишљамо, коме смета наслеђе, или још боље, - зашто?


 

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter