Све Коштане на позоришној сцени

Коштана је дуго тражила редитеља. Бора је у драму уносио узвитлане и снажне елементе којима је бележио врели дах дубоке и болне поезије којом букти и у којој сагорева свака реч у ,,Коштани“. Редитељи и глумци којима је ,,Коштана” падала у руке сматрали су, у жељи да угоде публици, да при обради овог дела, треба да истичу у први план, не Борин текст, не драму, него севдалисања, циганску песму и чочечку игру.

Писац је имао срећу да у Илији Станојевићу продужи сродство са Миткетом, и публика која је већ заволела писца и Миткета, с истим нагонским идејама заволела је и Станојевићев комад ,,Коштана“. У тој првој позоришној верзији тандем Станојевићу, у улози Миткета, била је Зорка Тодоровић, у улози Коштане.

Од те 1901.године, ова драма Борисава Станковића постаје интересантна за будуће неимаре позоришне уметности. У периоду до Другог светског рата, у насловној улози појављивале су се Теодора Арсеновић и Мими Балканска, иначе примадона позоришта ,,Одеон“ у Софији. Као гост, изазвала је посебну пажњу на српско сцени и велико интересовање публике и критичара као странкиња која наступа на српском језику. Слично је било и после окупације, када је Коштана играна на Коларчевом народном универзитету.

Петог фебруара, 2001 године, обележено је 100 година Коштане на српским позорницама. Своје глумачке бисере заносне Врањанке, на сцени Народног позоришта у Београду оствариле су познате Српкиње: Оливера Петровић, Оливера Марковић, Маја Оџаклијевска, Сузана Петричевић. Недавно је Југословенско драмско позориште представило нову српску Кармен – младу Милену Васић, у режији Југа Радивојевића.

На Врањској позоришној сцени, Мира Ценић је небројано пута изнела Коштанину тананост, осећајност и топлину израза. Од тренутка када је у КУД ,,1.мај“ у Сурдулици први пут одиграо Миткета, надаље ће овај лик тумачити хиљаду пута, бард врањског глумишта, Драган Станковић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter