Борина "Коштана" - прича промашених живота

Болна носталгија љубави и самртна песма младости – Борина ,,Коштана“. Дело је тужна прича згаженог срца и промашених живота. Сви ти људи много се веселе, али од њих нико није весео. У њима се одиграва вечита трагедија: јединка тражи сву љубав, сву срећу, интензиван и слободан живот, али целина друштва је безлична, неумољива и тражи да људи подреде оно што им је најдраже њеним незнаним хладним рачунима.

Коштана је певачица и играчица која оличава буран и весео живот у духу раздрагане младости. Та мала Циганчица има немирну, упечатљиву душу уметника. За њу није студени живот домаћинске куће, да двори, да клечи, да старима ноге пере. Њој треба нешто друго, оно вечито, оно што никада човек није достигао, нити ће икада достићи. Врање за њом лудује, и стари, и млади. У њу, јединствену Коштану заљубљује се Митке.

Када је Митке царским друмом ишао све му се живо склањало с пута. ,,Напио се вина, напевао песама, наљубио жена, али га је брат силом оженио. Митке од механе до механе носу ту своју неутољиву тугу. Жал је његов велики севдах. То је песма за младошцу која се више никада неће вратити.

Ово књижевно дело у себи носи особиту, заносну и фаталну љубав. Јован Скерлић пише: ,,Коштана“ је истинско уметничко дело, јер је пуно живота и у њему се прелива дубока, интимна и болна поезија. ,,Коштана“ је снажан и емотиван комад живота.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter