Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржала је данас састанак са представницима новинских удружења Проунс, Комнет, Друштва новинара Србије, Асоцијације радио-телевизија Србије, Друштва новинара Војводине и Удружења медија и медијских радника.

Представници медијских удружења истакли су да на основу бројности чланства, представљају значајну медијску снагу, али да и поред тога нису довољно заступљени у изради медијских докумената који регулишу медијску сцену и од којих зависи судбина свих новинара и медијских радника.

Они су указали министарки културе и информисања на то да нису заступљени у Радној групи за безбедност и заштиту новинара, као ни у Радној групи за примену Акционог плана за спровођење Медијске стратегије од 2020. до 2025. године и да би њихово учешће у раду, захваљујући њиховом искуству и кредибилитету, значајно допринело побољшању услова на медијском тржишту.

Гојковић је рекла да ће размотрити начин да и ова удружења, која чине новинари и медијски радници из различитих делова Србије, у наредном периоду буду заступљена на адекватан начин, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

Српска православна црква саопштила је да је патријарх Порфирије превентивно у изолацији због контакта са свештеником зараженим коронавирусом.

 "Узимајући у обзир да је претходних дана био у контакту са свештеником за кога се испоставило да има благи и асимптоматски облик ковида-19, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије ће, по савету лекара, наредних дана превентивно бити у изолацији", саопштено је из кабинета патријарха српског Порфирија.

Последњи пут измењено среда, 03 март 2021 15:47

Припадници Министарства унутрашњих послова у Врању, интензивним оперативним радом, у сарадњи са Вишим и Основним тужилаштвом у овом граду, расветлили су пет тешких крађа.

У питању су две тешке крађе у покушају и крађа. Кривичне пријаве поднете су против двадесетпетогодишњег мушкарца и шеснаестогодишњака због постојања основа сумње да су извршили ова кривична дела.

Они се сумњиче да су, од 1. маја 2020. до 2. фебруара 2021. године, искористивши одсуство власника, провалили у седам кућа у Врању, од којих су из пет украли телевизоре, плејере и другу техничку робу, разни алат, новац, злато и гардеробу, док из две куће нису ништа узели.

Такође су, како се сумња, из једне куће украли разни алат.

Полиција је пронашла већину украдених предмета и вратиће их власницима.

Седница Кризног штаба, на којој ће бити анализирана актуелна епидемиолошка ситуација, биће одржана у петак  у 15 сати.

Према ранијим најавама чланова Кризног штаба, на тој седници требало би да буде донета одлука о евентуалном пооштравању мера, како би се стало на пут расту броја новозаражених.

Медицински део Штаба је за потпуно закључавање, бар на седам до 10 дана, за шта се и заложио на претходној седици у понедељак, а тада је остављено да коначна одлука буде донета за пар дана.

 

Последњи пут измењено среда, 03 март 2021 15:26

У Србији је у последња 24 сата потврђено 4.056 нових случајева коронавируса, од тестираних 16.175 узорака, а преминуло је 16 особа.

У болницама се тренутно  налази 4.072 пацијента, од којих је 161 на респираторима.

Првом дозом свих вакцина вакцинисано је 10394 грађана Врања, а другом дозом 6374. Вакцинација са све четири тренутно доступне вакцине тече предвиђеном динамиком, а због великог броја грађана који се пријављују преко е портала, вакцинални пунктови од петка ће бити премештени у велику салу Спортске хале, рекла је управница Дома здравља.

''Због већег интересовања грађана који се пријављују преко е управе, а и након конструктивног састанка са представницима специјалног тима из Београда, ми смо заједно са директорком Здравственог центра и Завода за јавно здравље, обишли овај део у Спортској хали, где се тренутно вакцинација, тако да су нам они дали сугестију да се овај простор прошири и да се вакцинација са обе дозе одвија у већем простору, тако да ћемо од петка опремити велику салу Спортске хале и ту ћемо вакцинисати грађане,'' каже управница Дома здравља Јадранка Ајановић.

Укупно је вакцинисано око 17 хиљада грађана Врања, а вакцинација тече по протоколу на свим вакциналним пунктовима са све четири доступне вакцине које се дистрибуирају према потребама и пријавама.

''Одзив је солидан, али се плашим да због повећања инфицираних људи не дође до ометања вакцинације. Још једном бих замолила грађане да се строго придржавају превентивних мера, да схвате озбиљно ову ситуацију,'' додаје управница.

Докторка Ајановић наглашава да они прате инструкције и упутства, да се мере на вакциналним пунктовима строго поштују и да је стање под контролом.

 

 

 

Последњи пут измењено среда, 03 март 2021 15:17

Топло време са температуром до 20 степени задржаће се до петка, након чега нас очекује пад температуре са наоблачењем и кишом. Биће и краткотрајног снега на планинама, али и нижим пределима западне и југозападне Србије, наводе метеоролози.

 До петка после подне очекује нас топло време са температуром до 20 степени. У суботу пад температуре од седам до десет степени са наоблачењем и кишом. У планинским пределима и мало снега, а због захлађења у суботу ујутру краткотрајни снег могућ је понегде и у нижим пределима, пре свега западне и југозападне Србије,  наводе метеоролози.

Објашњавају да је та промена времена карактеристична за пролеће - да по неком ритму могу уследити смене топлих и хладних периода. 

Захлађење које нам следи током викенда донеће температуре које су примерене тим просечним вредностима, у суботу, мало и ниже између пет и девет степени, а седмог и осмог оне би биле ту негде око десет степени што је негде око просечних вредности. Имаћемо и јутарњих мразев, кажу стручњаци.

Ипак, наводе,  улазимо у пролеће и неће бити ледених дана.

Топлије време нас свакако очекује током марта месеца. Повремено нас не треба изненадити захлађења, са кишама, што је уобичајено за овај део године када нам стиже пролеће. Прва половина марта била би сува са мањом количином падавина него иначе. Не могу да тврдим за касније за другу половину марта, али, пошто је и фебруар био прилично сув, највероватније да ће крајем марта и у априлу бити више облачних и кишовитих дана.

Како је метеоролози  појашњавају, сваког месеца се дешавају температурне осцилације, на које треба да навикнемо, као пример навео је то да ће у једном периоду овог месеца температура достизати 19 подеок, а један викенд чак само од седам до десет степени максимум.

 

Последњи пут измењено среда, 03 март 2021 12:09

Скупштина Србије усвојила је Закон о социјалној карти који ће омогућити праведнију расподелу новца за социјално најугроженије групе и успостављање боље контроле социјалних давања. Закон ће почети да се примењује 1. марта 2022. године.

Законом о социјалној карти предвиђено је успостављање регистра Социјална карта, јединствене и централизиоване евиденције у електронском облику, која садржи тачне и ажурне податке о социјално-економском статусу појединаца и са њим повезаних лица и која омогућава корисницима података да обављају послове обраде података ради утврђивања чињеница неопходних за остваривање права и услуга из области социјалне заштите.

''Ступио је на снагу 25. фебруара ове године а примењиваће се од 1. марта  2022. Читајући закон јасно ми је што се тада почиње са применом. Ради се о стварању јединствене базе коју ће правити надлежно министарство, а о њеној безбедности , односно безбедности података, бринуће тело при Влади Србије што је врло битно, зато што ће база садржати податке који су заштићени законом“ , каже Данијела Милосављевић, градска већница.

У Закону се наводи да се социјална карта успоставља на основу података који се преузимају из евиденција из области социјалне заштите које води ресорно Министарство у складу са законом.

“База ће да садржи појединце и лица која су повезана са њима, од основних података  из личне карте до тога која примања имају, да ли су у радном односу или на бироу, коју имовину поседују“, наглашава већница.

Увођењем овог система биће омогућено да грађани који су у најтежем економском положају буду видљивији у друштву, како би благовремено и ефикасно остварили права на потребну подршку.

 

Последњи пут измењено среда, 03 март 2021 12:06

Припадници Министарства унутрашњих послова у Врању ухапсили су Н. С. (1990) из Врања, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело насиље у породици. Сумња се да је он синоћ, у породичном домаћинству, полио бензином и запалио шездесетједногодишњег таста, након свађе и туче.

Повређени мушкарац задобио је опекотине врата, грудног коша, руку и стомака и збринут је у врањској болници.

Полиција је осумњиченог убрзо пронашла и ухапсила.По налогу заменика тужиоца Основног јавног тужилаштва у Врању, осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен тужилаштву.

Због све већег прилива пацијената, у ковид амбуланти АТД биће појачане екипе здравствених радника, а у плану је  и отварање још једне ковид болнице .

Број пацијената који долазе  у ковид амбуланту АТД  је из дана у дан све већи. Због тога надлежни најављују да ће екипе медицинских радника бити појачане са по једним лекаром у преподневној и у поподневној смени, тако да ће са пацијентима радити укупно десет екипа. Због растерећења и ефикаснијег рада почиње да функционише још једна лабораторија.

 С обзиром да у ковид болницама ЗЦ Врање има још свега шест слободних постеља, уколико се повећа број пацијената биће отворена ковид болница на Инфективном и Грудном одељењу, кажу надлежни.

 

 

 

Последњи пут измењено среда, 03 март 2021 11:39
Страна 1 од 1864

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter