Изложба концептуалног накита "Једно лице и цртице" академске вајарке Тамаре Зечевић из Београда, отворена је у Галерији Народног музеја у Врању у оквиру манифестације "Музеји за 10".

Публици је представљен ручно израђен накит у једном примерку, традиционалним златарским и другим техникама, од сребра, месинга, бакра и других материјала.

У наредна два дана у Врању ће бити организована радионица за 10 основаца, као и сусрет уметнице са публиком на платоу испред Народног музеја.

Накит који ће том приликом израдити, Тамара Зечевић дариваће музеју у Врању.

Кризни штаб за борбу против коронавируса заседаће у петак у 15.30 преносе медији. Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће на седници бити урађена детаљна анализа и пресек стања у вези са бројевима заражених коронавирусом, на основу чега ће се, каже, доносити даље одлуке.

Министар је позвао све да не излазе са неким најавама и преурањеним очекивањима.

Он је навео да ће на основу актуелне епидемиолошке ситуације и података које буде имао Кризни штаб максимално изаћи у сусрет грађанима, јер се, како је рекао, мора водити рачуна о економији, али пре свега о здрављу и животима људи.

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) поздравља и подржава став потпредседнице Владе Србије и министарке културе и информисања Маје Гојковић о независности медијских Комисија и чињеници да се ни једног тренутка није мешала у њихов рад приликом одлучивања на свих 10 медијских конкурса.  Придружујемо се апелу који је министарка Гојковић упутила свим Комисијам, на свим нивоима,  да посебно обрате пажњу на поштовање етичких стандарда и професионалног поступања  новинара и медија, као једног од критеријума за оцену квалитета пројекта.

То се посебно односи на мере изречене од стране РЕМ-а, али не и на скандалозне одлуке саморегулаторног  тела „Савета за штампу“. Ми сматрамо да је  надлежност  такве саморегулације и начина доношења одлука по принципу „Кадија те тужи, кадија ти суди“, где се повреда Кодекса селективно примењује и оцењује, где се за исте повреде Кодекса и етичких стандарда доносе различите одлуке у зависности о ком медију је реч, дискутабилна.

Свима је јасан став ПРОУНС-а да, докле год Савет за штаму не промени начин одлучивања и не постане објективно и професионално саморегулаторно тело, да ми овакав Савет за штампу не признајемо.

Зато апелујемо да министарка Гојковић приликом доследне примене медијске стратегије, а нарочито приликом предлагања будућих медијских закона, има у виду да је током протекле јавне расправе, приликом процедуре доношења медијске стратегије, највише примедби већег дела медијске сцене Србије било на рачун фаворизовања Савета за штампу као јединог саморегулаторног  тела, а што је у директној супротности са самим појмом саморегулације.

Такође, подсећамо да је једини амандман из јавне расправе на предложени текст медијске стратегије усвојен, управо везан за Савет за штампу, али је под притиском, како то каже госпођа Љиљана Смајловић, неких „облачића“ из Брисела, у последњем тренутку и тај амандман избрисан из коначне верзије стратегије.

Подсећамо и да приликом израде медијске стратегије нису учествовали представници свих медијских удружења, јер нису били равноправни учесници у раду радних група.

И поред свих примедби на непринципијелни начин доношења одлука Савета за штампу и не признавањем његове надлежности, чланови Комисија из редова ПРОУНС-а на свим нивоима у потпуности ће поштовати, пре свега, важеће медијске законе, важећи Правилник о пројектном суфинансирању и одредбе медијске стратегије, те ће се приликом гласања у Комисијама руководити принципом да, код пројеката уједначеног  квалитета, предност имају пројекти оних медија који поштују законске прописе и Кодекс новинара Србије, односно који имају мање изречених мера од стране РЕМ-а, укључујући и непристрасно донете одлуке и опомене од стране Савета за штампу.

Зоран Величковић 

председник ПРОУНС-а

 

                                                                                                         

       

 

У Србији је у последња 24 сата регистрован 901 нови случај коронавируса, од 12.089 тестираних узорака, а преминуло је 18 особа.

У болницама широм земље налази се 3.311 оболелих од ковида, од којих је 98 на респиратору.

Од почетка пандемије у Србији су на коронавирус тестиране 3.977.053 особе, оболело је 704.398 грађана, а преминуло 6.629 пацијената.

Проценат смртности је 0,94.

У протекла 24 часа од 198 узорака из Пчињског округа, 19 jе позитивних на ковид 19. Од тог броjа 7 jе из Врања, 5 из Владичиног Хана, 3 из Сурдулице, 2 из Прешева и по 1 из Буjановца и Босилеграда. У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 109 прегледа, од чега 33 прва. Стање у ковид болници је повољниј. На лечењу су 42 пацијента, од којих је 35 позитивно на коронавирус.„Епидемиолошка ситуација последњих дана је стабилна, са благим осцилацијама али је заиста повољнија но што је то био случај у претходном периоду. Проценат новозаражених у односу на број тестираних износи 9,59 посто. Стабилна је епидемиолошка ситуаљција, региструје се више отпуста него пријема у ковид болницама, битно је да нема пријема средње тешких и тешких облика болести", каже др Слађан Станковић епидемиолог ЗЗЈЗ у Врању.

Мобилне екипе Здравственог центра данас су поново биле на неколико места у околини Врања и вакцинисале становништво, без заказивања. Наша екипа забележила је процес вакцинације у Власу. 

„Данас и сутра би требало да се вакцинише по 40 особа првом дозом вакцине против коронавируса. Иначе, у Власу смо више пута до сад долазили и користим прилику да се захвалим грађанима Власа за разумевању и прихватању вакцине као јединог оружја против Ковида 19 и драго ми је што је наш председник Вучић решио да награди ове људе који су озбиљно схватили значај  вакцине. Свака вакцина има улогу да појача имунитет код пацијента, вакцина не може у потпуности да заштити од ковида 19 али због тога може да омогући блажи облик болести уколико дође до заражавања. То даље значи да је улога вакцине да смртне исходе сведе на минимум", објашњава др Марина Џикић, управница Дома здравља у Врању.

Мештани Власа имају своје разлоге зашто су дошли на вакцинацију.

„Дошла сам да се вакцинишем и заштитим како своје здравље јер сам шећераш, али и друге у својој околини. После супруга који је примио обе дозе вакцине, ево и мене у реду за вакцину.“

„Дошла сам да се вакцинишем како бих заштитила децу, своју околину и наравно себе.“

„Определио сам се за вакцину да заштитим себе и околину. Вакцинацијом штитимо  децу, штитимо сами себе и упутио бих један апел свима да правилно искористе вакцину.“

У здравственој станици Власе до сада је 293 мештана примило обе дозе вакцине.

Иначе, према најновијим подацима, на териториjи Града  Врања, укупно jе вакцинисано 37.250 особа. Прву дозу примило jе 20.336  лица, а другу 16.914.

До сада jе у Врању вакцинисано и 949 грађана Републике Северне Македониjе.

 

Последњи пут измењено четвртак, 13 мај 2021 14:43

Почела је манифестација "Музеји за 10" са темом "Будућност музеја: нове идеје, нове праксе" у 50 градова и места широм Србије, међу којима је и Врање.

У оквиру манифестације, у Галерији Народног музеја отворена је изложба ''Фантазмагорија слика '' Добрија Стојановића, академског сликара  из Београда.

У Галерији Народног музеја изложено је 37 слика Добрија Стојановића, академског сликара  из Београда.

Слике су рађене у техници уље на платну.

Стојановић  је током своје дугогодишње каријере имао 36 самосталних , 80 групних  и 280 изложби широм света.

-Направио сам строжи избор слика за ову прилику, углавном се ради о сликама које су рађене пре две године. Сликарство је за мене мукотрпан посао, неко мисли да је то једноставно, али ја то доживљавам на другачији начин, у питању је озбиљан рад. На мојим радовима преплићу се надреално и елементи  фантастике.  Не зна се где престаје сан, а где је јава и то ме инспирише у раду, то је путоказ који ме води даље , каже аутор изложбе.

Занимљиво је да је Стојановић одлучио да део слика поклони нашем Народном музеју, због изузетне љубави према Врању и Бори Станковићу.

-Аутор је нама послао писмо са жељом да нашем Музеју поклони легат од стотинак својих дела. Иако потиче из околине Власотинца ипак је одлучио да Врању поклони слике јер је изузетно везан за Врање, воли и поштује дела Боре Станковића. Нама је велика част због тога, рекла је приликом отварања изложбе Мирјана Јовановић, кустос Галерије.  

-Манифестација'' Музеји за 10'' се ове године обележава по седми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а под слоганом'' Будућност музеја, нове идеје, нове праксе''. У духу смо нових, савремених  технологија па су и организатори ове манифестације одлучили да се она ове године омасови тако да учествује 50 градова  међу којима је и Врање. Потрудили смо се да припремимо богат програм јер су се грађани ужелели оваквих дешавања, каже директор Народног музеја Саша Стаменковић.

Током седам дана бесплатног програма, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, у 50 градова и места широм Србије, преко 90 музеја и сродних институција реализоваће разноврсне садржаје.

Богат програм биће приређен и у Врању.

Вечерас је на програму отварање изложбе концептуалног накита ,,Једно лице и цртице”, Тамаре Зечевић, уметнице из Београда.

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 13 мај 2021 14:05

Медицинске сестре и техничари су изузетно важна карика у систему здравствене заштите и они су у претходном периоду, тачније, више од годину дана колико траје борба са короном, били први на удару и на првим линијама ''фронта''.

Како изгледа њихов рад у ковид систему сазнајемо од Марине Алексић Анђелковић и Новице Костића који се овим послом баве више од две деценије.

До пре годину дана Марина и Новица су радили на Интерном одељењу и у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања.

Међутим, због короне дошло је до премештања. Уследио је рад у црвеној зони са ковид пацијентима. Огромна промена и ново искуство.

-Ми смо све време под заштитном опремом.Ту су скафандери, маске, визири, заштитне наочаре, капе, каљаче. Менаџмент нам је обезбедио све што је потребно да сачувамо себе од заразе при контакту са ковид пацијентима . Било је напорно на почетку, јер нисмо навикли да радимо у таквим условима, преноси своја искуства медицинска сестра Марина Алексић Анђелковић.

-Било је тешко у почетку. Сећам се првог радног дана у црвеној зони. Имали смо комплетну ''ратну'' опрему као да крећемо у рат буквално. С обзиром да носим наочаре за вид, кад год ставим маску , наочаре се магле и не видим ништа, то је заиста отежавајућа околност, каже медицински техничар Новица Костић који је у ковид систему од почетка пандемије.

Упркос свему, потешкоћама на које су наилазили у раду са ковид пацијентима али и страху да не заразе себе и своје породице, ови људи ниједног тренутка нису одустали од своје мисије, а то је брига о пацијентима.

-Ми нисмо мењали наш начин рада у односу на рад са нековид пацијентима. И даље смо водили рачуна о приступу њима првенствено. И даље су наш осмех и топла реч, при уласку у собу где се налазе пацијенти,били присутни, јер знамо колико то њима значи, додаје Марина.

-Ковид пацијенти су специфични. Било је и тешких случајева, требало је водити рачуна о свему како не би дошло до пропуста. 70% пацијената је било под кисеоником и требало је константно пратити и надгледати их, објашњава Костић. 

Питали смо наше саговорнике да ли је током претходних годину дана било тренутака када су желели да одустану од свега и да напусте посао, због специфичних околности под којима су радили.

-Било је наравно тренутака када ми је било свега преко главе. Поготово у летњим месецима када смо се презнојавили под скафандерима, а треба делити терапију пацијентима и водити рачуна о њима, али све се то брзо превазилазило, каже Новица.

- Ниједног тренутка нисам желела да одустанем и да одем јер сам схватила суштину, да је то мој посао, мој позив који сам сама одабрала и да сам ту искључиво због пацијената, додаје Марина.

Од почетка пандемије до данас, променило се доста тога.

Навикли смо се на све што је корона донела са собом, како на послу, тако и ван њега.

Све је постало рутина, тако да је сада много лакше, кажу наши саговорници и поручују да ће издржати до краја.

Они позивају све своје колеге да и даље бодре једни друге, као што су то чинили до сада и да заједно дочекају крај борбе, јер судећи по охрабрујућим подацима и све мањем броју заражених, светло на крају тунела се све више назире.  

Последњи пут измењено четвртак, 13 мај 2021 14:28

У понедељак 17. маја почиње постављање завршног слоја асфалта у улици Боре Станковића, у дужини од 710 метара, саопштено је из ЈП ,,Урбанизам и изградња града Врања".

Припремни радови биће обављени током викенда, те се апелује на грађане да не паркирају своја возила.

На лицу места биће надлежне инспекцијске службе Градске управе, које ће обезбеђивати услове за несметан рад извођача.

Вредност инвестиције је 210 милиона динара, а целокупан пројекат реализује Град Врање у сарадњи са Министарством привреде.

 

Локална пореска администрација Градске управе  града Врања, обавештава све пореске обвезнике да су дужни да до  15.05.2021. године, плате другу аконтацију пореза на имовину физичких и правних лица по решењу из 2020.године.

Редовним и благовременим измирењем пореза, обвезници избегавају гужве приликом плаћања, као и обрачун и наплату законом прописане камате због кашњења уплата.

За сва спорна питања и проверу стања, порески обвезник се може лично информисати у  Градској управи, у Одсеку локалне пореске администрације, путем бројева телефона: 017/402-392, 402-397, 402-331. За регистроване пореске обвезнике, доступна је провера на порталу е-управа, путем wеб апликације euprava.gov.rs  - Јединствени информациони систем локалне пореске администрације.

За сутра је заказана 37. седница Градског већа, на којој ће између осталог бити разматран План рада Градског штаба за ванредне ситуације за 2021. годину, Извештај о раду Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Врања за прошлу  годину, као Програм рада овог савета за 2021. годину. Такође, већници се изјаснити о Предлогу одлуке о давању у закуп пословног простора у јавној својини града Врања у поступку јавног надметања и Предлогу одлуке о покретању поступка за давање у закуп пословног простора у јавној својини града Врања прикупљањем писаних понуда. На сутрашњој седници Већа биће разматран и Локални акциони план запошљавања града Врања за 2021. годину, Предлог Комисије за финансирање пројеката цркава и верских заједнца из буџета града Врања у 2021. години, као и Предлог одлуке о изради Стратегије унапређења положаја младих града Врања за период 2021-2025. Седница почиње у 8 сати.

Страна 1 од 1919

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Све мање оболелих и све више вакцинисаних - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZL0gDXFBBh via @tripplesworld https://t.co/4PSpK23cVR
Манифестација''Музеји за 10'' почела изложбом слика ''Фантазмагорија слика '' - Радио Телевизија Врање… https://t.co/ifUH4IJeDJ
Уплата друге рате аконтације пореза на имовину до 15.маја - Радио Телевизија Врање https://t.co/w7NLm9CleK via… https://t.co/LVXnxRFHC1
Follow RTV Vranje on Twitter