Не бранимо се од туђег зла злом у себи

Кроз живот нас непрестано окружују различите особе са којима смо принуђени да комуницирамо зато што се сусрећемо на овај или онај начин.

То су колеге, другови из разреда, пријатељи из детињства, пријатељи које стичемо временом, запослени у продавницама и другим институцијама, познаници познаника, чак и сами пролазници.

Увек гледам да извучем оно нешто позитивно, добро из свих тих људи који су око мене. Међутим, временом сам схватила да нису сви пријатељски расположени, нису сви баш тако добри како се мени то чинило. Бићу груба, али једноставно морам да употребим ту ни мало лаку реч - ти људи су зли.

А онда се запитам зашто је то тако? Када је то лоше „испливало“ из њих? Можда много раније, али ја то нисам примећивала? Можда је то њихово лоше неко пре мене много раније осетио на својој кожи? Ипак, дефинитивно највише боли када се то деси баш вама. И одмах хиљаду питања изнад главе, оних хиљаду ЗАШТО?

Разумем тренутну љутњу и изражавање незадовољства. Дође тако свакоме од нас. Али наносити некоме директно штету на било који начин? Не, нема оправдања да то урадите из највећег беса.

Ова пандемија је била тест за све. Могли смо да видимо ко се како понаша под одређеним околностима које нису свакидашње. Карантин и полицијски час су из неких људи извукли оно најбоље или најгоре. Показали су се у правом светлу. Шта је то? Незадовољство тренутном ситауцијом или је испливало незадовољство животом? Завист, љубомора, па и фрустрације, све то некако изађе под неким несвакидашњим околностима.

А ја опет гледам са неке лепше стране и налазим оправдање за те људе... њима је заиста потребна помоћ. Они имају озбиљан проблем. Имају проблем сами са собом а да нису свесни тога. И то што пакосте људима не раде свесно...бар ја тако мислим.

Преиспитајмо себе у сваком поступку, у свему што урадимо. Довољно је то што нас је задесила ова мука са којом се сви заједно суочавамо. Не треба нам то да пакостимо некоме. Не постоји никакво, али баш никакво оправдање да некоме наносимо зло.

„Не заборавимо никада да је зло увек кратког века и само наизглед успешно и блиставо. Зато на злу, лукавству, превари, не треба заснивати ништа, поготово не живот. Не бранимо се од туђег зла, злом у себи“, говорио је наш Патријарх Павле. Запамтимо ове речи.

 

 

 

Оцените овај чланак
(2 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 04 мај 2020 20:09

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter