Ускрс у нашем дому

Ускршњи празници ове године протичу лагано, никад тише и мирније. Цркве су празне, нема верника који би присутвовали литургијама, на улицама нема људи ни аутомобила. Тишину и мир, ту и тамо прекидају гласови који допиру из дворишта кућа. Они који ту живе имају више среће,за разлику од људи у зградама који не могу себи да приуште тај луксуз да  прошетају простором који је већи од терасе. Понегде се чује музика која је одувек била саставни део породичних окупљања и обележавања свих важних догађаја и празника, па самим тим и Ускрса. А на улицама, у складу са тренутном ситуацијом патролира полиција. Ипак, Врањанци су показали да се понашају у складу са мерама које су прописане, тако да, не верујем да је било превише посла за њих.

Овај Ускрс је стицајем околности другачији. Обележава се у ужем кругу  породице. Баке и деке, нажалост, овога пута не могу окупити све своје унуке у свом топлом дому. Али, како знају они да кажу, стрпљење је мајка срећа, те се надају скоријем сусрету са својом децом и унуцима.

Јучерашњи дан протекао је у духу православља. Омиљени обичај током ускршњих празника, надметање у туцању јајима није изостао ни овога пута. Деца су се као и увек највише радовала, поготово ако се њихово јаје показало као најјаче.

У насељу Панађуриште у Врању куће су збијенe али свака од њих има своје двориште и углавном су окренуте једна према другој тако да људи који живе у њима могу да комуницирају. Поштујући дистанцу и препоручену удаљеност, већ од раног јутра могли су се чути традиционални поздрави ''Христос воскресе - Ваистину воскресе''. Домаћице су с тераса или прозора честитале празник једна другој са најлепшим жељама. Маске и ограде нису  спречиле мушкарце у овом насељу, добре комшије, да уз прописну удаљеност испоштују традицију и наздраве чашицом ракије. 

У нека ранија времена, овај свети дан је почињао другачије. Најпре би се одлазило у цркву где је служена ускршња литургија. Потом би се мушкарци окупили код једног од комшија, попила би се по чашица ракије, наздравило би се поводом  Ускрса, а након тога се одлазило код родитеља који би жељно ишчекивали своје синове и кћери са унуцима. Бака би припремала богату гозбу, а на трпези  би се традиционално налазило јагњеће или прасеће печење. Деца би трчкарала около, уживала у туцању јајима и кикотала се када победе. Деке би тешиле оне малишане који нису имали среће да покажу да је њихово јаје најчвршће.

По завршетку породичног ускршњег ручка, у мом завичају, у селу Црни Луг, мештани би се окупљали на сеоском игралишту. Млади би играли фудбал, девојке би навијале и бодриле их, старији би седели на клупицама око игралишта, а младе мајке ћаскале о родитељству. Дечја граја и жагор су из године у годину бивали све већи јер село никада пре није имало толико деце. А при крају дана, пре поласка кући, уследио би срдачан поздрав са родитељима. Мајчин и очев осмех и срећа на њиховом  лицу што су окупили сву своју децу и унуке под својим кровом, нема цену.   

Тако се претходних година Ускрс обележавао у већини  породица. Фамилијарно. Овога пута је другачије.

Данас је други дан Ускрса. Васкршњи понедељак. На овај дан се настављају гозбе и весеља и обично се угосте кумови, родбина, пријатељи. Међутим, ове године таква окупљања ће изостати. Васкршњи понедељак се у појединим местима зове и побусани понедељак. По народном обичају, треба побусати гробове умрлих сродника бусењем са зеленом травом. Наиме, тај дан је посвећен упокојенима и стога треба отићи на гробље и запалити свећу, уредити гробље, однети фарбана јаја на гроб јер је тај дан посвећен упокојенима.

Овај дан се зове и Водени понедељак, јер тада момци и млади људи поливају водом девојке и младе жене. На овај понедељак ваља и оставити разбијено ускршње јаје у њиви, да њива буде плодна. А даје се и ускршње јаје стоци да га поједе, да би целе године била здрава. Ово су само неки од обичаја који се односе на други дан Ускрса.

Без обзира на многе специфичности и на изостанак многих важних ствари које се односе на најрадоснији хришћански празник, овогодишњи Ускрс, ипак има својих дражи и чари. Тренутна ситуација је зближила људе, породица  је на окупу. Деца су најсрећнија јер су мама и тата увек ту. Све ће ово проћи, ускоро, тако кажу...

А онда када све прође, и када нам дође нови Ускрс биће све онако како треба и како је било вековима уназад. А до тада,будите јаки и здрави уз традиционални поздрав:

Христос воскресе - Ваистину воскресе!

 

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено понедељак, 04 мај 2020 18:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter