Заборавимо ружне мисли и дела, пружимо руку помирења

Врање је данас на Васкрс, попут свих градова на свету, празно. Традиционалну радост и весеље верника на велики празник у дворишту цркве Свете Тројице и свим нашим црквама, ове године заменила је тишина због епидемије коронавируса. Верници с молитвом на уснама проводе време у својим кућама. Свете литургије се одржавају, али без верника.

Подсетимо се да је црква Светог гроба у Старом граду у Јерусалиму, подигнута на месту где је по хришћанској традицији Исус разапет, сахрањен и васкрсао, затворена за јавност 25. марта на неодрђено време. То је први пут за скоро седам векова да је та црква на тај начин затворена. Претходни пут је тако билио 1349. године због заразе кугом.

Породица је црква и свако од нас треба да пронађе времена и простора за молитву, сусрет и међусобни разговор о овом најрадоснијем празнику који данас славимо. Гледајући кроз призму Васкрса, сви ћемо изаћи као победници.

Значај Васкрса је велики, јер представља победу добра над злом. Верује се да је Исус својом победом и ускрсунућем, али пре тога, и муком коју је поднео због спасења целог човечанства, показао управо ту снагу. Он се није предао злу, него је кроз њега показао колика је моћ добра и да се само на такав начин могу победити невоље. Тако и ми својим поступцима и размишљањима побеђујемо свако зло које нас снађе. 

Имам утисак да у овим тренутцима сада више мислимо на себе,своју породицу и све најближе. Некако нас ова ситуација подстиче на да из свега извучемо нешто добро и позитивно. Није све у томе да што више стекнемо и имамо. Највеће богатство је породица и све што се дешава треба да буде у њеном кругу. Имамо више времена да се дружимо са својим најмилијима.

Радујмо се највећем и најлепшем празнику у хришћанском свету. Славимо га у спомен на значајан датум у историји људског рода, када је васрксао Исус Христ. По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти укључујући и дан смрти, односно прве недеље после Великог петка. Васкрсење Христово је највећи догађај у историји. По њему се хришћанство разликује од свих осталих религија.

Подсетимо се обичаја наших предака. Један од старих васкршњих обичаја који је задржан само у ретким крајевима Србије симболизовао је обред причешћа у домовима наших предака. Некада је у нашим крајевима постојао занимљив обичај познат као комка који је данас, кажу етнолози, једино задржан у околини Пчиње.

У чинију се сипа вода и стави се васкршње црвено јаје и разно биље, обавезно трава здравац која мирише лепше од парфема. Дода се још цвећа које је израсло онда када пада празник, а на праг куће домаћин стави секиру тако да оштрица буде окренута према споља. Најмлађи укућани прескачу праг, а веровало се да што се даље скочи, жито и пшеница ће боље родити.

Етнолози појашњавају да је симболика овог обичаја од старина, који се данас задржао у неким местима Јужног Поморавља, представљала причешће. Домаћица је дан раније умеси хлеб, а парченце загризе онај који скаче преко прага – то је била нафора. Онда га јајетом из чиније протрља по образима и челу да буде румен и здрав, па попрска водом са здравцем и биљем. Није свако село имало свештеника и цркву, па је домаћица преузимала ту улогу и кроз овај обред причешћивала чланове породице.

Скромност и радост су нашим прецима били смисао највећег хришћанског празника. Битно је појести јаје и то је суштина, а не како је оно украшено.

На сам Ваксрс је постојала пракса да се укућани првим офарбаним јајетом, које је чуваркућа, помажу по образима и тако се симболички духовна и мистична снага јајета пренесе на људе да би били здрави и плодни. Зато обичај који се и данас спроводи да се јаје после Васкрса закопа у мравињак да би стока и усеви умножили и да би их било као мрава.

Драги моји, Ускрс је празник љубави и мира. Мирење људи с Богом и Бога с људима. Заборавимо ружне мисли и дела, пружимо руку помирења.

Христос васкрсе - Ваистину васкрсе!

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 04 мај 2020 18:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter