Култура

Култура

Програм рада позоришта „Бора Станковић“ за ову годину су амбициозни и пре свега иновативни, каже директор позоришта Ненад Јовић. Ипак, акценат у 2019. биће на отварању нове зграде позоришта, али и иновативнијем приступу представама.

Како нам открива директор ове установе, позориште у овој години припрема укупно пет премијера, три на вечерњој и две на дечијој сцени.

„Први пут у богатој историји ове еминентне установе на дечијој сцени ћемо поставити представу луткарског позоришта, и то је једна иновација где ћемо нашој деци као највернијој публици приказати нешто ново, нешто што нису до сад видели. Обавили смо преговоре са Дарком Ковачевским једним од ретких редитеља на Балкану школованих баш за то, и постигли све договоре за реализацију представе“.

Међутим, акценат у овој години је сигурно на отварању нове, једне од најсавременијих зграда позоришта у Србији. Постоје још само две са таквим архитектонским решењем, каже директор Јовић. Али и на премијери представе „Нечиста крв“ којом, како је планирано, отварамо нову зграду, каже Јовић.  

„Окупићемо све Врањанце, уметнике који су дали допринос у претходном периоду у раду позоришта. За „Нечисту крв“ планирамо значајна средства, значајну продукцију. Већ смо аплицирали код Министарства културе и надам се да ће представа стварно бити спектакуларна.“

„Подмлађивање кадрова је од великог значаја у свакој фирми и установи“, наглашава Јовић. На томе ће се инсистирати убудуће.

„Наша политика у претходне две године је да свима дамо шансу као што смо до сада и радили. Најбоља од њих је Јелена Филиповић, глумица која има две националне награде, и још троје младих глумаца који су добили једну или две шансе да учествују у пројектима. Ми пратимо младе Врањанце на факултетима, тако да ће сви добити шансу“.

Како додаје директор позоришта, планови јесу амбициозни али и оствариви.  

 

 

Последњи пут измењено петак, 18 јануар 2019 15:34

Из штампе је недавно изашла аутобиографска књига есеја, новинара Војкана Ристића, под називом „Досије новинар“. Више од 30 година нагомиланог новинарског искуства преточено је у књигу која је „аутобиографија и уџбеник, сведочанство о времену и људима, журналистичка библија за младе који тек долазе“, како то каже уредница издања професор доктор Неда Тодоровић. Бибиографија Војкана Ристића сада обухвата 14 књига, од којих већину чине афоризми, кратке приче и роман“енглески издавач“.

„Живим да бих писао, речи су новинара Богдана Тирнанића, од кога сам крао занат“, тако почиње своју причу наш суграђанин, новинар листа „Данас“ Војкан Ристић. Дуго је трајало његово колебање и недоумица да ли је претенциозно писати књигу о себи, а поменути тако сјајне људе и новинаре са којима је имао срећу да ради, почев од Радио Врања, преко Омладинских новина, Ханских новина, па преко факултета и богатог искуства у свим медијима, које траје три деценије.

Војкан Ристић процењује да је преломила провокација његових ментора, професора од којих је учио, али и провокација коју је упутио млађим колегама да није тако страшно, али ни лако бити у овој професији“.

Пише свакодневно, јер је каже чекање на инспирацију само за аматере, пише само обичном оловком, много чита. Посвећеник је и заљубљеник у свој посао који је,признаје, радио у једном много лепшем времену.

Ристић  каже да се боји да његове младе колеге такву прилику неће имати, већ морају да се пеку на оштрини таблоидног новинарства,лажних вести, интернет платформи које нуде брзу, али доста површну могућност усавршавања у овој професији слатке горчине. Значи ово је књига сећања на једно много лепше време, али за доброг новинара граница је само небо.

Књига,објављена уз подршку града, у издању Удружења књижевника Врања, илустрована је бројним фотографијама из богате каријере Војкана Ристића. Припрема и нову књигу, а до сада је објавио књиге афоризама: Сумњиве мисли, Јавна тајна, Поглед са Проклетија, Књига отисака, као и роман Енглески издавач.

 

Последњи пут измењено четвртак, 17 јануар 2019 14:57

Први пут у Врању биће организована манифестација''Врањска градска песма'', која ће бити одржана 20. или 21.фебруара. То је период када се  навршава 50 година од смрти Стане Караминге. Чланови Организационог одбора биће, између осталих, и потомци ове чувене врањске песмопојке.

Програм манифестације ''Врањска градска песма'' још увек није познат, а у плану је да буде одржана  20. или 21. фебруара, на дан када је преминула Стана Аврамовић Караминга 1969. године. Ова врањска песмопојка сачувала је око 70 посто старих врањских песама од заборава, а њена најпознатија песма је ''Димитријо, сине Митре.''

Захваљујући богатој архиви радио Врања и данас можемо да се сетимо како је Стана певала, а можемо да пренесемо и аутентично сведочанство Стане Караминге. О свом певању говорила је овако:

''Имашем једно криво вишњиче, па се качим у њега и станем да појем, а ови официри имашев пуковско гађање, кој грош, кој десет, кој двајес паре, ја саберем по 3, 4, 5 динара, тој су 5 динара паре биле, паре!'', каже Стана Караминга.

Често је певајући као мала девојчица кући доносила целу дневницу коју је њена мајка зарађивала на пољу.

Њена чувена песма ''Димитријо, сине Митре'', само је једна у низу врањских песама, и само једно од сведочанстава о животу и судбинама Врања и његових становника. Стана Аврамовић Караминга цео живот мењала је текст песме, те тако има пар верзија. Касније је певана и препевавана, речи мењане, мелодија допуњавана. Она је дуго крила да је аутор, јер је мислила да ако каже тако нешто, да песма више неће бити ''старовремска'', да је неће певати на радију. Касније је сазнала да може да се изјасни као ауторка песме, али да то мора и да докаже. Она је брзо прикупила и више потписа него што је било потребно, јер сви који су чули песму ''Димитријо, сине Митре'' чули су је од Стане. Годину дана пред смрт добила је ауторско право, успела је да добије једну рату, након чега је умрла.

Бранимир Стошић Каце: ''За месец дана биће 50 година од смрти Стане Аврамовић Караминге, жене која је, по неком мом мишљењу, највећи задужбинар старе врањске песме. Дакле, највећи број песама од заборава је управо она сачувала.''

Врањске песме су трајно сведочанство многих судбина, догађаја и људи, али и сведочанство једног времена и прилика у њему.

''Љубавне песме су најбројнија врста лирске народне поезије Врања и околине. Оне су најемоционалније, а поетски израз многих песама је савршен'', каже проф. др Момчило Златановић.

''Ако знамо да је градска врањска песма добила статус културног нематеријалног добра, па то само по себи довољно говори'', додаје Браними Стошић Каце.

Одлука о организовању манифестације ''Врањска градска песма'' донета је на седници Градског већа.

''Организациони одбор је формиран и пред нама је период припреме ове манифестације'', истиче Зорица Јовић, већница за културу.

Организација манифестације ће оквирно коштати око 300 хиљада динара, рекла је већница за културу Зорица Јовић.

 

Последњи пут измењено понедељак, 14 јануар 2019 14:35

Књижевна дела писаца и научних радника Врања прикупљају се, чувају и систематизују у Завичајном одељењу библиотеке „Бора Станковић“ више од 25 година. Књижевна и некњижевна грађа представљају базу за проучавање, али су и документ о људима и историји овог краја.

 

Последњи пут измењено недеља, 30 децембар 2018 17:40

Ансамбл врањског театра синоћ је премијерно одиграо представу „Станојло међу женама“ пред препуном салом Дома војске. Представа је урађена по тексту Соње Богдановић, у режији Спасоја Ж. Миловановића, а музику је аранжирао композитор Бата Златковић из Ниша. Главни актери су Стефан Стојановић, Марко Петричевић и Ненад Недељковић. „Чини ми се да је публика препознала нашу жељу да се добро насмејемо у овом тренутку“, рекао је режисер Миловановић. Прва реприза представе је вечерас у 20 сати.

 

Последњи пут измењено недеља, 30 децембар 2018 17:40
Страна 1 од 192

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пихтијада у Месној заједници Оџинка - Радио Телевизија Врање https://t.co/adLhbOYRjQ via @tripplesworld
Пронађено закопано оружје у Прешеву - Радио Телевизија Врање https://t.co/8W5jycBEnK via @tripplesworld
Бог се јави! - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZxfrrJ4dKq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter