Друштво

Друштво

У оквиру манифестације ''Борини књижевни дани'' у Градском парку одржана је пригодна свечаност   Бори у част. О значају и лику великана српске књижевности говорио је председник Скупштине града, Дејан Тричковић. Цвеће на споменик Бори Станковићу положила  је делегација  града Врања предвођена градоначелником Слободаном Миленковићем,   делегације установа које носе име чувеног Боре: Библиотеке, Народног музеја и Позоришта. Цвеће су положили и представници врањске Гимназије , Основне школе ''Бора Станковић'' у Тибужду као и представници средњих школа у Врању.

 

Поводом 20. годишњице од бомбародовања наше земље,  за старешине и војнике са караула "Кошаре" и "Горожуп" и припаднике МУП-а, који су били на стратешки важним упориштима, градоначелник Миленковић и председник Скупштине Дејан Тричковић приредили су пријем. Била је то прилика да се и локална самоуправа упозна са проблемима учесника рата.

Минутом ћутања, одата је пошта палим борцима са караула Кошаре, Паштрик, Горожуп, Морина и Дева. За оне који су преживели ратне страхоте током 1989.  и бомбародвање НАТО снага 1999.године, градско руководство, трећу годину за редом, организовало је пријем.

"Ви сте своје животе ставили испред наших, ваша преданост у борби сачувала је наше домове, сачувала ј Србију. Хвала вама и свим саборцима који више нису са нама. Долазак пролећа и почетак најважнијег хришћанског празника био је и ваш васкрс. На Велики петак ви сте ваше животе заложили небу и упркос  тешкој паљби на ваше положаје одбијали сте терористе. Нисте знали за повлачење. Часно сте бранили сваки педаљ земље. Ваш циљ била је Србија. Овај крај неће заборавити ваше подвиге. Чували сте нас у рату, наша је обавеза да вас чувамо у миру", каже градоначелник, Слобадан Миленковић.

"Наставите да се сећате тих дана због млађих нараштаја, и због правде и истине јер смо сведоци да има оних који би да забораве и кривицу свале на Србију ,што не смемо да дозволимо", каже председник Скупштине, Дејан Тричковић.

Потпуковник у пензији, Драгутин Димчевски захвалио се градском руководству на пријему и нагласио да се традиција подсећања треба наставити због палих бораца, али и због оних који су у време рата били младићи.

"Најтеже ми је било у животу после повлачења са Косова када смо били заборављени сви који смо учествовали у рату. Да ли је неко био на Кошарама, Паштрику, Ђеравици или у дубини одбране територије КиМ, били смо заборављени и потиснути, али смо успели да испливамо. Желим да се ово настави", потпуковник у пензији, Драгутин Димчевски.

Сећање на 1999. су још жива, каже Дејан Трајковић. Имао је 21.годину када је почело бомбардовање, рањен је и сада је ратни војни инвалид.

"Прошло је много времена. Сећања су избледела, али су још увек ту. Био сам припадник 53 . граничног батаљона у реону карауле Ђеравице. Живимо и после 20 година, сви имамо своје проблеме, али се боримо за нашу земљу.  

На пријему су борци имали прилику  да изнесу  предлоге за унапређење свог положаја. Локална самоуправе за сада је обезбедила бесплатна паркинг места за ратне војне инвалиде .

Поводом годишњице НАТО бомбардовања, у недељу, у подне,  на платоу испред споменика погинулим војницима , полицајцима и грађанима Врања бити одржан комеморативни скуп. 

Последњи пут измењено петак, 22 март 2019 15:21

Седница Градског већа која је почела јуче, завршена је данас. Највећи део времена  већници су посветили извештајима и финансијским плановима јавних установа за прошлу годину.

Усвојени су извештаји ШАФ-а, Центра за социјални рад, Позоришта, Библиотеке, Музеја, Универзитета, Архива, Спортске хале и Регионалног центра за таленте. Извештаји преосталих установа наћи ће се на дневном реду следеће седнице Већа. Усвојен је и правилник Народног универзитета о систематизацији радних места, као и Нацрт одлуке о мањим монтажним објектима привременог карактера, који се усклађује са законом о планирању.

 "Предходном одлуком звао се план постављања, а сада се зове програм постављања. Измена је и у погледу величине киоска, не може да буде већи до 10,5 метара квадратних. Постојећи објекти имаће 36 месеци да све ускладе", каже портпарол Градског већа, Зорица Јовић.

На дневном реду седнице нашао се и Нацрт одлуке о радном времену, угоститељских, трговинских и занатских објеката, због проблема и пропуста које су уочили инспектори. Ову одлуку пратила је и одлука о акустичном зонирању.

"Примера ради, радно време  у периоду од 15. септембра закључно са 14. јуном сваког дана биће најдуже до 24 сата, а у периоду од 15. јуна закључно са 14. септембром, петком и суботом до један сати после поноћи", каже Зорица Јовић, портпарол Градског већа.

Већници су прихватили измену одлуке о правобранилаштву и упознали се са стањем безбедности саобраћаја у прошлој години. Усвојен је извештај о раду Савета за безбедност и програм за ову годину. Такође, усвојен је правилник о систематизацији радних места у Градској управи, а ради се о прераспоређивању. Донета је одлука и о зонирању када је реч о чувању паса и мачака.                             

 

Последњи пут измењено петак, 22 март 2019 15:17

Широм света данас се обележава Дан вода како би се подигла свест о значају очувања вода, али и подсетило на недостатак воде за пиће у многим крајевима. Обележавање овог датума датира од 1993. године. Под слоганом „Вода за све: ко год да сте и где год да сте, вода је Ваше људско право“ организација Уједињених нација обележава овогодишњи Дан вода позивајући све државе, одговорне институције и појединце да уложе максималне напоре за унапређење стања. Јер, један од најважнијих циљева одрживог развоја је да до 2030. године свaки житељ планете мора да има приступ квалитетној, здравствено исправној води за пиће.

Данас се прослављају Светих четрдесет мученика севастијских, празник у народу познатији као Младенци. Младенце према обичајима славе супружници у првој години брака, они који су се венчали после 22. марта претходне године. На тај дан они у свој дом примају госте који им доносе поклоне, а младе домаћице припремају 40 младенчића. То су колачи премазани медом. Младенци се празнују увек 22. марта, а посвећени су успомени на страдање Светих четрдесет мученика севастијских који су за Христову веру пострадали 320. године.

 

Последњи пут измењено петак, 22 март 2019 11:11
Страна 1 од 805

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Само лети, петком и суботом музика до један иза поноћи - Радио Телевизија Врање https://t.co/GosqNsI9Dk via @tripplesworld
Књижевна радионица за средњошколце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7YwZ7I3rdh via @tripplesworld
Песник Горан Тадић приредио хуманитарно и вече љубавне поезије у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/iagG6fw7jc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter