Друштво

Друштво

"Синдикат новинара Србије (СИНОС) сматра неприхватљивим увреде које је глумац Сергеј Трифуновић упутио новинарки “Српског телеграфа” Ивани Жигић кад је затражила изјаву за новине.
СИНОС упозорава да се новинаркама све чешће упућују сексистичке увреде због неслагања са њиховим начином извештавања и са уређивачком политиком медија за које раде.
СИНОС подсећа да је последњих година новинарска професија значајно урушена али и да они који су незадовољни радом новинара могу да се обрате надлежним институцијама, регулаторном и саморегулаторним телима. То се, пре свих, очекује од јавних личности које претендују да унапреде медијску сцену Србије", стоји у саопштењу СИНОС-а.

 

Последњи пут измењено уторак, 22 јануар 2019 19:09

Професионално удружење новинара Србије најоштрије осуђује учестале вербалне и увредљиве нападе појединих политичара на новинарке, а пре свега жене. У саопштењу за јавност овог удружења се каже:

ПРОУНС  (Професионално удружење новинара Србије) је озбиљно забринуто због очигледне промоције насиља у друштву и готово свакодневног слања увредљивих порука женама у Србији.

Један од челника Савеза за Србију, Сергеј Трифуновић, пропали политичар у покушају, јуче је поново брутално напао новинарку Српског телеграфа и директорку Студија Б  која је наша чланица, након чега је наставио са нападом тако што се извињавао курвама што их је поредио са новинаркама.

ПРОУНС сматра да то што нека жена на професионалном положају у друштву мисли другачије од неких других политичара у покушају, не даје им за право да их називају “курвама и фуксама”. Такво понашање је  опасна политичка порука која промовише насиље у нашем друштву. 

ПРОУНС диже глас против таквог етикетирања и поручује свим женама које обављају јавне и важне послове да не треба да подстичу овако понашање, омаловажавање и понижавање жена, већ да се жестоко супроставе свакоме ко то учини, стоји на крају саопштења које потписује председник Зоран Величковић.

 

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић, градска већница Зорица Jовић и секретар Црвеног крста Врање Томислав Стефановић одржали су састанак са родитељима чиjа ће деца, од 25. до 31. jануара, бесплатно боравити на Бесноj кобили. ,,Након прошлогодишњег финансирања одласка ученика основних школа на летовање у Баошићима и средњошколаца у креативно-едукативни камп у Грчкоj, град наставља са оваквом праксом. Овог пута пружићемо подршку основцима за одлазак на зимовање на Бесноj кобили. На оваj начин желимо да укажемо пажњу ученицима и да нагласимо да град брине о њима и њиховим потребама. Захваљуjући одличноj сарадњи са Црвеним крстом, обезбеђени су сви услови за безбедан и сигуран боравак деце и надам се да ће се лепо провести и вратити са драгим успоменама. Град ће и у наредном периоду наставити да пружа подршку и финансира овакве активности“, рекао jе градоначелник. Након тога, о техничким детаљима говорила jе Зорица Jовић, градска већница. ,,Предвиђено jе зимовање за 24 ученика, по два из сваке основне школе на териториjи града Врања, узраста од 5. до 8. разреда. За децу jе обезбеђен пун пансион у Планинарском дому, доктор, професор физичке културе и инструктор скиjања. Полазак малишана предвиђен jе за 25. jануар у 8.30 х са главне Аутобуске станице“, нагласила jе Jовићева. Догађаj организуjе Град Врање у сарадњи са Црвеним крстом Врање, а за ове намене из буџета града издвоjена су средства у висини од око 270.000 динара.

 

Упозорење стиже и ове године, када крену мало веће температуре. Опасност вреба не само испод ногу, већ и са кровова, јер може доћи до пада леденица или већих количина снега.

И без обзира на то што су за уклањање леденица и већих количина снега задужени корисници или власници стамбених зграда или објеката, препоручљиво је повремено погледати увис. Опасност ових дана, са мало већим температурама, вреба и осим са земље и са кровова.

Имали смо пријаве од грађана и управника стамбених заједница, тако да смо на више локација у граду обележили простор тракама. Мислим да је то било сасвим успешно, каже Ивица Ташковић, начелник Комуналне полиције.

За разлику од предходних година, није било  несрећних дешавања. У већини случајева су уклањане леденице. Јавне установе су одмах реаговале и ситуација је боља него ранијих година. Прогнозе се добијају унапред и реагује се на време. Ове година остаће упамћене и по томе што су корисници испред својих објеката правилно уклањали снег.

Ту можете да видите колико је свест наших суграђана на вишем нивоу. Раније су чистили снег и бацали га на коловозу, а по закону и по одлуци града треба да је на гомилама при крају тротоара, што су наши суграђани углавном поштовали. Било је и оних који нису поштовали, али нисмо ишли са кажњавањем већ само са опоменама и било их је од преко 30.

Ово и не чуди, ако се зна да се казне крећу и до 20 хиљада динара.

 

Последњи пут измењено понедељак, 21 јануар 2019 14:32

Неки послови планирани за прошлу годину остали су незавршени и они у овој години морају да се ураде, каже народни посланик Славиша Булатовић. То је, пре свега због тога што је много обавеза сачекало ово руководство и не може све одједном да се реши. Осим тога, град има и приоритете за ову годину, а ту се пре свега мисли на улицу Боре Станковића и шеталишта у Врањској Бањи.

У овој години град има приоритете у уређењу, како Врања тако и Бање. То се, пре свега односи на реконструкцију улице Боре Станковића и изградњу шеталишта у Врањској Бањи.

То је заиста улица коју град Врање не заслужује. То је пројекат у који је градоначелник са својим сарадницима озбиљно укључен и верујем да ће то у 2019. бити урађено. И шеталиште у Врањској Бањи је приоритет. Завршава се пројекат и то је моја лична жеља и грађани деле моје мишљење, да су то две ствари које треба да буду урађене, каже Булатовић.

У прошлој години требало је да буде завршена и пијаца у Огледној станици. Ту су се показале одређене слабости, које у овој години морају да буду превазиђене.

Мораћемо и неке навике бирократског апарата, који је ту где јесте,  да мењамо. У Врању је злочин изгубити један дан, али ево целе године се око тога бавимо и нисмо успели да то приведемо крају. Верујем да ћемо у најскорије време тај објекат пустити у рад. Пијаца која тамо ради уз сво поштовање људи, је ругло за овај град. И од грађана очекујемо подршку да то средимо и да Врање има уређену пијацу.

И за Балон салу и базен у Врањској Бањи је било пуно проблема за употребну дозволу. Радови ће бити приведени крају и на кафићу и моћи ће да се упосли десетак људи. А то је најважније. Ипак, све оно што је урађено даје разлога за оптимизам и задовољство, објашњава посланик.

 

Последњи пут измењено понедељак, 21 јануар 2019 12:47
Страна 1 од 787

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Јединствена Србија предлаже бесплатан превоз за грађане Врања - Радио Телевизија Врање https://t.co/IiV4pve4nE via @tripplesworld
Изложбом ''Свети Сава Српски'' почела Светосавска недеља - Радио Телевизија Врање https://t.co/wMpNVwkAVf via @tripplesworld
Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter