Економија

Економија

Прилагоди се  је назив серијала који ће наша кућа реализовати до краја године, а сврха информисати о значају развоја женског предузетништва.

У емисијама и прилозима упознаћете успешне жене предузетнице из Пчињског округа, а чућете и са чиме се све сурећу у пословању. Да ли им и ко помаже у њиховим бизнисима, да ли је лако или тешко и шта им је звезда водиља? Надлежни ће одговорати на питања како виде развој предузетништва и колико и да ли помажу?

Прву емисију серијала можете погледати већ у понедељак у 18 сати на нашем програму.

Више од тридесетпет година је прошло од песме “Жене и мушкарци” групе “Булдожер”, а мало тога се од тада променило. Има их више од мушкараца у земљи, али мање у бизнису. Успешније су и брже у школовању. Не и у каријерном напредовању. Напредак, али до одређене границе. Јер, како објаснити чињеницу да ниједно јавно предузеће у земљи не води жена?За покретање сопственог посла тешко се одлучују. А, и када се одлуче, то је најчешће из нужде, мање због шансе, а “авантура” не траје дуго.

"Треба најпре жена да се одлучи. Треба мало храбрости, а треба помоћ државе, нека мала помоћ, да би посао кренуо. Када крене, јер је старт врло тежак, после све већ иде лакше", каже Милена Грујић, предузетница из Бујановца.

Чињеница да је сиромаштво највеће на југоистоку Србије. Највећи узрок сиромаштва у Србији јесте незапосленост. Држава је свесна да су општине на југу Србије једне од најсиромашнијих.

"Све што је било до града, до оних могућности које ми имамо као локална самоуправа ми смо урадили, од локалних акционих планова запошљавања до субвенција привреди", каже  градски већник Небојша Зупанчић.

"У овом тренутку реализује се пројекат развој женског иновационог предузетништва у Владичином Хану, вредност је 6 милиона и 100 хиљада динара. Финансирање смо обезбедили захваљујући подршци Министарства за иновације и кабинету министра Поповића, али и средствима из буџета локалне самоуправе", каже  Владимир Костић, заменик председника општине Владичин Хан .

"Верујем да су најмање фирмарине у целој Србији овде код нас у Босилеграду, више су симболичне. Расписујемо конкурсе, ове године имамо два конкурса, заједно са државом. Један је за оснивање нових радњи, један за запошљавање", каже Владимир  Захаријев, председник општине Босилеград.

У намери да сазнамо шта је то иновација у данашње време, наилазимо на изјаву министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића која гласи: Желим да поручим свим женама да нису иновације само високе технологије, иновације су и када Јасминка убаци у свој сок ђумбир па се тај сок боље продаје сутра.

Важност овог пројекта за локалну заједницу огледа се у чињеници да: је размена искустава важна у смањењу родне неравноправности која је евидентна, посебно зато што је женско предузетништво у региону велики потенцијал. Медијски пројекат Прилагоди се суфинансира Министартво културе и информисања РС.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 28 септембар 2020 09:25

Српска влада је с "најиздашнијим и најсвеобухватнијим економским пакетом мера међу економијама западног Балкана" успешно обуздала "ширење сиромаштва" у условима пандемије ковид 19, закључак је заједничког истраживања Европске банке за обнову и развој и Међународне организације рада.

За микро, мала и средња предузећа те мере су износиле око 65 процената њихових укупних трошкова рада, наводи се у саопштењу ЕБРД-а о резултатима те студије, достављеном Танјугу.

Град Врање је један од најпогођенијих градова у Србији када је пад прихода у питању зато што је наш град имао два интензивна пика током епидемије и показало се да је што је већи интензитет оболевања, то су и мањи приходи и у привреди, а самим тим и у градском буџету, рекао је градски већник за финансије Бојан Костић.

Он је најавио појачан надзор над радом јавних предузећа  у граду, али и дигитализацију система у Градској управи.

Не може Град да буде финансијски стабилан уколико привреда трпи последице короне. Биће потребно време да се опоравимо у том смислу, каже Костић.

- Ми смо током ванредног стања имали губитак од милион евра. То је директан утицај смањења привредних активности, одлагања плаћања пореза што је прописано  мерама  Владе Републике Србије. Још један такав ударац и ванредно стање би Град Врање довео у озбиљан проблем. Надамо се да до тога неће доћи, каже Костић.

У плану је дигитализација пословања буџетских корисника у финансијском делу чиме ће у великој мери бити смањени трошкови али ће се избећи папирологија која зна да буде врло компликована.

- Електронско плаћање смањује напор грађанима да дођу до потребних докумената која издаје Градска управа. Имамо одличну сарадњу са Канцеларијом за електронску управу и ИТ служба ревносно ради на тим пословима. Људи могу добијањем корисничке шифре и налога да приступе и да провере колики је порез који треба да плате, могу да уплате таксе. Све је поједностављено,истиче Костић.

У наредном периоду, у плану је појачан надзор над радом јавних предузећа, њиховим плановима и програмима пословања, финансијској одрживости. Анализираће се методологија одређивања њихових цена за пружање услуга, биће испитани сви трошкови јавних предузећа, направљен план уштеде, а све у циљу стабилизације и њихове одрживости.

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено петак, 28 август 2020 18:38

За област привреде и предузетништва и у овом мандату биће задужен градски већник, Небојша Зупанчић. Он наглашава да ће локална власт и у наредном периоду наставити да помаже привредницима, а посебно малим предузетницима.

''Поновно именовање на функцију већника за мене је потврда да је оно што смо радили у претходном периоду оцењено као добро, одговорили смо задацима и надам се да ћемо убудуће наставити са још бољим радом на пољу унапређења привреде и предузетништва'', каже градски већник Небојша Зупанчић.

Он додаје да је локална самоуправа урадила доста тога у овој области у протекле четири године, од израде Локалног акционог плана запошљавања до субвенција привредницима. Очекује подршку републичке власти и у наредном периоду, како би се унапредио ниво помоћи привреди.

''Мислим да имамо апсолутну подршку што се тиче мог ресора, Министарства привреде, посебно државног секретара Драгана Стевановића, за кога лично сматрам да је изузетно много урадио за наш град и наш крај, у сарадњи са градоначелником и мислим да је то тим који је доста допринео, а искрено очекујем да то буде на још вишем нивоу", каже Зупанчић.

Он додаје да ће акценат у будућем раду бити побољшање услова рада малих предузетника.

''Ми као локална самоуправа већим привредним субјектима реално не можемо много помоћи, али зато можемо предузетништву, малим предузетницима, породичним фабрикама и наш акценат ће у наредном периоду бити да баш тим људима дама подршку и помоћ јер ће им бити неопходна", додаје он.

Епидемија корона вируса погодила је све, а последице на привреду сигурно ће се одразити у наредном периоду. Неки сектори, као што су угоститељство и туризам су посебно погођени, тако да ће локална власт тражити прави модел како би се помогло и овим људима, каже Зупанчић и додаје да је подршка државе у виду исплате минималаца била од велике помоћи привреди.

''Ја сам у свакодневном контакту са привредницима, предузетницима и верујте ми да је то наишло на изузетно велико одобравање и мислим да није било те помоћи ми би заиста били у великом проблему, апсолутно сви привредни субјекти, предузетници, јер је нажалост ова ситуација задесила све секторе, а посебно услужне, туризам, угоститељство и та помоћ је од немерљивог значаја за све", закључује Небојша Зупанчић.

 

Последњи пут измењено уторак, 25 август 2020 21:24

Преговори чланова Eкономско-социjалног савета о висини минималне зараде у 2021. години, званично ће почети данас, потврђено jе Танјугу у Униjи послодаваца Србиjе.

У Србији минималац прима око 350.000 људи, што је око 15 одсто свих запослених у земљи.

Синдикати имају од раније познате захтеве, а то је да минимална зарада треба да достигне вредност минималне потрошачке корпе до 2021. године, што је око 37.500 динара.

Страна 1 од 99

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter