Економија

Економија

Министарка привреде Анђелка Атанацковић данас је наставила обилазак југа Србије. После Симпа посетила је и Јумко.

Најпре је обишла реконструисану котларницу, која ће значајно утицати на повећање енергетске ефикасности, а затим погоне. Упознала се са наменским програмом, који се ради у Јyмку, обишла погоне дораде, конфекције и балистике. Сa приватизацијом "Јумка" у Врању неће се журити и на томе ће се радити идуће године и настојати да се нађе адекватан купац који би омогућио боље услове за раднике и додатно запослио младе људе, поручила је ресорна министарка.

"На нама је заједнички да обезбедимо боље услове и плате, они нису на терету државе, сами се издржавају, а ја могу да обећам да ћу у сарадњи с војском и полицијом и још неким фирмама утицати на то да им се омогући да имају посла, односно да наручују робу од њих, како униформе, тако и заштитну одећу", рекла је oна.

Додала је да је циљ да се радницима тако помогне док се не заврши приватизација и не буду нашли повериоца. "Пандемија коронавируса је успорила цео свет, не само Србију, и гледаћемо да нађемо адекватног купца, не само да се удоме већ да буду добри услови, да заштитимо људе и упослимо нове", рекла је министарка.

Генерални дирекор "Јумка" Бранислав Трајковић каже да имају посла до краја године и за скоро целу наредну годину, да у Словенију извозе робу, односно заштитна одела за здравствене раднике. "Упркос тешкој ситуацији изазваној пандемијом, успели смо да одржимо стабилност у производњи и у наредном периоду биће сигурне зараде и доста посла", рекао је Трајковић.

 

 

Последњи пут измењено субота, 28 новембар 2020 16:03

Свечано и весело је било данас приликом отварања Ритејл парка Зона и  предаје кључа градоначелнику Врања Слободану Миленковићу новог објекта, какав наш град до сада није имао. На простору од око 8 и по хиљадa квадрата уселиле су се бројне, препознатљиве робне марке, које су већ првог дана привукле и велики број грађана. Биће то ново место за окупљање Врањанаца, али и за запошљење наших суграђана, истакли су и инвеститор и први човек Врања.

-Успели смо да изградимо овакј Ритејл парк и захвалан сам локалној самоуправи, извођачу радова и атељеу за оваја пројекат. Верујем у то да ће грађани Врања волети Зону  и да ће бити њихобво место окупљања. Због ситуације са ковидом нисмо могли да направимо веће отварање, али верујем да ће свако овде уђивати у куповину. Ово је Зона свих грађана Врања, рекао представник инвеститора Иммобалкан, Мартин Пацовски.

- Овај кључ су Врањанци дуго чекали да се отвори један овакав леп, модеран и савремен објекат, да не иду у друге градове и државе, а сада имају прилику да тргују овде у изузетно лепом тржном центру, да купују познате марке. Није било лако доћи до свега овога. Ми смо скоро годину и по дана припремали ову локацију за продају. Иако су многи мислили да је то немогуће, ми смо успели да по изузетно доброј цени продамо ову земљу и да са тим средствима консолидујемо буџет и да кренемо у реализацију битних капиталних пројеката, рекао је градоначелник Миленковић. 

Захваљујући овој продаји град је уложио у реконструкцију улице Бора Станковић, градски парк и у  изградња вртића

-Ово ће заиста бити за нас зона окупљања, добре трговине и развоја јер поред директних средстава, ми ћемо имати и добре приходе од пореза на имовину јер је  процена 3 и по милиона на годишњем нивоу, али и по броју запослених између 200 и 250 младих људи.

Зона ће поспешити развој транзитног туризма, као и осталих услужних делатности и покренути развој. Градоначелник је најавио и да ће инвеститор  уложити и у други део, а то је потез према реци, тако да ће овај део града, бити заиста урбана пословна градска зона.

Захваљујући овој инвестицији, Врање је добило и једну нову саобраћајницу. Од улице Моша Пијаде до Булевара Авноја направљена је нова улица. Она ће зато што је инвеститор из Чешке, носити име по главном граду Чешке, зваће се Прашка улица.

 

Последњи пут измењено четвртак, 26 новембар 2020 18:01

Жене се ређе од мушкараца одлучују да започну сопствени бизнис.

Уколико се и одлуче, морају бити спремне на бројне изазове, а само истрајношћу и добром организацијом се постижу резултати у пословању.

Једна од успешних жена предузетница води фирму обуће у Трговишту.

Ивана Арсић власница је фабрике обуће у Трговишту. Она је посао наследила од оца и тако испунила оно што је он одувек желео, а то је да се настави породична традиција.

Доста тога научила је поред њега још као девојка, те се ухватила у коштац са овим изазовом.

Ипак, истиче да једној жени није лако у пословном свету.

''Врло је тешко, има доста обавеза, доста путовања. Добром организацијом жена предузетник може све да постигне. Поручила бих женама да се не плаше, само добра воља да се иде напред и то је све", каже Ивана Арсић, власница ''Мина дизајн д.о.о.''

Изазови су бројни, а подршка породице најважнија, наглашава Арсићева, јер је некада неопходно и провести читав дан на послу.

''Наш посао који супруга води је породични посао који је наслеђен од њеног оца и ми смо породично укључени сви свом својом снагом како би успели и обезбедили што већи процес производње и упослили мало више радника. Жена не може сама ако породица није уз њу", објашњава Игор Арсић, директор производње, супруг власнице.

Они су од страних донатора добили нове машине и планирају да покрену још једну халу и упосле још радника.

Већина запослених су управо жене и оне су задовољне овим послом.

Сви су из Трговишта тако да им је радно место у комшилуку.

Кажу да су задовољни послом и да им значи што могу да раде.

Нека истраживања показала су да се још увек није постигла потребна родна равноправност жена и мушкараца у пословном свету.

Женско предузетништво је камен спотицања не само мање развијених и сиромашних, већ и богатих и уређених држава.

 

Последњи пут измењено понедељак, 23 новембар 2020 17:25

Mинистарство трговине, туризма и телекомуникациjа покренуло инициjативу да се смањи ПДВ у угоститељству и то у пружању услуга исхране, са 20 на 10 одсто, саопштило jе Mинистарство трговине.

Смањење пореза коjе заправо представља увођење тзв. ковид-19 ПДВ, према речима ресорне министарке Tатjана Mатић, предлаже се по угледу на већину европских земаља и треба да ублажи ударац коjи jе туризам претрпео због пандемиjе.

Отворена је 11. по реду продавница у ланцу Леон трговине, а пета у Врању. У сусрет купцима, објекат је отворен у врло прометном делу града, код Бујковског моста у непосредној близини пијаце. Овај домаћи ланац трговине шири своју мрежу, не само у Врању, већ и на југу и у централном делу земље.

Већ у 9 сати новоотворени објекат је био пун купаца, које су дочекали седморо новозапослених, што потврђује да је отварање Леонове дисконтне продавнице у горњем делу града пун погодак.

-Чак су наши први купци били нестрпљиви да уђу, да виде шта се унутра дешава, шта имамо да им понудимо. Срећни смо што су нас купци спремно дочекали већ у 8 сати, а већ сутра је наше радно време од 6 сати до 22, радним данима и суботом и недељом од 7 до 22, каже пиар Илија Стојановић.

Циљ је да се изађе у сусрет потрошачу, да будемо ближи нашим комшијама из других делова грда, како не би морали да долазе у центар града, каже Стојановић. На периферним деловима града отворена су три објекта дисконтног типа и купци су задовољни.

Леон је близу, сви маркети су доступни грађанима, на добрим су местима, добрим локацијама, муштерије су задовољне и ја сам задовољан, каже постарији суграђанин.

Живим у Горњој Чаршији. Задовољна сам, добро је, добре су цене,  ближе је, каже суграђанка.

Одговара, супер је, живим у Оџинку, дошла сам овде јер сам била на пијаци па сам хтела и овде да свратим. Солидне су цене, каже суграђанка.

Објекат је површине 140 метара квадратних, дисконтног типа, што значи да је мањи асортиман него у класичним маркетима, али су цене ниже, истиче пиар. У оваквим продавницама роба се ређа на кутује, а цене су изнад артикала, а не испод. Да је Леон трговина омиљена међу Врањанцима потврђује и податак да је у првом сату рада објекта уручен и први ваучер.

-Само данас сваког стотог купца награђујемо ваучером од 5 хиљада динара, већ смо први ваучер и поделили, а сваког петстотог ваучером од10 хиљада динара. Могу да искористе ваучер кад год пожеле.

Бројне промоције са поклонима очекују купце у овом објекту као и специјална акција до краја новембра, поред редовних које Леон има у свим својим објектима под слоганом ''Упореди и уштеди.''

 

Последњи пут измењено четвртак, 12 новембар 2020 12:57
Страна 1 од 101

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter