Друштво

Друштво

Данас празнујемо Међународни дан жена или једноставно - 8. март. Овај дан је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Данас је празновање Дана жена прерасло у типичан празник масовне културе и потрошње.

Шаренило на градским улицама, много народа, цвећа и осмеха слика је данашњег дана. Док поједини сматрају да је Дан жена прецењен и представља само празник масовног трошења новца, они други ипак воле да поклоне драгим женама, мајкама, сестрама, пријатељицама по неки знак пажње, најчешће цвеће.

''Обрадујем ћерке супругу, прију и тако. Најчешће их обрадујем цвећем,'' каже наш суграђанин, док једна госпођа каже да поклон купи сама себи на 8. март и то цвеће. ''Ја купујем једино снаји, она мени и ја њој, мењамо се, и то није само цвеће, већ купимо и по неку украсну чинију'', рекла нам је једна пролазница, док су деца кренула у куповину цвећа за меме, јер кажу ''то је најлепши поклон за маме.''

Продавци су задовољни, не жале се на продају, а већ од јуче људи су почели са припремама дарова за најдраже жене.

''Купују људи цвеће, продаја иде лепо, већ смо при крају, завршавамо, срећан празник свим дамама.'' ''Купе људи и грнчарију, не купују само цвеће, надамо се да ће у току дана бити и боља продаја'' каже продавачица на тезги грнчарије.

Празник посвећен женама установљен је 1910. на Другој међународној конференцији жена социјалиста у Копенхагену, на иницијативу Кларе Цеткин, вође женског радничког покрета. Циљ је тада био да се уведе дан вечног сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. и њујоршки марш више од 15 хиљада жена, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа. Међународни дан жена настао је као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Ипак, он са годинама празновања губи свој првобитни значај и постаје типичан празник масовне културе и потрошње.

 

Последњи пут измењено петак, 08 март 2019 13:06

Миљана Ристић Станковић, млада Врањанка преминула је у Лондону где се лечила од  акутне мијелобластне леукемије. Након скоро двогодишњег лечења, Миљана није успела да се избори са опаком болешћу која јој је дијагностификована након  порођаја. Борила се. Након пресађивања коштане сржи, бројних терапија, лекари су открили инфекцију плућа и јетре.

У Врању и широм Србије организоване су хуманитарне акције како би се обезбедила средства за Миљанино лечење у Лондону.

Иза Миљане остали су супруг Марко и син Вукашин.

 

У току је други покушај формирања Локалног антикорупцијског форума. Траже се поштени људи који имају храбрости да се пријаве, буду изабрани и боре се против корупције, која је заступљена у свим структурама, каже заменик градоначелника Ненад Антић.

Због одустајања једног од три кандидата првобитно формирање ЛАФ-а је запело у ћорсокак. Затим се кренуло у други покушај. Тренутно се ради на ревизији локалног антикорупцијског плана.

"У току је процес ревизије локалног антикорупцијског плана. Следећи потез је да да ревидиран ЛАП усвоји Скупштина Након тога се иде у формирање комисије и расписивање конкурса за све који желе да буду чланови ЛАФ-а и да се боре против корупције", каже заменик.

Није ово само прича, јер када се изборите са корупцијом, мање је одлива новца у сивим и црним зонама, наглашава Антић. Све то резултира повећањем животног стандарда. У свим структурама је заступљена корупција и то је разлог што смо релaтивно сиромашан град. За ЛАФ су зато потребни прави људи.

"Требају нам људи од интегритета, од кредибилитета, они који имају знања, који могу да контролишу све процесе на друштвено-политичком нивоу у граду. Требају нам људи који су поштени, ми смо мали град, препознају се људи. Потребна је њихова храброст да се пријаве на тај конкурс и да буду изабрани."

Очекивања су да до јуна буде све завршено, што подразумева и избор чланова ЛАФ-а, односно оних који ће се борити против корупције на локалном нивоу.

 

Последњи пут измењено петак, 08 март 2019 12:45

За све православне вернике Велики пост почиње у понедељак, 11. марта, и трајаће све до Васкрса, који ове године пада 28. априла. Дан пред почетак Васкршњег поста су Беле покладе, у народу познатије као Прочке. Тада се сви укућани окупљају и међусобно једни другима праштају свађе и увреде. Обичај у нашем крају је да се на овај дан, у недељу, пали слама и прескаче такозвана крљавештица и ламкају јаја. Васкршњи пост је најдужи, а у православном народу сматра се и најстрожим постом.

За све православне вернике Велики пост почиње у понедељак, 11. марта, и трајаће све до Васкрса, који ове године пада 28. априла. Дан пред почетак Васкршњег поста су Беле покладе, у народу познатије као Прочке.

За почетак Великог поста припремали смо се претходних недеља, те су тако иза нас Недеља о митару и фарисеју, Недеља о блудном сину, Месопусна и Сиропусна недеља. Ово није само период када смо тело одрицањем од одређених врста хране припремали за пост, већ и душу, читањем Јеванђеља и поучних прича које нас уче покајању, праштању, стрпљењу. Велики пост ове године почиње 11. марта. Дан пред почетак Васкршњег поста су Беле покладе, у народу познатије као Прочке. Тада се сви укућани окупљају и међусобно једни другима праштају свађе и увреде. Обичај у нашем крају је да се на овај дан, у недељу, пали слама и прескаче такозвана крљавештица и ламкају јаја.

''Треба да се потрудимо да се покајемо, да опростимо свима којима имамо шта да опростимо и да у пост уђемо релативно чисти, тј. да уђемо у пост са чистим мислима, неоптерећени. Свакако да се потрудимо да постимо неједући одређене категорије хране, али исто тако живећи богослужбеним, црквеним животом, трудећи се да стално долазимо на Богослужења'', каже свештеник Славиша Илић.

Васкршњи пост траје до самог празника Васкрса, који ове године пада 28. априла. Овај пост је најдужи, а у православном народу сматра се и најстрожим постом.

''Овај пост је свакако припрема за Васкрсење Христово и иначе треба да се припремамо за Васкрсење Христово, тачније за крај овог живота и почетак живота вечног који задобијамо милошћу Божјом и делом страдања, односно жртвом коју је Господ поднео за нас. Треба да се трудимо да цео свој живот, и у посту и ван поста проводимо у том непрекидном приближавању ка Богу,  јер то нам је неопходно да бисмо када дође дан суда могли да остваримо вечну заједницу са Богом'', додаје свештеник Славиша Илић.

Васкршњи пост назива се и Великим због дужине трајања, али и због посебне важности, Часним јер обухвата време страдања Христовог и разапињања на Часни крст. Траје од Чистог понедељка, 11. марта ове године, до Лазареве суботе. На крај овог четрдесетодневног поста надовезује се пост Страсне семице, тако да је укупно време трајања посног периода 48 дана.

 

Последњи пут измењено петак, 08 март 2019 12:43

Поводом 8. марта, Међународног дана жена, руководство града Врања  упутило jе честитку свим припадницама нежниjег пола. ,,Данашњи дан jе празник за све жене, али и  подсећање на храброст оних  коjе су се у прошлости избориле за победу своjих права и постизање родне равноправности. Заступљеност жена у свим институциjама, њихова знања и професионалност позиционираjу их на готово свим пословима у друштву, што оне свакако и заслужуjу. Свим суграђанкама честитамо празник”, наводи се у честитки.

 

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Само лети, петком и суботом музика до један иза поноћи - Радио Телевизија Врање https://t.co/GosqNsI9Dk via @tripplesworld
Књижевна радионица за средњошколце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7YwZ7I3rdh via @tripplesworld
Песник Горан Тадић приредио хуманитарно и вече љубавне поезије у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/iagG6fw7jc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter