Ове године воћари очекују добар род  јабука. Са укупно два хектара засада јабуке, породица Аритоновић у Дубници ове године очекује род од од укупно пет вагона. Сви засади јабука на југу Србије налазе се у фази развоја плодова, 80 одсто своје крајње величине. Тако се сада са сигурношћу може рећи да ће род бити богат. Због бројности, плодови су нешто ситнији. Власта Аритоновић процењује да са укупно два хектара засада  може да убере око пет вагона јабука, што је нешто више у односу на прошлу годну. Оно што сматра најбитнијим је да се уреди откуп и да плодови прве класе буду до 40 динара по килограму, а ситнији и оштећени 100 динара за три килограма. Осим временских непогода које би евентуално могле да угрозе овогодишњи род, метеоролошке прилике условиле су појачани развој јабукиног смотавца, штеочине која узрокује велика оштећења плодова. Дејан Мујакић стручњак за заштиту биља упозорава да је уз примену одговарајућих инсектицида неопходна и примена препарата на бази сумпора како би се сузбила пепелница. За пораст плодова неопходно је додавати ђубрива на бази калијума. Породица Аритоновић, која се генерацијама бави воћарством, подигла је и засад кајсија на два хектара. Надају се да ће уз одговраајућу агротехнику имати додатне приходе и од ове врсте воћа.

Последњи пут измењено петак, 19 јул 2019 14:50

Да одлазак у пензију не значи и крај живота доказ су чланови Удружења пензионера града. Они не пате од усамљености, не седе у четири зида, иако имају и децу и унуке, јер своје време распореде и за дружење са својом генерацијом. И да, са пензионисањем не остају без своје креативности. Нема места незадовољству у Удружењу пензионера. Живо је и забавно уз шах, домине, карте новине и по коју кафицу, свакодневно. Друже се и када су летње врућине и када завеје снег. И у трећем добу широк је дијапазон интересовања и за свакога има по нешто.

„Ја сам био свестан да ћу једног дана бити пензионер и драго ми је што сам дочекао старост. Ја сам овде нашао разоноду. Именован сам пре 12 година за председника Фолклорне секције и до сада смо са великим успехом радили. Имали смо разна гостаовања широм Србије Бугарске македоније”, каже Добри Ристић, председник фолклорне секције.

„Ми апелујемо и жене да долазе, јер имамо и секцију жена. У  тој секцији такође имамо активности, ми се договарамо шта и како да радимо. Сваког празника идемо да обилазимо децу у Центру за развој локалних услуга социјалне заштите. Тамо има и старијих људи. Ми чланице секције спремамо пите и колаче, за Ускрс јаја и прикупимо баш доста пакета. Однесемо им и они се баш радују”, каже Дивна Антић, пензинонерка.

Неки велики писци своја најбоља дела написали су у позним годинама, што доказује да креативност са годинама не јењава, напротив, животно искуство је појачава. Тако у Удружењу има чланова који пишу прозу, афоризме и песме, на којима им многи могу позавидети.

„Пробудих те рано јер сам те уснила, снови ми се роје, нигде среће моје. Не мора нам увек бити фино, јер и други заслужују део среће. Није срећа само када се граби, још је већа кад се с неким из дна душе дели”, чита своје стихове, Лидија Златковић, пензионерка.

„Живот је леп када се живети зна. Живот је леп зато га живи. Живот је дар и радуј се, нежном додиру, погледу, топлим речима, драгим људима. Живот је леп када се живети зна”, рецитује Надица Трајковић, пензионерка.

Порука ове наше приче би била да и треће доба, може бити испуњено, лепо и богато. Као што рече наша песникиња, живот је школа мудрости, да се у свему лепота нађе, зар не?

 

Последњи пут измењено петак, 19 јул 2019 14:19

У склопу тринаестог Меморијала у част једног од најпознатијих Врањанаца, Бакији Бакићу, у Градској кући приређен је пријем за трубачке оркестре. Након дефилеа оркестара шеталиштем, у великој сали Скупштине града учеснике манифестације дочекали су председник Скупштине града Дејан Тричковић, заменик градоначелника Ненад Антић и градска већница Зорица Јовић. Вече је настављено концертом у Горњој Чаршији.

То је човек који је је направио не један оркестар, него музичаре од читаве фамилије. И да није било њега, не би било ни нас - рекао је Ненад Младеновић, потомак Бакије Бакића у свом обраћању.

„Бакија Бакић је свирао трубу најбоље другари! Он је могао човека да развесели, да истопи. То је био један велики човек и трубач који је свирао маестрално, и ми морамо да га памтимо као таквог и поштујемо“.

Председник Скупштине града Дејан Тричковић у свом обраћању потенцирао је значај ове манифестације и човека који је пронео врањску музику широм некадашње Југославије и широм света.

„О његовом музицирању чули смо много тога, али увек требамо да се подсетимо на то, да и млађе генерације знају ко је био Бакија Бакић, какав је уметник био. Град ће увек подржати све ваше предлоге и идеје како би се врањска музика и врањска труба и даље чули далеко“.

Заменик градоначелника Ненад Антић подсетио је на чињеницу да је ово уједно и година када се навршава 30 година од смрти овог великог виртуоза, и да је наша обавеза да наставимо музички пут који је он утабао.

„Виртуоз музике, виртуоз трубе, велики амбасадор и Врања и Србије, и пре све аутентичне  врањске музике и аутентичног врањског музичког израза. Ми смо можда били млади да доживимо оне понедељке у башти Хотела Врање о којима прича стара СФРЈ, када су се људи окупљали да би слушали овог уметника на труби“.

Вече је настављено у Горњој Чаршији концертом на коме су наступили оркестри Екрема Мамутовића, Ненада Младеновића, Дејана Авдића из Врањске бање, Бојана Ристића из Владичиног Хана и Роберта Демировића из Павловца.

Добривоје Мамутовић, отац Екрема Мамутовића и члан истоименог оркестра открива нам да у Врању имамо 500 регистрованих врањских песама.

„Нико није могао да свира тако лепо као Бакија Бакић. Он је има другачији тон од свих, мекши. Мислим да неко треба да се роди овде у Врању да би имао у души врањски мелос“.

Од првих звука трубе до краја концерта играло се коло на месту где се налази споменик Бакији Бакићу. Велики број Рома окупио се да ода почаст овом барду.

 

 

 

 

Последњи пут измењено петак, 19 јул 2019 15:11

Период активности крпеља траје од априла до октобра месеца. У ово време наши суграђани треба да буду посебно обазриви, како би могли да уоче ујед крпеља и да благовремено реагују. Од почетка године регистровано је 12 оболелих од Лајмске болести на територији округа. Само у прошлој години било је 48 оболелих, а просек у последњих 5 година је 30-ак случајева обољевања, каже епидемиолог др Слађан Станковић, што наш округ последњих година чини ендемским жариштем за појаву лајмске болести.

„Неопходно је да наше становништво зна све што је неопходно како би благовремено и на прави начин реаговали. Најважније је правовремено јављање лекару након примећивања крпеља на кожи, не дирања и не одстрањивања нестручно крпеља, јављање лекару, и по процени, уколико постоје кожне промене, знаци Лајмске болести са кожним манифестацијама, то је прстенасто црвенило, веће од 5  центиметара у пречнику, јавити се лекару, биће одређена адекватна двадесетодневна терапија, како би се предупредиле компликације као што су промене на великим зглобовима, коленима, срцу, са поремећајима ритма и упалама мишића, промене на нервима, мозгу и можданим овојницама”, каже Слађан Станковић, епидемиолог.

Уз правовремено реаговање и адекватну терапију, болест углавном прође без већих последица по здравље људи.

„Оно што сви ми можемо да предузмемо пре одласка у природу, тамо где су зеленила, шипражје, где су шумовити предели, када обављамо пољске радове, када смо у парковима, дакле свуда где су зелене површине, то је да носимо адекватну одећу дугих рукава, да носимо светлију одећу, како бисмо приметили крпеље, да се одмах јавимо лекару и да узимамо ту терапију коју пропише инфектолог”.

Најчешћи симптом Лајмске болести је црвенило на кожи, некада може да се јави и температура, малаксалост, болови у мишићима, али то се дешава врло ретко, док има случајева и да не буде чак ни црвенила. Зато је врло важно да будемо обазриви и да се након сваког уједа јавимо лекару. Према некој статистици која је рађена у Србији, око 30 посто крпеља је заражено.

Последњи пут измењено петак, 19 јул 2019 14:16

Синоћ око 23 сата на државном путу другог А реда, у атару села Карадник, општина Бујановац, десила се саобраћајна незгода у којој је мушкарац стар 33 године задобио тешке телесне повреде. Он је, управљајући возилом марке БМВ, бујановачких регистарских ознака, кретајући се из правда Давидовца према Бујановцу, код места Карадник слетео са пута и задобио тешке повреде. Лекарску помоћ указала му је најпре служба Хитне помоћи из Бујановца, након чега је превезен у Здравствени центар Врање, па у Клинички центар у Нишу, где се и сада налази. Увиђај су, по овлашћењу заменика тужиоца Основног јавног тужилаштва у Бујановцу извршили саобраћајни полицијски службеници. Јуче су регистроване још три саобраћајне незгоде на подручју Полицијске управе Врање, а још једна особа задобила је лаке телесне повреде.

У понедељак у великоj сали Скупштине града биће одржана jавна расправа поводом ревидираног Нацрта Локалног антикорупциjског плана за град Врање. По речима заменика градоначелника Ненада Антића, коjи jе и председник радне групе, одржано jе десетак састанака, на коjима jе вршено усклађивање овог документа са моделом коjи jе издала Агенциjа за борбу против корупциjе. Ревизиjу Нацрта Локалног антикорупциjског плана, Врање jе радило у сарадњи са УСАИД и Транспарентношћу Србиjе. Jавна расправа почиње у 12 сати, а учествоваће и Немања Ненадић, програмски директор Транспаретности Србиjе, коjи jе пружио стручну подршку у ревизиjи овог документа. Позиваjу се грађани да присуствуjу jавноj расправи и конструктивним предлозима даjу допринос у коначном дефинисању Локалног антикорупциjског плана. На таj начин ствараjу се и услови за формирање Локалног антикорупциjског форума, коjи треба да прати примену антикорупциjских мера из овог документа.

Последњи пут измењено петак, 19 јул 2019 11:05

Хотел Пржар, у власништву акционарског друштва „Симпо”, оглашен је на продају у складу са правоснажним планом реорганизације и одлуком Надзорног одбора. Почетна цена је 3,8 милиона евра. Kако се наводи у тексту огласа, хотел има површину од 1.252 квадратна метра, апратмански смештај заузима 390 квадрата, а земљиште је површине 19.282 квадратна метра. Хотел Пржар биће продат по спроведеном поступку прикупљања писаних понуда, најповољнијем понуђачу, који ће бити изабран, наводи се, на основу висине понуђене цене. Рок за достављање понуда је 27. јул ове године. Хотел има традицију дужу од три деценије и налази се на брду Пржар три километра од центра Врања.

 

 

Последњи пут измењено петак, 19 јул 2019 10:46

Припадници Министарства унутрашњих послова у Врању ухапсили су Д.С. (1992) из  Врања, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело изазивање опште опасности у покушају. Сумња се да је он 14. јула ове године, разбио стакло на аутомобилу „нисан микра”, паркираном у једном дворишту у Врању, а потом је на стазу у дворишту бацио флашу са запаљивом течношћу, која није изазвала пожар. Осумњиченом је одређено задржавања до 48 сати и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен заменику тужиоца Основног јавног тужилаштва у Врању.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинaрства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла радове на изградњи станова за снаге безбедности у улици Радоја Дакића, код пете школе. На самом доласку министарска је истакла да све изгледа фантастично и да се кранови виде са улаза у град. Очекује се да станови буду завршени до јануара наредне године, а на пролеће и усељење.

Министарску Михајловић на улазу у градилиште дочекао је начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, а домаћини су били и представници локалне самоуправе, извођачи радова и бројни грађани.

"Овом приликом желим свима да поручим да држави више није проблем новац већ да је проблем у нама да морамо да радимо пројекте. Ко год има пројекте припремљене, свакоме је одобрено и као што видите за кратко време зграде су готове", рекао је начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић.

"Када отворимо, тамо почетком марта ове зграде, надам се  да ћемо имати целокупно изграђену инфраструктуру. Драго нам је што смо сарађивали. Надам се да ћемо наставити и на другим парцелама, ви знате да смо ми припремили и друге парцеле, па се надам да ћемо наставити са овим пројектом, који је иницирао наш председник Александар Вучић", рекао је заменик градоначелника Ненад Антић.

Извођачи радова информисали су министарку о томе докле се стигло са изградњом, какав је квалитет и да ли има неких проблема.

"Радови у Врању напредују у складу са динамиком, налазимо се на отприлике пола посла. Рок је крај јануара. Задовољни смо са квалитетом радова и организацијом", рекао је Небојша Шолак из Грађевинске дирекције.

"Пројекат који смо почели у фебруару за сада добро напредује. Бетонски радови су завршени. Надамо се да ће и пре рока бити завршено све. И овде смо се суочили са одређеним изазовима које смо успешно превазишли сарађујући са локалном самоуправом као и са свим нивоима власти", рекао је Емре Толак из фирме Тшјапи.

Када улазите аутопутем у Врање можете да видите кранове и да знате тачно где је градилиште. То је оно што нам свима треба још више градилишта, не само путеви, већ и станови, рекла је министарка Михајловић.

"Овде је важно да имамо потпуно испуњену динамику, нема кашњења, квалитет је тај који је договорен. За нас из министарства ово је и пилот пројекат како ствари треба да изгледају, када се граде овакве врсте станова. Захвалност свима да не говорим о граду Врању, рећи ћу вам само да је прва локална самоуправа која је потпуно обезбеддила простор и све што је потребно. То је била синергија и захваљујем на томе", рекла је министарска Михајловић.

Ових 186 станова нису једини који се граде. Врло брзо имаћемо још станова. Радимо у Нишу, Краљеву, Крагујевцу, Сремској Митровици, а биће ускоро Београд и Нови Сад. Наш план је 8 хиљада станова за почетак. Размишљамо да се овај пројекат и програм прошири и на друге запослене у јавном сектору, рекла је министарка.

 

Последњи пут измењено четвртак, 18 јул 2019 17:08

Докторка Љиљана Антић, вршилац дужности директорке Здравственог центра у Врању на конференцији за новинаре Градског одбора Српске напредне странке, детаљно је презентовала фукционисање свих служби у оквиру Здравственог центра, али је најавила и запошљавање још три доктора у наредном периоду. Важна вест је да је Здравствени центар добио три магнетне резонанце. Комплетно излагање можете видети сутра у оквиру Јутарњег програма Телевизије Врање, а за информативни програм издвајамо најважније теме са конференције. Докторка Љиљана Антић, вршилац дужности директорке Здравственог центра у Врању најпре се осврнула на огромну подршку коју ова установа добија од државе. Да је то тако и да председник Александар Вучић итекако води рачуна о здравству потврђује податак да су повећане плате здравственим радницима, рекла је Антићева. Говорећи о функционисању свих служби у оквиру Здравственог центра, она је посебан акценат ставила на значај постојања Хируршког блока чија изградња кошта 7 и по милиона евра, а за чију опрему је опредељено милион и по евра.

„Нови Хируршки блок је површине 6000 метара квадратних, има 6 етажа, 8 операционих сала које су опремљене најсавремнијом медицинском опремом. Није се стало са набавком нове опреме. Ми смо недавно добили нове апарате за офталмогогију и ортопедију, а све у циљу скидања листи чекања. С тим у вези, могу да кажем да нема листи чекања када су вештачке протезе на ортопедији у питању и за сочива на офталмологији. Држава ће и даље усмеравати средства ка Здравственом центру и драго нам је због тога”, каже др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра.

Многе службе су већ пресељене у зграду Хируршког блока, попут Службе за пријем и збрињавање ургентних стања, патологија и део трансфузије. Ту су и урологија, ортопедска и хируршке сале, затим анестезиологија, офталмологија као и служба интензивне неге.  Очекује се реконструкција старе Болнице чиме ће бити створени бољи услови за лечење пацијената, каже Антићева. Вредност те реконструкције је 6, 2 милиона евра, са радовима би требало да се почне септембра, каже Антићева и додаје да се ускоро очекује запошљавање још три лекара.

„На овој конференцији за новинаре су присутни млади доктори који су почели да раде у Здравственом центру. Запошљено је укупно 20 људи, од тога 9 младих лекара, 10 медицинских сестара и један возач. А 18-оро људи ради на одређено време од 6 до 12 месеци. Све је то побољшало рад у Здравственом центру. Очекује се запошљавање у сталном радном односу  још три лекара  јер смо добили одобрење Министарства здравља”. 

Говорећи о запошљавању нових здравствених радника, Антићева је додала да ће ускоро  преко локалне самоуправе посао добити још 9 лекара и 9 медицинских сестара. Биће подељено 14 специјализација августа. Што се тиче финансијске ситуације у којој се налази Здравствени центар , дуг је и даље преко милијарду динара док је блокада 330 милиона динара. Очекује се да се дуг ове установе прогласи јавним дугом што би несумњиво било једино решење да Здравствени центар изађе, коначно из финансијске дубиозе у којој се налази дужи временски период због заосталих дуговања, рекла је Антићева.   

  

 

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дубници јабуке злата вредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/5XoGDGcttA via @tripplesworld
Повећан број пацијената са симптомима стомачног вируса - Радио Телевизија Врање https://t.co/3qblGTe84Y via @tripplesworld
Ступни ву на ступку - нова књига Милета Костића - Радио Телевизија Врање https://t.co/PGqkaCWNoR via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter