Љубитељи лепе писане речи били су у прилици да последње вечери манифестације ''Борини књижевни дани'' присуствују промоцији књига неколико аутора. Ауторка Драгана Мокан представила је своју књигу ''Пустите ми лагану музику''. ''Сребрна магла'' назив је књиге о којој је говорио аутор Срђан Срдић, док је о књизи ''Смрт у Башаиду '' говорио писац овог дела Мирослав Ђурчић.  Промоцијом ових књига пред врањском публиком завршена је овогодишња манифестација ''Борини књижевни дани''.

 

У оквиру манифестације ''Борини књижевни дани'' у Градском парку одржана је пригодна свечаност   Бори у част. О значају и лику великана српске књижевности говорио је председник Скупштине града, Дејан Тричковић. Цвеће на споменик Бори Станковићу положила  је делегација  града Врања предвођена градоначелником Слободаном Миленковићем,   делегације установа које носе име чувеног Боре: Библиотеке, Народног музеја и Позоришта. Цвеће су положили и представници врањске Гимназије , Основне школе ''Бора Станковић'' у Тибужду као и представници средњих школа у Врању.

 

Књижевница Лаура Барна, промовисала је у Врању свој роман "Југо увек окреће на буру" у оквиру манифестације "Борини књижевни дани". Овај роман прати двоје уметника повезаних на више нивоа, од интимног до интелектуалног.

Ауторка је до сад објавила десет романа, две књиге приповедака и једну књигу есеја. Добитница је награде "Бранко Ћопић".

 

Песници, чланови Удружења књижевника Врања, приредили су поетски сусрет са љубитељима стихова у Врањској Бањи. Своје стихове казивали су признати песници српске културне сцене Благоје Савић, Мирослав Манасијевић, Миле Костић и Жикица Димитријевић. Књижевни сусрет са публиком приређен је у оквиру манифестације "Борини књижевни дани" коју је организовао град и библиотека "Бора Станковић".

 

Мотивисати младе да остану у свом родном граду није лак посао али важно је да се неко бави тим послом. Ако је то једна високошколска установа, онда је реч о понуди о којој треба добро размислити.

Висока школа за пословну економију и предузетништво ПЕП у Врању  организује презентације у свим средњим школама  Пчињског  управног округа на коме ће бити представљени студијски програми који су у понуди у овој високошколској установи. Студирање у Врању је само предност, каже менаџер ПЕП-а  Милош Николић,  а стратегија коју развија овај факултет усмерена  је и на политику задржавања младих у свом родном граду. Према подацима којима располаже овај факултет, само 60 процената оних који одлазе на студије у веће градове, враћају се у Врање. Зато је факултет омогућио бројне повластице за будуће бруцоше.

„Обезбедили смо могућност студирања на даљину посредством такозваног ДЛС програма, школарину је могуће платити на 12 месечних рата а предвиђене су и друге олакшице како би се помогло студентима и њиховим родитељима," рекао је Николић.

Диплома ПЕП-а једнако је вредна као и диплома било ког државног факултета.  Студентима су на располагању три смера, пословна економија и предузетништво, финансије, банкарство и осигурање и студијски програм плаво који омогућава полагање правосудног испита. Сви програми су акредитовани. Факултет мотивише младе да студирају у родном граду и кроз разне друге програме:

„Организују се спортске активности на рачун факултета и омогућава студентима да путују у иностранство.“

Николић каже да и локална самоуправа трба да помогне младима да остану у свом граду и да дају допринос његовом развоју.

За све средњошколце који су заинтересовани да упишу ову високошколску установу, организована је бесплатна посета Форуму младих лидера у Београду 30. марта.

 

Последњи пут измењено петак, 22 март 2019 15:46

Поводом 20. годишњице од бомбародовања наше земље,  за старешине и војнике са караула "Кошаре" и "Горожуп" и припаднике МУП-а, који су били на стратешки важним упориштима, градоначелник Миленковић и председник Скупштине Дејан Тричковић приредили су пријем. Била је то прилика да се и локална самоуправа упозна са проблемима учесника рата.

Минутом ћутања, одата је пошта палим борцима са караула Кошаре, Паштрик, Горожуп, Морина и Дева. За оне који су преживели ратне страхоте током 1989.  и бомбародвање НАТО снага 1999.године, градско руководство, трећу годину за редом, организовало је пријем.

"Ви сте своје животе ставили испред наших, ваша преданост у борби сачувала је наше домове, сачувала ј Србију. Хвала вама и свим саборцима који више нису са нама. Долазак пролећа и почетак најважнијег хришћанског празника био је и ваш васкрс. На Велики петак ви сте ваше животе заложили небу и упркос  тешкој паљби на ваше положаје одбијали сте терористе. Нисте знали за повлачење. Часно сте бранили сваки педаљ земље. Ваш циљ била је Србија. Овај крај неће заборавити ваше подвиге. Чували сте нас у рату, наша је обавеза да вас чувамо у миру", каже градоначелник, Слобадан Миленковић.

"Наставите да се сећате тих дана због млађих нараштаја, и због правде и истине јер смо сведоци да има оних који би да забораве и кривицу свале на Србију ,што не смемо да дозволимо", каже председник Скупштине, Дејан Тричковић.

Потпуковник у пензији, Драгутин Димчевски захвалио се градском руководству на пријему и нагласио да се традиција подсећања треба наставити због палих бораца, али и због оних који су у време рата били младићи.

"Најтеже ми је било у животу после повлачења са Косова када смо били заборављени сви који смо учествовали у рату. Да ли је неко био на Кошарама, Паштрику, Ђеравици или у дубини одбране територије КиМ, били смо заборављени и потиснути, али смо успели да испливамо. Желим да се ово настави", потпуковник у пензији, Драгутин Димчевски.

Сећање на 1999. су још жива, каже Дејан Трајковић. Имао је 21.годину када је почело бомбардовање, рањен је и сада је ратни војни инвалид.

"Прошло је много времена. Сећања су избледела, али су још увек ту. Био сам припадник 53 . граничног батаљона у реону карауле Ђеравице. Живимо и после 20 година, сви имамо своје проблеме, али се боримо за нашу земљу.  

На пријему су борци имали прилику  да изнесу  предлоге за унапређење свог положаја. Локална самоуправе за сада је обезбедила бесплатна паркинг места за ратне војне инвалиде .

Поводом годишњице НАТО бомбардовања, у недељу, у подне,  на платоу испред споменика погинулим војницима , полицајцима и грађанима Врања бити одржан комеморативни скуп. 

Последњи пут измењено петак, 22 март 2019 15:21

Миомир Дејановић, професор разредне наставе у основној школи ''Светозар Марковић'' проглашен је једним од најбољих просветних радника бивше Југославије. Признања су додељена на првој међународној конференцији Асоцијације најбољих наставника екс Југославије, која је одржана у Скопљу.

Доста критеријума је требало испунити како би се добило ово признање. За 40 -оро њих који су понели титулу ''најбољи наставник бивше Југославије'' заједничко је да су сви креативни, пуни ентузијазма, способни да мотивишу друге.

Они су инспиративни и неуморни. Један од њих је и наш саговорник, добитник ове престижне титуле.

'' Рад који свакодневно имам са ученицима даје резултате. Мени је драго да је то неко приметио  и да неко то уважава и цени. Драго ми је да ово признање долази од људи из просвете. То су Жељана Радојичић Лукић, учитељица из Србије која је била финалисткиња светског такмичења за најбољег учитеља као и Весела Богдановић, професор разредне наставе из Македоније. То су стручни људи који су компетентни да процењују наш рад и да дају признање онима који задовољавају строге критеријуме", каже Миомир Дејановић, професор разредне наставе.

Основни критеријуми су награде и признања на националном и интернационалном нивоу, израда стручних радова, наставних средстава, искуство на семинарима у својству предавача, учешће на образовним радионицама.

Дејановић не крије задовољство због признања које му је припало.

''Много ми значи ово признање. Оно је заправо показатељ да то што радим, радим како треба. Та креативност, ентузијазам,иновативност у раду са децом су веома битни. Деца су заинтересована за стицање знања и желе да науче нешто ново. Жеља да будем бољи него што сам био јуче, наводи ме напред и да постигнем веће резултате у области у којој радим'', каже Миомир Дејановић, професор разредне наставе.

Ово није прво признање за труд и рад са децом које је припало Дејановићу.

2017. године  проглашен је за најбољег едукатора Србије.  Добитник је признања за модеран приступ поезије за децу, јер се бави и писањем поезије. Ту је и признање ''У част  учитељу''. Са својим ђацима објавио је збирку едукативних стрипова ''Да ти нацртам'' .

Све награде које стижу од стране компетентних  и стручних људи су за Дејановића врло битне и значајне, али он каже да је највећа признање за њега, успех његових ђака и знање које стекну захваљујући њему.

 

Последњи пут измењено петак, 22 март 2019 15:40

Цариници су, пре неколико дана, на улазној страни административног пункта Мердаре, запленили 4.800 цигарета и златан накит укупне вредности веће од пола милиона динара. Прекршај је откривен када је на ред за контролу стигао „пежо 307“ француских регистарских ознака којим су са КиМ ка Француској путовали мајка, син, његова будућа супруга и још један путник.

Преглед аутомобила на административном пункту показао је да су путне торбе које су биле смештене у гепеку пуне непријављене робе, саопштава Управа царина.

Реч је, наиме, о 20 комада златног накита - бурми и другом прстењу, наруквицама, ланчићима, минђушама и три дуката, као и о 24 бокса цигарета „винстон“ и „пал мал“.

Цигарете, камуфлиране гардеробом, пронађене су у пртљагу будуће свекрве, 52-годишње држављанке Француске пореклом из Прешева, док је накит био спакован у њеној торбици. 

Путница је цариницима рекла да је пронађене цигарете понела за личне потребе, док је непријављени накит, чија вредност износи готово 4.000 евра, свадбени дар.

Из Управе царина подсећају путнике да је као део личног пртљага дозвољено носити 1 бокс цигарета, а да се личним накитом сматра само онај који путници носе на себи и то у количини и врсти која не сугерише да је намењен препродаји. 

Уколико са собом носите вреднију робу у обавези сте да је пријавите, па уколико је реч о онима који само пролазе кроз Србију до крајњег одредишта за њу нећете плаћати дажбине, већ ћете попунити Образац о привременом увозу, након чега - без плаћања дажбина и непотребних казни можете да наставите своје путовање, објашњавају у Управи царина.

 

Песник Горан Тадић из Новог Сада приредио је поетско и хуманитарно вече у Галерији народног универзитета у Врању, поводом Светског дана поезије. Пред публиком је казивао љубавне стихове, а посебан тон вечери дао је и наступ тројице ученика Музичке школе на гитари и  кларинетима. 

Песник Горан Тадић изненадио је публику пре самог почетка поетске вечери. Сваког од посетилаца чекало је као дар затворено писмо са по једном песмом. Био је ту и пакетић папирних марамица за случај да се искраде која суза, али не од туге, већ од лепоте љубавних стихова и  музике тројице ученика Музичке школе у Врању. Овај аутор није свакидашњи, јер у његовој биографији стоји да је током живота радио као бравар, електричар, столар, тапетар, транспортни радник. Истовремено је музички стваралац, који је компоновао преко 200 инструменталних нумера. Музиком је бојио и позоришне представе, а стихове је почео да пише од раног детињства.

Тадић каже да се потпуно посветио поезији од 2011. године, када је велику пажњу јавности привукао својом збирком  песама „Сатенски стихови“. Ипак, себе ни сада не може да назове песником јер је то, за њега, нешто изузетно и велико.

До сада је објавио пет збирки песама, омиљен је међу млађом читалачком публиком, а настоји да непосредним сусретима са читаоцима у Сpбији и земљама у окружењу приближи своје стваралаштво. Вече у Врању имало је и хуманитарни карактер, јер су прикупљана средства за децу оболелу од Дауновог синдрома, у чију је част аутор обуо различите чарапе. Живи и ствара у Новом Саду.

Последњи пут измењено петак, 22 март 2019 15:32

Широм света данас се обележава Дан вода како би се подигла свест о значају очувања вода, али и подсетило на недостатак воде за пиће у многим крајевима. Обележавање овог датума датира од 1993. године. Под слоганом „Вода за све: ко год да сте и где год да сте, вода је Ваше људско право“ организација Уједињених нација обележава овогодишњи Дан вода позивајући све државе, одговорне институције и појединце да уложе максималне напоре за унапређење стања. Јер, један од најважнијих циљева одрживог развоја је да до 2030. године свaки житељ планете мора да има приступ квалитетној, здравствено исправној води за пиће.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Само лети, петком и суботом музика до један иза поноћи - Радио Телевизија Врање https://t.co/GosqNsI9Dk via @tripplesworld
Књижевна радионица за средњошколце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7YwZ7I3rdh via @tripplesworld
Песник Горан Тадић приредио хуманитарно и вече љубавне поезије у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/iagG6fw7jc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter