Удружење оболелих од параплегије препознатљиво је по томе што омогућава својим члановима да се запосле и да квалитативно промене свој живот. Углавном ухлебљење налазе у фотокопирници, где није превише захтеван рад. И овде се не ради само о финансијском моменту, који је више него битан када су особе са инвалидитетом у питању, већ пре свега о социјализацији.

Дејан Стојановић из Врањске Бање рођен је са хендикепом. Има 34 године и ово му је прво радно место. Данас са осмехом на лицу каже да се добро снашао и да су га људи лепо прихватили.

                                                                

"Супер је, сви су добри, добро ми је овде. Посао ми није напоран и волим да радим. Све ми је занимљиво", каже Дејан Стојановић, оси.

Дејан ће крајем месеца примити и прву плату и каже частиће оне које воли. Покушавао је на многим местима да се запосли и у Бањи и у Врању, али није наилазио на разумевање послодаваца. Ипак, помогло је Удружење особа оболелих од параплегије и он није једини коме су они пружили шансу.

"Шесторо су већ отишли у пензију, а петоро су сада на платном списку. Хвала богу, градском руководству и градоначелнику Миленковићу, који нам је дао простор и сада овде помажемо људима и радимо. Још двоје би могли ове године да запослимо", каже Срђан Трајковић, председник удружења.

Циљ им је да њихови чланови обезбеде за себе стално примање у виду пензије, јер је за њих потребно пет година радног стажа. Опште је познато да већина тих људи живи на ивици егзистенције, са малим примањима, а да су им трошкови велики, што за лекове, што за различита помагала. 

Последњи пут измењено среда, 17 април 2019 15:22

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала запленили су 4 килограма хероина и ухапсили  В.Х. (1961) из Великог Трновца,код Бујановца, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога. Полиција је приликом контроле „голфа 5“ који се кретаo из правца Косова и Метохије, у месту Брезница, пронашла херион који је био сакривен у крову овог возила, упакован у 16 пакета у чарапама. Осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати, након чега ће, уз кривичну пријаву бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Врању.

 

Шездесетпетогодишњи З. М. из околине Врања ухапшен је због постојања основа сумње да је извршио кривично дело насиље у породици. Сумња се да је он 16. априла ове године, у породичној кући, након краће расправе физички напао свог сина и нанео му лаке телесне повреде. Припадници Министарства унутрашњих послова у Врању ухапсили су З. М. и по налогу заменика тужиоца Основног јавног тужилаштва у Врању одређено му је задржавање до 48 сати, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен тужилаштву.

 

Влада Србије усвојила је Предлог закона о допуни Закона о буџетском систему, којим се изједначавају висине плата запослених у предшколским установама са платама запослених у основном образовању и васпитању, преносе национални медији. После усвајања предложеног закона по хитном поступку, запослени у предшколским установима имаће од маја ове године већу плату за девет одсто у односу на плату из децембра 2018. године, уместо досадашњих седам одсто, саопштено је после седнице Владе. Плата која укључује поменуто повећање биће им исплаћена у јуну. Из локалних буџета ће за ово повећање бити издвојено 382 милиона динара.

 

 Извор насловне фотографије: Глас западне Србије

Представа Кеплер 452Б, Тијане Грумић, у режији Југа Ђорђевића, уврштена је у такмичарску селекцију 19. међународног фестивала ,,Театар фест" у Добоју (Република Српска, БиХ). Врањски ансамбл наступиће 23. маја у 20 часова, на сцени Центра за културу Добој. Ово је четврти фестивал (други међународни), на којем ће представа Кеплер 452Б бити изведена, након фестивала Јоаким Вујић, Стеријино позорје и Актер Европе (Ресен, Македонија). Театар фест Добој одржава се већ 19 година и једна је од значајних позоришних манифестација у Републици Српској. Главни циљ организовања овог типа манифестације је окупљање младих, професионалних уметничких група из земље и региона, Србије, Црне Горе и Хрватске.

 

Нацрт Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је данас на седници Владе Србије.Овај лекс специјалис је компромисно решење између неколико заинтересованих страна - грађана, односно удружења која их представљају, банака, и државе са треће стране, рекао је министар финансија Синиша Мали. Нацртом овог закона обухваћени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга.Предвиђено је да се преостали део дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто. Додатно олакшање представља и чињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата. У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора.

 

 

Са пролећним данима све је више продаваца који продају робу на улици. Да би несметано могли да зараде који динар неопходно је да поднесу захтев надлежнима за заузеће јавних површина.

С обзиром да се приближава један од најрадоснијих хришћанских празника Ускрс, све је више заинтересованих за продају ускршњих декоративних предмета које ће продавци моћи на изложе испред старе поште до угла шеталиштa.

Са друге стране, продавци сезонског цвећа су већ на својим местима.

''Почели смо са продајом, али још увек није онако како би требало да буде због временских прилика. Очекујемо добру продају јер имамо шта да понудимо'', каже Милан Радуловић, продавац.

''Почели смо да продајемо сезонско цвеће, надамо се да ће бити посла'', каже Снежана Стаменковић, продавац.

Због свакодневних контрола комуналне полиције, продавци морају да испоштују све законске одредбе и да плаћају надокнаду за заузеће јавне површине. У супротном, продаја је забрањена.

''Плаћам 30 динара по метру квадратном. Заузео сам 8 метара квадратних, што значи да плаћам 240 динара дневно. Мислим да је то пристојна цена. Прво се измире те обавезе и онда се добија дозвола за продају'', каже Јован Младеновић, продавац.

Већина грађана који се баве продајом сезонског цвећа је поднелa захтеве и добилa дозволу. А процедура је једноставна.

''Свако ко се бави оваквом продајом, а дефинисана је Одлуком Града у обавези је да  на шалтеру број 1 у Услужном центру поднесе захтев за заузеће јавних површина. Надлежне  службе разматрају захтеве и доносе одлуку да ли је дозвољено продавати одређену робу на одређеној локацији. Решења се добијају за пет до седам радних дана'', каже Ивица Ташковић, начелник Комуналне полиције.

Контроле заузећа јавних површина обављају се свакодневно, тако да ће сви они који не плаћају надокнаду бити санкционисани.

Током прошле године обављено је око 1500 контрола, каже Ташковић и наглашава да ће се убудуће вршити ригорозније контроле и провера квадратуре површине за коју продавци плаћају надокнаду.    

''Могу са поносом да кажем да смо врло задовољни јер смо прошле године остварили боље резултате него претходних година. Примера ради, од заузећа јавних површина у буџет Града прошле године слило се 138 милиона динара, што је знатно више у односу на 2016. када су приходи износили од 60 до 80 милиона динара ''.

Од Нове године промењена је одлука која се односи на постављање жардињера или посуда са биљном декорацијом испред пословних просторија.

Убудуће,сви власници пословних објеката биће у обавези да поднесу захтев за заузеће јавне површине, тако да ће морати да плаћају одређену надокнаду која се креће од 8 до 13 динара по посуди.

 

Последњи пут измењено уторак, 16 април 2019 15:30

Понуда раног поврћа на зеленој пијаци код Бујковског моста је велика јер су поред увозних стигли и домаћи производи из пластеника. Цене појединих производа су изузетно високе за просечног купца тако да многи још увек не могу да приуште својој породици зелениш који желе на својој трпези.

Шаренило боја, свежина и разноврсност -призор је који се ових дана може видети на пијачним тезгама. Зелениш просто мами пролазнике да застану и одаберу нешто. Међутим, у многим случајевима цене су препрека за то, а последњих година многи воде рачуна и о начину прскања раног воћа и поврћа.

                                                        

''Сви кажу да рано поврће није прскано, али ја не верујем у то. Мислим да рано поврће није здраво, али упркос томе купујем га јер је укусно'', каже купац, Миливоје Поповић.

''Сигурно је прскано рано поврће, али немамо шта да радимо, мора нешто да се једе. Купујем од свега по мало. Изненадила ме цена паприке. Скупа је'', каже купац, Милан Мишић.

 Продавци имају шта да понуде и кажу да је роба квалитетна.

''Робе има. Имамо и салате и спанаћ и роткве и лук. Имамо више домаћу робу него из увоза. Домаћа роба је увек боља и квалитетнија'', каже продавац, Верица Стаменовић.

''Купује се рано поврће, али не у оној мери у којој ми продавци очекујемо. Људи немају пара, плате су мале. Хит је грчки парадајз, скуп је али га људи купују јер је квалитетан'', каже продавац Слободан Маринковић.

Цена раног поврћа креће се од 25 до 400 динара. Најскупље су зелене паприке, за килограм треба одвојити 380 динара. Килограм младог кромпира је 200 динара, али још увек нема купаца због високе цене. Најјефтинији зелениш је блитва и бело зеље и везица  кошта 25 динара, колико су и ротквице. Зелена салата је 30 динара , колико кошта и везица младог лука. Кристална салата кошта 50 динара, а комад зелене љуте папричице  25 до 30 динара. Спанаћ се креће од 100 до 120 динара. Килограм тиквица је 160, а грчки парадајз кошта 220 динара. Краставац се креће од 130 до 150 динара .

Што се тиче воћа, најскупље су јагоде и за килограм је потребно чак 400 динара, како за увозне, тако и за домаће.

 

Последњи пут измењено уторак, 16 април 2019 15:30

У склопу припрема за наредну седницу Скупштине, градоначелник Слободан Миленковић, председавао је 164. седницом Градског већа. На дневном реду биле су одлуке о отуђењу грађевинског земљишта, имовине и пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса.

Усвојени су извештаји кaко нaрaтивни, тако и финансијски свих медија и сви су оправдали средства додељена у прошлој години за суфинансирање пројеката. Након тога разматран је предлог Комисије о расподели средстава за суфинансирање из буџета за производњу медијских садржаја намењених телевизији за ову годину.

"Имали смо 12 пријава, од тога су пет подржане и то: Врањска плус са 5 милиона и 300 хиљада  динара, Инфо пулс 400 хиљада, ТВ Ритам 600 хиљада, ТВ Бујановац 600 хиљада, ТВ Врање 6 милиона и сто. Укупна средства су 13 милиона динара", каже већница Данијела Милосављевић.

Распоређена су и средства за ову годину, укупно 3,5 милиона динара за 11 пројеката радија и портала. Донета је и одлука о отуђењу грађевинског земљишта од преко 18 хиљада метара квадратних за више од 259 милиона динара, фирми Балкан ДОО Београд. Већници су донели и одлуку о отуђењу два стана у власништву града, са почетном ценом 65 хиљада 181 динар по метру квадратном.

"Донели смо одлуку о покретању поступка за отуђење два стана у улици Милентија Поповића. Станови су од по 30 метара квадратних. Ову одлуку прати и текст огласа и она иде на скупштинско разматрање. Биће покренут и поступак јавне лицитације".

Веће је одобрило и две вантелесне оплодње, ускладило са законом одлуку о утврђивању некатегорисаних путева, усвојило извештај Градског урбанисте и проширило листу корисника бесплатног и повлашћеног превоза на територији града.

 

Последњи пут измењено уторак, 16 април 2019 15:28

Министарство пољопривреде изменило је рок за подношење захтева за остваривање права на подстицаје ради инвестиција у изградњу и опремање објеката у аграру. Захтеви се од сада могу  подносити  у периоду од 15. јуна до 15. октобра ове године.

Правилником о измени Правилника о подстицајима за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства за изградњу и опремање објеката за унапређење примарне пољопривредне производње промењен је рок за подношење захтева за остваривање овог права. Од сад ће захтеви моћи да се подносе у периоду од  15. јуна до 15. октобра ове године. И овом приликом министарство наглашава да је битан и редослед пријављивања, због ограниченог обима средстава.

Услов је да је инвестиција реализована у периоду од 16. октобра прошле године до тренутка подношења захтева. Подстицаји обухватају подршку инвестицијама за изградњу објекта за чување и складиштење воћа и поврћа, као и за унапређење примарне сточарске производње. Подстицаји обухватају подршку различитим програмима. Ради се о инвестицијама за изградњу и опремање објеката за чување и складиштење воћа и поврћа, као и за набавку нове опреме за такав објекат и припрему воћа и поврћа за тржиште.

Подстицаји се односе и на подршку инвестицијама за изградњу и опремање објеката за унапређење примарне сточарске производње. За њих могу да поднесу захтев они који граде објекте за смештај свиња, оваца и коза; набављају нове опреме за објекат за смештај животиња; граде нови објекат за складиштење стајњака, за манипулацију, одлагање, сепарацију и дистрибуцију стајњака, као и за набавку нове опреме за објекте за аквакултуру.

Важно је да је инвестиција реализована почев од 16. октобра прошле године, а најкасније до тренутка подношења захтева. Стручњаци Пољопривредне саветодавне службе у Врању пружају сва додатна појашњења приликом попуњавања захтева. 

Последњи пут измењено уторак, 16 април 2019 15:28

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Већина јавних служби спаја празнике, али ће радити дежурне екипе - Радио Телевизија Врање https://t.co/kGaNyl8Lnf via @tripplesworld
Болесна деца нису заборављена, поручују из Здравственог центра - Радио Телевизија Врање https://t.co/BlyPQkJMvm via @tripplesworld
Ухапшен Врањанац са 340 килограма марихуане - Радио Телевизија Врање https://t.co/6fpwGrYY9c via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter