Музеј кућа Боре Станковића - обележје града

Оно што је за Београд Скадарска, то је за Врање Баба Златина улица. У њој се налази најзначајнији културно - историјски споменик по коме је Врање препознатљиво - музеј кућа Боре Станковића. Не постоји туриста који је дошао у Врање, а да није посетио Борину кућу. На жалост, има Врањанаца који тамо никада нису крочили.

 

Кућа Боре Станковића подигнута је давне 1855. године. Захваљујући рестаурацији обављеној стотинак година касније, сачувала је свој некадашњи изглед и данас представља својеврстан споменик културе и једно од најважнијих обележја града. Од 1967. године отворена је за посетиоце и претворена у музејски простор. Готово да нема путника намерника који је дошао у Врање, а да није пожелео да је посети.

На примеру музеј куће Боре Станковића најбоље се показало колико мало ценимо оно што имамо. Забрињавајуће је да неки Врањанци никада нису посетили Борину кућу или су то учинили само једном.

Да је више гостију са стране него из Врања, сведоче и поруке остављене у књизи утисака од људи из Македоније, Београда, Крушевца, Блаца, Новог Сада, Сомбора... Сви они били су у прилици да виде предмете из живота Боре Станковића или његове породице, од којих су неки оригинални и припадали су самом писцу.

Највећи број посетилаца види Борину кућу у току манифестације ''Ноћ музеја''. Можда је то путоказ како повећати посећеност, односно посветити више пажње осмишљавању допунских садржаја који би привукли више посетилаца.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 22 јануар 2014 13:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Радосна дружина у Врањској Бањи - Радио Телевизија Врање https://t.co/etkqbw0TCf via @tripplesworld
Избор за најбољи котлић на Данима каранфила - Радио Телевизија Врање https://t.co/TOMGr5Smiq via @tripplesworld
Богат садржај прве вечери на "Данима каранфила" - Радио Телевизија Врање https://t.co/O9SbI3Zknj via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter