Отворена изложба „Слике из живота под окупацијом“

Градоначелник Слободан Миленковић отворио је изложбу фотографија и докумената под називом „Слике из живота под окупацијом“, поводом 100-годишњице од завршетка Великог рата и Дана примирја. Ауторке изложбе Бранка Јаначковић из Историјског архива „31.јануар“ и Јелена Атанасовић из Народног музеја  представиле су живот и страдање становништва на југу Србије у Великом рату. Епархија врањска обезбедила је део историјске грађе из тог времена. 

Тачно 11. новембра ове године навршиће се један век од од потписивања примирја и тим актом завршен је Велики рат. Ова изложба сећање је  на несразмерна страдања  ратника и целокупног српског народа  у Првом светском рату.

Градоначелник Слободан Миленовић подсетио је да су судбински токови били немилосрдни према нашем народу. Увек се одважно бранио и на то можемо бити поносни. Истовремено и тужни јер су страдања била несагледива. Поред  погибије на фронту, огромне жртве поднели су и цивили, жене, деца и стари иза линије фронта.

Бранећи своју територију тадашња Краљевина Србија дала је огромне жртве да се виновници рата приморају на капитулацију.

Директор Историјског архива Боривоје Манасијевић прочитао је телеграм који је цар Вилхелм послао бугарском цару у коме стоји: „62 хиљаде српских сељака одлучило је исход  рата-срамота“.

Укупно једна трећина репродуктивног мушког становништва Србије дала је животе у ратним страдањима. Са друге стране, ауторке изложбе уз подршку Министарства културе објединиле су фотографије и документа које показују патњу и страдања цивила.

Јелена Атанасовић-из Народног музеја напоменула је да су најважније теме истраживања биле масовни злочини бугарског окупатора над цивилним становништвом нарочито у Сурдулици, потом бугаризација, као и интернирање људи и конфискација имовине.

Бранка Јаначковић истакла је да су прве злочине бугарски војници извршили над заробљеним српским војницима, чак и онима који су се предали. Међу првим жртвама били су и виђенији људи Врања.

Изложба ће у Галерији Народног музеја бити отворена  до краја новембра.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 09 новембар 2018 17:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Радио Врању награда Сребрни В(РАБ)АЦ 2019 - Радио Телевизија Врање https://t.co/GvNCUEpfh3 via @tripplesworld
Полагање мале матуре - Радио Телевизија Врање https://t.co/Z0WtFKM4bk via @tripplesworld
Полагање венаца погинулим полицајцима, војницима и цивилима - Радио Телевизија Врање https://t.co/fOUE8MU9Rn via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter