Све чешће долази до уништавања значајних остатака прошлости

Археолошко наслеђе све је угроженије на целом подручју Србије у дужем периоду. Због тога су Српско археолошко друштво и Народни музеј Врање организовали презентацију на тему подизања свести о значају очувања археолошке баштине.

Због чега је за један народ значајно очување археолошког наслеђа, како се истражује и на који начин је то законом регулисано?

Предавање о томе у Галерији Народног музеја у Врању одржао је Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва. Он је указао на чињеницу да је археолошко наслеђе необновљив ресурс, а да припада свим грађанима Србије. Ни југ Србије као ни целокупна територија Републике нису поштеђени уништавања значајних остатака прошлости.

Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва истакао је да су Пчињски округ и околина Врања јако богати археолошким локалитетима из свих периода. То није чудно с обзиром на географски положај овог подручја. У просторном плану града наведено је преко 200 таквих локација, које су детаљно обрађене захваљујући колегама из Народног музеја у Врању.

Али је опште познато да и на овом подручју делују они који нелегално трагају за таквим локалитетима, претражују их  и уништавају. Одобрење за археолошка истраживања издаје само  Министарство културе. За илегална ископавања локалне самоуправе обавезне су да у сарадњи са полицијом поднесу кривичне пријаве. Са друге стране и грађевинска инспекција дужна је да обустави радове код присуства археолошких налаза. То је детаљно регулисано документима на нивоу Европске Уније.

Црнобрња подсећа да је Србија ратификовала Европску конвенцију о  заштити археолошког наслеђа и требало би да буде уграђена у Закон о заштити споменика културе, који није мењан од 1994. године. Потребно је да се тај документ угради и у локалне акционе планове, а у томе највећу обавезу има ресорно министарство.

Према Кривичним законику за неовлашћено ископавање и истраживање предвиђена је казна затвора од три године и новчана казна, као и одузимање нађених предмета.

Ако ништа друго бар би казна требало да одврати од нелегалних ископавања, а за подизање свести о очувању археолошких остатака ипак је потребно много више оваквих предавања.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter