A+ A A-

Све чешће долази до уништавања значајних остатака прошлости

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Археолошко наслеђе све је угроженије на целом подручју Србије у дужем периоду. Због тога су Српско археолошко друштво и Народни музеј Врање организовали презентацију на тему подизања свести о значају очувања археолошке баштине.

Због чега је за један народ значајно очување археолошког наслеђа, како се истражује и на који начин је то законом регулисано?

Предавање о томе у Галерији Народног музеја у Врању одржао је Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва. Он је указао на чињеницу да је археолошко наслеђе необновљив ресурс, а да припада свим грађанима Србије. Ни југ Србије као ни целокупна територија Републике нису поштеђени уништавања значајних остатака прошлости.

Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва истакао је да су Пчињски округ и околина Врања јако богати археолошким локалитетима из свих периода. То није чудно с обзиром на географски положај овог подручја. У просторном плану града наведено је преко 200 таквих локација, које су детаљно обрађене захваљујући колегама из Народног музеја у Врању.

Али је опште познато да и на овом подручју делују они који нелегално трагају за таквим локалитетима, претражују их  и уништавају. Одобрење за археолошка истраживања издаје само  Министарство културе. За илегална ископавања локалне самоуправе обавезне су да у сарадњи са полицијом поднесу кривичне пријаве. Са друге стране и грађевинска инспекција дужна је да обустави радове код присуства археолошких налаза. То је детаљно регулисано документима на нивоу Европске Уније.

Црнобрња подсећа да је Србија ратификовала Европску конвенцију о  заштити археолошког наслеђа и требало би да буде уграђена у Закон о заштити споменика културе, који није мењан од 1994. године. Потребно је да се тај документ угради и у локалне акционе планове, а у томе највећу обавезу има ресорно министарство.

Према Кривичним законику за неовлашћено ископавање и истраживање предвиђена је казна затвора од три године и новчана казна, као и одузимање нађених предмета.

Ако ништа друго бар би казна требало да одврати од нелегалних ископавања, а за подизање свести о очувању археолошких остатака ипак је потребно много више оваквих предавања.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 152 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17610065
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
505
12282
59338
16785355
187320
325142
17610065

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.