Врањанки близу 30 милиона из градске касе

Град Врање мораће у року од 15 дана од дана доношења пресуде да исплати близу 30 милиона ''на име новчане накнаде за фактички експроприсану непокретност'' како се наводи у пресуди Вишег суда у Врању, коју је потврдио и Апелациони суд у Нишу.

Реч је о земљишту на којем се једним делом сада налази Медицинска школа. Тужба Ј. Д. из Врања датира из 2004. године, а Виши суд у Врању донео је пресуду у октобру прошле године да Град, како се наводи ''на име новчане накнаде за фактички експроприсану непокретност ''башту'' површине од 5.500 метара квадратних на месту ''Кусо блато'' исплати износ од укупно 29 милиона 975 хиљада динара.

''Градско правобранилаштво је на наведену пресуду изјавило жалбу, Апелациони суд је одбио жалбу туженог Града, одбио и захтев тужиље за накнаду одговора на жалбу. Међутим, пред Агенцијом за реституцију води се поступак за реституцију пред истом агенцијом. Град Врање је писао захтев за оцену сукоба надлежности код Уставног суда, међутим списи предмета до сада нису упућивани, па ће и то бити један од аргумената за ванредно правно средство, као што је и био аргумент за жалбу'' oбјашњава Милан Јовић, заменик градског правобраниоца.

Ово земљиште експроприсано је 1948. године решењем Градског народног одбора ради формирања градске економије. Влада ФНРЈ ово решење није потврдила, објашњава Милан Јовић који је поступао по овом предмету. Градски правобранилац Ђурђица Ђорђевић каже да сматрају да постоје пропусти у поступку приликом извођења доказа и да ће Правобранилаштво затражити кривичну одговорност код Тужилаштва.

''Град ће предузети све могуће мере да би заштитио себе и буџет Града, у овом смислу да се овај износ од близу 30 милиона динара сматра незаконито исплаћеним. Одлука је доспела прошле недеље, имамо рок још 7 дана да испунимо Одлуку која је извршна и правоснажна, и та исплата мора бити извршена, али свакако ћемо ревизијом и покретањем поступка покушати да утврдимо неоправданост овако донете одлуке" каже Ђурђица Ђорђевић, градски правобранилац.

Ревизија ће бити затражена од Врховног касационог суда, али она не задржава извршење Одлуке. Неопходно је да се утврди надлежност, кажу правобраниоци, јер је у исто време вођен и судски поступак и поступак пред Агенцијом за реституцију.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 26 септембар 2018 14:46

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Већина јавних служби спаја празнике, али ће радити дежурне екипе - Радио Телевизија Врање https://t.co/kGaNyl8Lnf via @tripplesworld
Болесна деца нису заборављена, поручују из Здравственог центра - Радио Телевизија Врање https://t.co/BlyPQkJMvm via @tripplesworld
Ухапшен Врањанац са 340 килограма марихуане - Радио Телевизија Врање https://t.co/6fpwGrYY9c via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter