Представљена ''Најлепша земља''

У Галерији Народног музеја отворена је изложба ''Најлепша земља'' која је плод сарадње врањског музеја и Центра руског географског друштва Србије. На отварању су говорили Саша Стаменковић, директор Народног музеја у Врању, др Мирољуб А. Мининчић, директор Центра руског географског друштва, Весна Богдановић, професор географије у врањској Гимназији и Душанка Олујић, професорка руског језика.

Изложба ''Најлепша земља'' састоји се од 40 фотографија у боји које приказују природне одлике Русије са биљним и животињским светом. Фотографије су настале на традиционалном фото конкурсу Руског географског друштва.

''Једна лепа прилика да сви ми, заљубљеници у лепоте Русије и сви ми који волимо нашу мајку Русију, вечерас нешто чујемо и сазнамо ново о Русији, да погледамо ове предивне фотографије са конкурса'', рекао је Саша Стаменковић, директор Народног музеја у Врању.

О Русији, њеним природним одликама, али и језику говориле су професорке Гимназије.

''Простор који има 11 различитих часовних зона, што је јако интересантно и посебно за овај простор. Присуство различитог биљног и животињског света, који је присутан можемо видети овде на овим сликама'', истиче Весна Богдановић, професорка географије.

''Тренутно после повратка из нишког Департмана за руски језик и информација како афирмисати руски језик и привући децу правим вредностима, они су одушевљени  информацијом да у Гимназији у Врању и у свим основним школама се учи руски језик, да свуде има један или два професора и чак нам и недостају два професора'', каже  Душанка Олујић, професорка руског језика.

Ученици врањске гимназије представили су се кратким перформансом на руском језику, након чега је приказан филм ''Развојни центар руског географског друштва у Србији''. Ово је лична карта једног од најстаријих европских и светских географских друштава.

''Центар који ради у Србији по њиховом признању је један од најактивнијих иностраних центара. Наши студенти задњих 5-6 година проведу на територији Руске федерације од 2 до 4 недеље'', појашњава  др Мирољуб А. Мининчић, редовни професор Универзитета у Београду.

Изложба ''Најлепша земља'' биће отворена месец дана.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 јун 2018 13:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter