Јабука нападнута вентуријом и пепелницим

Почетак вегетације с пролећа, означава и време за почетак заштите свих биљних врста. У овом тренутку најхитније се морају применити третмани за заштиту воћњака са засадима јабука. Ратари се суочавају и са присуством штеточина у стрним житима.

Готово на свим воћним врстама из породице јабучастог воћа, сваке године активира се гљивично обољење које иазазива чађаву краставост плодова и листова .Тиме се воћарима, пре свега онима којиимају засаде јабука, узрокује значајна економска штета. Из вентурију, пратећа је и пепелница јабуке  тако да се заштита обавља истовремено. Карактеристично је да млађи воћари не могу препознати присуство  чађава краставост док не буде прекасно, када су већ захваћени плодови.

Бранислав Ристић стручњак за заштиту биља подсећа да се на плодовима у каснијој фази болести примећују красте. Зато се третмани обављају углавном превентивно у фази цветања и прецветавања.

Ове године код јабучастог воћа приметно је пиојачано присуство гусеница и лисних вашију, што би требало сузбијати системичним и контактним препаратима. Година је карактеристична и по појави житне пијавице на пролећном  и озимом овсу.

Ристић истиче да је овас практично домаћин ове штеточине. Уколико нема овса, подједнако се развија на јечму и пшеници. Житну пијавицу требало би сузбијати системичним и контактним препаратима.

Житна пијавица или лема веома је изражена на пољима јужно од Врања, а највише са тим имају проблема ратари у Македонији. Зато постоје процене да се у наредним годинама може очекивати да ова штеточина буде присутнија и на нашим житним пољима.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 03 мај 2018 13:51

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Јединствена Србија предлаже бесплатан превоз за грађане Врања - Радио Телевизија Врање https://t.co/IiV4pve4nE via @tripplesworld
Изложбом ''Свети Сава Српски'' почела Светосавска недеља - Радио Телевизија Врање https://t.co/wMpNVwkAVf via @tripplesworld
Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter