A+ A A-

У сусрет 115. рођендану Кола српских сестара

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Монографија под називом ''У сусрет 115. рођендану Кола српских сестара у Врању'' ауторки Љубице Здравковић Џонов и Сузане Петровић, промовисана је у Галерији Народног музеја у Врању. Ово је први писани траг о раду и постојању Кола, као једног од најстаријих хуманитарних удружења на овим просторима.

''У протеклих седамдесет и више година неправдом једног времена прећутана су многа херојска раздобља у историји српског народа'', стоји у уводној речи монографије. 115. рођендан Кола српских сестара права је прилика да се сећања на рад ове хуманитарне организације освеже и обогате фотографијама, а подаци поткрепе новим чињеницама и аутентичним документима. ''Монографија о Колу српских сестара допринеће напретку историографије и користити будућим истраживачима'', истакао је директор Историјског архива у Врању, у чијем је издању изашла ова монографија.

''Смишљено смо ову промоцију организовали у време радости Ускршњих празника. Ускрс је навећи хришћански празник, којим се прославља Исусов повратак у живот, тако и ми желимо овом монографијом да оживимо и подсетимо све људе на постојање, значај и допринос Кола српских сестара у Врању'', рекао је Боривоје Манасијевић, директор Историјског архива.

Ауторке, Љубица Здравковић Џонов, која је и чланица Кола српских сестара од његове обнове до данас, и Сузана Петровић, подсетиле су на важне историјске тренутке и деловање Кола у најтежим раздобљима наше историје.  Коло српских сестара основано је 1903. године, а забрањено 1942. Хуманитарни, патриотски и културно-просветитељски рад овог удружења обновљен је 1992. године.

''За 115 година колико Коло у Врању постоји и за 25 година од његове обнове никада нису публикована документа, фотографије о њиховом раду и активностима. Ово је први пут да се проговара о свему што се догађало из угла овог удружења у Врању. Нажалост, велики фундус докумената је нестао током протеклих деценија. Тек ту и тамо по која врањска угледна породица чува фотографије својих преткиња, чијим се делима могу поносити. Дугујемо велику захвалност тим честитим, угледним дамама, које се више од сто година залажу за добробит свих нас,'' нагласила је једна од ауторки, Сузана Петровић.

Љубица Здравковић Џонов казала је да смо ''увек били немарни према таквој врсти писанија и документација. Чак је и дуго времена у историјском смислу било нејасно ко је жена коју су Бугари убили на сред пијаце у Врању. Ова монографија открива да је то била чланица Кола српских сестара у Врању, Милева Шкрљић. Потврду смо нашли у часопису Вардар из 1921. године. Тај документ ћете моћи да пронађете у монографији. Овде пред вама питам се јесмо ли већ ушли у брзи воз који се услед модернизације живота у сваком смислу отргао контроли или се и даље грчевито држимо за последњи вагон воза људскости. Како год, наш задатак, бар задатак Кола српских сестара је да сачувамо веру у хуманост'', завршила је коауторка Здравковић Џонов.

Ово је била прилика и да Врањем још једном одјекну имена свих чланица Кола пре и после обнове. Чланице су неговале своју хуманитарно-просветитељску мисију преносећи је из генерације у генерацију. На тај начин шириле су љубав и хуманост и ван оквира једног бића и једног времена.

''Ова монографија је нешто ново када је у питању Коло српских сестара и његов рад. Странице ове књиге указују да су ауторке подсетиле на једну тему важну из родољубивих, хуманитарних, патриотских, племенитих и националних и историјских разлога. Писати о племенитим делима само по себи је племенито'' рекао је рецензент Миладин Милошевић.

''Било је много рада, одрицања, много уложене енергије, јер смо све ми вођене том идејом доброчинства и човекољубља. Ја желим да поменем речи великог руског патријарха Василија, који је рекао ''само оно што дате другима остаје заувек ваше,'' закључила је председница Кола српских сестара у Врању др Гордана Ђорђевић

У Србији тренутно постоји 25 чланица једне велике породице која носи назив ''Коло српских сестара''. О њеном животу, мисији и раду трајно ће сведочити ова монографија, која је ''још један бисер на ниски женске историографије наше земље''. Монографија је штампана уз помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 102 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17386589
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
9207
10330
19537
16605719
288986
276634
17386589

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Радио емисије

И ја сам твој пријатељ

Идентитет Рома

Калдрма на мрежи

Ритам града

 

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.