A+ A A-

Матична служба у Бујановцу ускоро ће почети упис грађана на албанском језику

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

У Бујановцу је представљен Посебан извештај Заштитиника грађана о службеној употреби албанског језика и писма. Остваривање права грађана на употребу језика је једно од најважнијих права свих националних мањина и регулисано је законом. То је управо и био циљ једног оваквог извештаја како би били начињени конкретни кораци у решавању проблема са којима се грађани свакодневно сусрећу. На скупу су осим заштитника грађана Зорана Пашалића говорили, амбасадор Андреа Оризио шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, председник општине Бујановац Шаип Камбери и Зоран Станковић председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа.

Канцеларија заштитника грађана после 7 месеци од доласка Зорана Пашалића прихватила се решавања дугогодишњег проблема службене употребе албанског језика, а паралелно се ради и са мађарским. То је препознато као један од најважнијих задатака, а као је рекао Зоран Пашалић и као његов лични задатак.

"Мора се увести каталог имена и презимена. Разлози су једноставни и људски. Нико од нас не воли да му приликом евидентирања имена и презимена неко погреши, а камо ли да се то налази у званичном документу", рекао је Зоран Пашалић, заштитник грађана.

Мисија ОЕБС-а подржала је ову иницијативу и настојаће да остану веран партнер свим странама у овом послу нагласио је амбасадор Андреа Оризио шеф Мисије ОЕБС-а у Србији:

"Мисија ОЕБС-а сматра да је од велике важности да припадници албанске националне мањине имају право да своје личне податке уписују на начин на који то предвиђа албански језик и писмо".

Мисија ОЕБС-а се много пре овога укључила у решавање овог проблема кроз партнерство са Координационим телом. Финансирали су рад 4 асистента у 4 основне школе у Бујановцу и Прешеву, а организовани су и курсеви албанског језика за студенте како би повећали њихове шансе за запошљавање. Зоран Станковић председник Координационог тела представио је један од првих корака коме ће се приступити већ од сутра, а то је обука радника Матичне службе и упис грађана на албанском језику. Биће превазиђен и проблем албанске азбуке која има више слова, кроз консултацију са стручњацима.

"Радиће се са Албанцима који добро знају језик и та узајамна сарадња од Националног савета, преко локалне самоуправе и осталих органа и институција, требало би да доведе до решавања проблема у најскорије време", истакао је Зоран Станковић, председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа,

Председник општине Бујановац Шаип Камбери говорио је на српском јер, како је рекао, жели да се разбије мит да Албанци не могу да се уклопе у институције због непознавања језика. Он сматра да је извештај заштитника грађана  добар потез и води ка конкретним решењима.

"Проблем службене употребе језика и писма националне мањине има једну димензију употребе личног имена. То је кључно и за интеграцију мањина. Чињеница је да у многим државним инсттуцијама не постоје кадрови са знањем албанског језика онемогућава оно што закон пружа као могућност да се поступак води на албанском језику", додао је Шаип Камбери, председник општине Бујановац.

Извештај је подробније представио Роберт Сепи, заменик заштитника грађана који је нагласио да је службена употреба језика националних мањина у њиховом сталном фокусу. Очекује се помоћ Националног савета Албанаца кроз израду каталога имена албанске националне мањине.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 148 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17386650
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
9268
10330
19598
16605719
289047
276634
17386650

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Радио емисије

И ја сам твој пријатељ

Идентитет Рома

Калдрма на мрежи

Ритам града

 

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.