Еколошки колапс код Ромског гробља

На подручју града Врања регистровано је око 30-так дивљих депонија. Уложене су милионске суме на санирању, али показало се да нико не може да почисти колико људи могу да управљају. Овакав став комуналних служби града доказује призор у близини Ромског гробља.

„У близини ромског гробља у насељу Рашка, правa еколошкa катастрофa. Неподношљив је и смрад који се осећа. Људи који живе у близини кажу да су некада овде били пашњаци на којима се напасала стока. Данас уместо тога, гомила отпада различитог порекла.“

Целом дужином пута према Суводолском и Ромском гробљу у насељу Рашка складиштене су огромне количине отпада. Овај потес је најближи пут од Сувог дола до Врања, па га користе и деца која из Сувог дола путују до својих школа. Прећи ову деоницу је права авантура са великим ризиком јер има много паса луталица а и здравље се може угрозити. Међутим, и ако се на ово углавном жале они који живе овде, нико није хтео у камеру да каже ко баца смеће. У међусобном оптуживању, пре ће бити да су проблем направили људи који насељавају овај део града. Упркос томе што и сами донекле то признају, и даље се рачуна на помоћ. Одмах је реаговао Комрад.

"Одлучили смо и на сугестију неких суграђана када је у питању Суводолско гробље да и у том делу и око ромског гробља средимо нашом механизацијом колико смо били у могућности јер велике количине шута долазе на ту локацију, грање и различите врсте отпада смо уклонили и тај пут упристојили. У том делу града контејнере празнимо редовно али је више смећа око контејнера него у контејнеру и велике количине шута и ако имамо депонију шута у Бунушевцу где грађани могу да одложе шут бесплатно", каже Нела Цветковић, технички директор ЈКП Комрад.

И тако, док Комрад чисти, народ баца где стигне. Гомила отпада која је остављена на здравој и плодној земљи у насељу Рашка, слика је и прилика лоших навика и зле намере појединаца чији немар надмашује улагања у санирање дивљих депонија. Иначе, према  Националној стратегији управљања отпадом од 2010.до 2019. године предвиђено је затварање и рекултивација свих постојећих депонија и сметлишта као и изградња 26 регионалних центара за управљање комуналним отпадом. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 09 фебруар 2018 14:03

1 коментар

  • Ivan
    Линк коментара Ivan петак, 09 фебруар 2018 19:04

    Dragi stručnjaci, pozovite sve one koji primaju socijalnu pomoć a koji su radno sposobni, mada ne treba neka fizička spremnost za skupljanje plastičnih flaša i kesa. I jednom nedeljno organizovati čišćenje i videćete za godinu dana kako će Srbija blistati. Pre neki dan prolazim kroz Pavlovac đubre na sve strane a 20-30 sposobnih muškaraca sa rukama u dzepovima šetaju kao da su na jelisejskim poljima a ustvari žive pored đubrišta, mislik na rome. A kad je u pitanju neka pomoć onda su prvi. Angažovati ih za čišćenje a ko neće ukinuti mu socijalu.

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пихтијада у Месној заједници Оџинка - Радио Телевизија Врање https://t.co/adLhbOYRjQ via @tripplesworld
Пронађено закопано оружје у Прешеву - Радио Телевизија Врање https://t.co/8W5jycBEnK via @tripplesworld
Бог се јави! - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZxfrrJ4dKq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter