A+ A A-

Пчињски округ и даље без дома за старе

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

У Пчињском округу не постоји ниједан приватни дом за смештај старих. Држава је предвидела субвенционисање ове делатности, али међу Врањанцима нема заинтересованих за овакву делатност. Једино место где се наши стари суграђани могу сместити ако у оквиру породице не постоји могућност за негу, је прихватилиште у Центру за пружање услуга социјалне заштите.

У Врању има око 18 хиљада пензионера а међу њима и оних који имају потребу за смештај у некој од установа за старе. Међутим, у Врању, осим иницијативе, не постоји старачки дом. Једино место где стара лица могу добити одговарајућу негу је Центар за пружање услуга социјалне заштите.

"У Врању функционише прихватилиште за стара и одрасла лица где је капацитет већ и преко броја, имамо и преко 40 корисника. Капацитет је условљен бројем радника и стручних сарадника на одређени број радника и сарадника иде и одређени број корисник Свесни смо забране запошљавања и нисмо у стању да повећамо капацитет. У овом тренутну је то 35 корисника", каже Данијела  Милосављевић, градска већница.

Субвенције које је  држава предвидела за приватне домове, за Пчињски округ неће значити ништа јер нема заинтересованих за ову делатност. 

"На територији Пчињског округа нема ни један приватни старачки дом. Постоји иницијатива да се отвори мало домско одељење капацитета 20 корисника. У Центру за развој локалних услуга социјалне заштите цео 3. спрат је реновиран и адаптиран где би капацитет био 20 корисника, лифт је уграђен, креће се са противпожарном заштитом, једино предстоји лобирање код надлежног министарства како би кренули са формирањем старачког дома јер потреба постоји", каже Данијела  Милосављевић, градска већница.

Да ствар иде у добром правцу каже и представник пензионера у Врању Градимир Јовановић. Опремање простора у Прихватилишту је први корак за оснивање старачког дома.

"Већ смо са „Симпом“ разговарали и затражили да направе пројекат о опремању соба да би за почетак добили дом за дневни боравак старих лица, јер да би се формирао старачки дом неопходно је да се створе сви услови за лиценцу и кадровски и друге врсте. Ми то тренутно немамо тако да ћемо ићи ка стварању услова за формирање старачког дома. Дакле идемо са формирањем дневног боравка, капацитет је 30 лежајева и ту би могли и сада да по правилима те установе сместимо одговарајући број лица који желе с тим што би то требало да буде уз препоруку Центра за социјални рад", истиче Данијела  Милосављевић, градска већница.

А цене услуга у Прихватилишту, по речима већнице, нису промењене од 2018 и најповољније су у Србиј. Услуге Центра може користити не само социјално угрожена већ и лица о којима нема ко да се стара. Цена се разликује у зависности од тога да ли лице може или не само о себи да се стара. С друге стране град Врање финансира 100 посто прихватилиште за стра лица поред материјалних трошкова финансира и кориснике који су социјално угрожени и немају своја примања.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 59 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17391406
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
4751
9273
24354
16605719
293803
276634
17391406

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Радио емисије

И ја сам твој пријатељ

Идентитет Рома

Калдрма на мрежи

Ритам града

 

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.