A+ A A-

И планине без оваца

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Некада су планински предели били синоним за  сточарство. Слике расутих стада оваца по ливадама и пашњацима, изгледа да ће остати само у сећању. Тако је и у планинским селима која су најближа  Врању, попут Барелића, а у оним удаљеним, готово да нема више ни становника.

 

Драгољуб  Стаменковић у селу Барелић, удаљеном 20-ак километара од Врања, већ 15-ак година бави се овчарством. У добро опремљеном објекту има 70 приплодних грла расе Виртемберг. До пре 30 година сточарство је било најисплативији посао у планинским пределима, али већ деценију није тако.

Драгољуб Стаменковић истиче да је на том простору у планини отежано чување оваца.Смањени су пашњаци, већина је урасла у коров и жбуње, јер се не обрађују, константна је опасност од напада вукова. За  животиње које живе  на ниским температурама потребно је за зиму обезбедити више хране. Готово 4 пуна месеца оне не иду на пашу јер има дубоког снега.

Тиме су трошкови производње увећани.Стаменковић мора да обезбеди бар хиљаду и по бала сламе за зиму, док са истим стадом у равничарским пределима власницима је довољно свега трећина те врсте сточне хране.Осим тога ливаде су неприступачне због конфигурације терена, тежа је и обрада и већи утрошак енергената. Једино у шта се уздају су субвенције државе.

Стаменковић потврђује да једино уз помоћ субвенција одржавају стадо. Тачно је да се цена јагњади није мењала дужи низ година, али су пре 10 година  цене  енергената и сточне хране биле знатно ниже. Зарада сточара се готово истопила.

Стаменковић одржава газдинство само са супругом, радне снаге на том подручју нема, те му је најважнији циљ да задржи бар оволики број грла, а о повећању стада и не размишља. У селу више нема газдинстава које се интензивније баве сточарством, а сва је прилика да их неће ни бити. На Барелићу  још само 20-ак ђака похађа осморазредну школу, али већ од наредне године, половина њих завршава 8. разред. Већина одлази на даље школовање и више се не враћа. Ако се по који и врати, то ће бити за пола века када оду у пензију.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 149 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17391519
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
4864
9273
24467
16605719
293916
276634
17391519

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Радио емисије

И ја сам твој пријатељ

Идентитет Рома

Калдрма на мрежи

Ритам града

 

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.