Колико родитеље кошта почетак школске године

Приближава се почетак школске године, а за припрему деце за полазак у школу-уџбенике, радне свеске , школски прибор, родитељи  морају да издвоје од 14 до 20.000 динара у зависности од тога где купују. Од захтева наставника и школе у коју дете иде у великој мери зависи колико ће тачно коштати почетак школске године. Квалитет и цене школског прибора су изузетно шаренолике. И док већина деце једва чека да пође у школу, родитељи су на мукама.


Основцима,  а поготово  будућим првацима полазак у школу доноси велику радост. Родитељима главобољу јер куповина школске опреме представља велики удар на кућни буџет. Људи се ипак сналазе, ко како зна. Неки јуре попусте, многи дижу кредите, масовно се исписују чекови, све само да се ''прегура'' септембар и да се деца  опреме за школу.

Од захтева наставника и школе у коју дете иде у великој мери зависи колико ће тачно коштати полазак у школу. Квалитет и цене школског прибора су изузетно шаренолике. И док деца једва чекају да пођу у школу, родитељи су на мукама.

Куповина уџбеника за школарце је најскупља ставка. У зависности од издавача цене уџбеника се крећу од 6ооо динара колико је најјефтинији комплет за први разред до 17.000 динара колико коштају књиге  за осмаке.  Деца највише бирају свеске, у зависности који ликови се налазе на њиховим корицама.  Оне се могу наћи по цени од 25 до 80 динара. Перница кошта од  900 до 1500 динара, фломастери 380, водене боје 240, дрвене бојице 250, а  темпера 400 динара. Неопходан је и  шестар  за који треба издвојити најмање 180 динара. Сетови лењира коштају 90, а блокови од 45 до 85 док је кеса за блок 50 динара.  Уколико детету купујете глобус , то у књижарама кошта  око 1250  док за географски атлас треба издвојити 1.050 динара. Деци је у целој причи најбитније какав ће ранац носити у школи. Анастасија Стојановић је ученица 5. разреда Основне школе ''Бранко Радичевић'', већ неколико дана трага за посебним ранцем.

А школарцима су на располагању разноврсни ранчеви од оних једноставнијих који коштају око  2.500  динара до луксузнијих чија се цена креће  и до 7 и по хиљада динара. Списку потребштина за полазак у школу треба додати опрему за физичко. Уколико се тренерке, шортсеви, патике и мајице купују у фирмираним радњама спортске опреме  потребно је издвојити  и до 20.000 динара. За скромније и са плићим џепом који се снабдевају на пијаци рачун ће бити дупло мањи.  Није много лакше ни породицама које имају средњошколце. Цена уџбеника  се креће од 520 до 950 динара.  Међутим, све више ученика средњих школа прибегава јефтинијој варијанти, фотокопирању књига, чиме  мање оптерећују кућни буџет. Све у свему, родитељи ће  моћи  да одахну већ од септембра када малишани седну у школске клупе. А након тога, очекују их  нове бриге.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 05 август 2016 13:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter