A+ A A-

Чланци

Здраво да сте

Аутори: Весна Николић и Лолица Поповић

термин емитовања: уторак у 17.05

Медијски садржаји посвећени подизању свести о здравственој култури, односно превенцији – кроз емисију Здраво да сте. Намера нам је да грађанству предочимо иновативне методе у лечењу неких болести типичне за овај крај будући да истраживања говоре да је повећан број оболелих од канцерогених обољења али и да укажемо да је само здраво становништво предуслов за успешан развој локалне заједнице. Угостићемо компететнтне стручњаке из области здравства који ће пружати информације од круцијалног значаја у остварењу овог циља.

Бавићемо се и наталитетом. То је једна од тема која је горућа у савременом добу. Држава финансира чак и трећи покушај вантелесне оплодње. У просеку у Србији на 1.000 особа роди се нешто више од девет беба, а умре скоро 15 људи. Наша просечна старост је из године у годину све већа, 42,7 година у овом моменту, а очекивана старост жена је 77 година и мушкараца 72 година. Ти подаци показују да држава мора предузети значајне кораке. Свака локална самоуправа треба да има демографски савет који се бави демографским питањима. У неким јединицама, међу којима је и Град Врање, се већ примењују мере за решавање проблема из опуса популационе политике. Зато је важно информисати људе у региону о свим новинама. Друштво суочено са феноменом недовољног рађања, није путем својих институција покушало да непосредно утиче на формирање социјалних норми о жељеном броју деце, нити је својим механизмима у континуитету омогућило да равноправна животна опција буде рађање троје, четворо или више деце. Ипак, суочавање са последицама рационалног или ирационалног репродуктивног понашања је реалност. У ситуацији крупних поремећаја у демографском развитку, када питање отворене депопулације и интензивног процеса старења становништва није само питање одрживости демографског, него и општег друштвеног и економског развоја садашњих и будућих генерација, улога државе је посебно важна, а улога медија, чини се, још важнија.

На ова и још многа питања из области здравства, превенције и популационе политике говорићемо у сегменту насловљеном Здраво да сте.

Једна од области би била култура исхране деце. У прилог актуелности теме наводимо податак да је према истраживањима  Института Батут свако треће дете  прекомерно ухрањено. Чак 28,2 посто деце и адолесцената узраста 7 до 14 година је прекомерно ухрањено, од чега је 13,7 % гојазно. Главни узрок оваквог стања је неправилна исхрана.


Актуелна емисија

 

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 191 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17610117
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
557
12282
59390
16785355
187372
325142
17610117

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.