A+ A A-

Чланци

Заједно

Аутори: Сузана Спасић и Марија Станковић

термин емитовања: понедељак у 20.00

Медијске садржаје који доприносе заштити интереса особа са инвалидитетом и обезбеђивања њиховог равноправног уживања права на слободу мишљења и изражавања пласираћемо кроз емисију  Заједно.

Особе са инвалидитетом немају довољну медијску подршку не само на југу у Пчињском округу, већ је то стање присутно у целој држави, подаци су и ставови регистрованих Удружења особа са инвалидитетом на територији града. По њиховом и мишљењу родитеља деце која имају неку врсту инвалидитета, заједница нема елементарна знања о потребама ОСИ а у пракси се реализује само оно што се наложи као обавеза, углавном државним институцијама и школама.

Суштина која се односи на поштовање равноправности ових особа углавном је изиграна јер се због недовољног знања о значају отклањања стереотипа о особама са инвалидитетом, проблеми само гомилају. Борба против стереотипа према особама са инвалидитетом, спречавање њихове дискриминације у различитим животним околностима и намера да се покаже заједници да су упрво такве особе чак и бољи и квалитетнији радници, искренији пријатељи, једнаки и вредни баш као и они који немају неку врсту инвалидитета, тежак је задатак, нарочито у малим срединама где владају предрасуде и елементарно незнање о значају инклузије и важности стварања услова за сваког без обзира не неке физичке сметње.

Одвојити новац за побољшање положаја особа са инвалидитетом, што држава начелно чини, а ове године ће та средства износити око 1,7 милијарди динара, често није довољно. Битно је повећати ниво знања о потребама и могућностима које особе са инвалидитетом имају. Ту наступамо ми као информативна медијска кућа. Уколико се обезбеди континуитет у информисању о значају инклузије, архитектонсим баријерама као препрека образовању и остваривању других потреба, о недостатку адекватних послова за особе са инвалидитетом, о томе како изгледа живот особе са инвалидитетом али и о погодностима које држава и локална заједница дају за побољшање положаја особа са инвалидитетом и многим другим темама које доприносе бољој укључености и смањењу разлика, онда би сваки појединац добио прилику да другачије промишља и закључује о овој теми.

На подручју Пчињског округа број особа са инвалидитетом је према попису из 2011. године већи од републичког просека и износи 8,80 посто од укупног броја становника у округу. Од 13.875 особа са инвалидитетом 7.698 је жена а 5.977 мушкараца подаци су Завода за статистику. Има 300 слепих и слабовидих особа и нико од њих није у радном односу. Ограничено запошљавање ове категорије лица резултира стопом сиромаштва 70 посто више од просека.

Ниједна врста инвалидитета није довољан разлог да се ове особе искључе од могућности усавршавања, напредовања и образовања зато је важно то предочити широј заједници како би се отклониле предрасуде. Препреке за потпуну реализацију отклањања баријера у образовању и друштву најчешће се налазе у недостатку информисања. Многе особе са инвалидитетом прикривају своје недостатке, због односа које друштво има према њима, тако да никада нису биле у прилици да користе права која има законски следују.

Стварање медијског простора у циљу актуелизације проблема ове групације и континуиране едукације положају особа са инвалидитетом омогућиће се њихово активније учешће у креирању ставова саме заједнице. У реализацију пројекта укључени су психолог, педагог, социолог, дефектолог, социјални радник, родитељи деце особа са инвалидитетом, главни градски урбаниста, представници организација и удружења особа са инвалидитетом.

 

 

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 123 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17610017
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
457
12282
59290
16785355
187272
325142
17610017

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.