A+ A A-

О нама

     Свој почетак ЈП „Радио Телевизија Врање“ везује за оснивање Радио Врања. Наиме, 7.септембра 1980.године на Дан ослобођења Врања у Другом светском рату, заживео је врањски радио „Радио Врање“.
Сигнал тридесете и у том тренутку најмлађе радио станице у Србији, укључио је тадашњи председник врањске Општинске конференције ССРН Благоје Илић. У том, ''за наше прилике историјском тренутку'', рекао је Илић, ''отварањем радио станице употпуњујемо систем информисања који треба да допринесе нашем бржем друштвено-економском и свеукупном развоју.''
Кренула је шпица која је убрзо постала заштитни знак нашег медија. Њен аутор, композитор Миленко Продановић био је инспирисан познатом карасевдалинком ''Да знајеш мори моме''. А онда се огласио први спикер Радио Врања - Војкан Николић који је на извесно време био ''позајмљен'' из Радио Ниша. У етар је отпремљен више него леп глас: ''Овде Радио Врање...''.
На свечаности која је том приликом организована Добрица Милићевић, уредник заједничког програма Другог програма Радио Београда рекао је: ''Не треба сумњати да ће млади колектив Радио Врања врло брзо испећи занат и огласити се у програмском заједништву радио станица Србије. Реч је о јединственом систему за свеобухватно сликање живота у нашој Републици. Годинама се потврђује целисходношћу, квалитетом и правовременом реакцијом на догађаје.''
Први директор и главни и одговорни уредник Радио Врања био је Чедомир Марковић. Колектив је чинило 12 радника: петоро новинара, један спикер, два техничара и четири административа радника.
На самом почетку радним даном програм је емитован од 14.25 до 17.35, а недељом од 8 до 12 часова.
Данас је то модерна радио станица са целодневним програмом. Различити садржаји по мери су слушалаца различитог узраста и зрелости.
Петнаест година касније, 20. новембра 1995. године на иницијативу Скупштине општине Врање, почела је са радом Телевизија Врање. Емитовање програма одвијало се преко предајника на Пљачковици снаге 259 вати на каналу 45. Од мале редакције, Радио телевизија Врање је постала озбиљан регионална телевизија.

Телевизија Врање, данас као регионални медиј, емитује више од 70 посто програма из сопствене продукције. Стручна јавност је оценила да се у историји постојања наше медијске куће нису десиле тако озбиљне промене у садржајном смислу као у протеклих неколико година. Од 49 емисија, где убрајамо и филмски и серијски програм, на нашем програму у сопственој продукцији РТВ урадила је чак 33 емисије. Потпуно нови садржаји представљени су у 15 емисија. 

Култне емисије на каналу телевизије Врање су: ''Повратак природи'', ''У здравом телу'', ''О селу за село'', ''Резервисано време'', ''Култ арт'', ''Врање моје младости'', ''Палета врањских боја'', ''Трагови историје'', ''Светиње југа Србије'', ''Чајанка у пет'', ''Чудесан свет дечје маште'', ''Лавиринт'', ''Чаршија бруји'', ''Знаменити Врањанци'', ''Огњиште'', ''Разгледница'', ''Носталгија'', ''Одливено'', ''Енергија плус'', ''Испитивање'', ''Хроника Владичиног Хана'', ''Око југа'', ''Спортски магазин'' и друге.
Поносни смо на јутарњи програм ''Дан пред нама'' и поподневни ''Врање, добар дан''. Свака седница Скупштине града директно је преношена у етар, активности Градског већа, руководства града и Скупштине града, Пчињског управног округа, народних посланика, Владе Србије, министарстава и других државних органа биле су праћене адекватно њиховом значају.
Дирекно преносимо и сваку свечану или духовну академију коју организују јавне установе, Епархија врањска или град. Настављамо и информисање о догађајима у другим општинама Пчињског округа. Информишемо и о активностима Војске Србије, посебно 4. бригаде копнене војске и о активностима полиције на сузбијању свих видова криминала у Пчињском округу. Имамо и емисију на ромском језику ''Романо инфо''. Директно или одложено преносимо спортске утакмице и догађаје. Повремено организујемо и специјализовани спортски програм, викендом са „живим“ или одложеним преносима.
Ниједна културно- туристичка или културно-просветна манифестација под покровитељством града није организована а да камере регионале РТВ нису забележиле догађаје. На десетине концерата преносили смо уживо из Врања и Врањске Бање, а једне године и са ''Власинског лета''.
Протеклих 18 година, колико егзистира Телевизија Врање, били смо организатори бројних концерата, промоција књига, хуманитарних аукција слика...
Прве стравичне призоре велике, подивљале Пчиње у мају 2010. године, када је Трговиште одсечено од света, само су наше камере забележиле. Градско позориште у пламену у јулу 2012. опет смо само ми забележили, буквално пола сата по избијању пожара.

Године рада које су иза нас, у целини гледано, биле су веома тешке, али и продуктивне. У сваком тренутку свесни смо бремена које носимо и зато се одлучно хватамо у коштац са борбом за сваког слушаоца и гледаоца. Неопходна нам је подршка да бисмо у томе успели.
Регионални медији треба још доста да уче и да се развијају. Ми то у Радио телевизији Врање одлично знамо. Већ 33 године растемо заједно са нашим Радио Врањем и 18 година са нашим локалним прозором у свет- Телевизијом Врање.
И ту имамо све, од информативе до забаве. Да ли неке садржаје треба унапређивати? Да, и то врло озбиљно и темељно! Да ли за то имамо времена? Да, уколико нас не прогута Закон о јавном информисању!
Наша улога је да информишемо све људе... То, наравно, може да изазове и бујицу приговора јер по правилу медији у јавној служби не успевају да задовоље љубитеље одређених - посебних врста емисија... Музика је добар пример за то! Никада нисмо повлађивали јавном укусу. На нашим програмима се увек слушала одобрана музика. Мислите да нисмо тиме изгубили? Јесмо, али зато и данас Врањанци говоре да када се ужеле старе, изворне врањске песме слушају Радио Врање. Реклама ка којој нас држава упорно тера комерцијализује структуру и садржај програма. «Емисије постају слушкиње реклама» тако су нас бар учили. Да ли има извештаја са страначких конференција ? – Наравно, а где их нема?
Треба ли Врањанцима, Ханчанима, Сурдуличанима и свим осталим житељима Пчињског округа вест о несташици воде у Нишу, Крагујевцу или Београду? На то питање ће они одговорити. Ми ћемо наставити да радимо и стварамо као да је пред нама потпуно извесна будућност. Једном приликом када нас је посетила висока делегација, тадашња шефица мисије ОЕБС за медије у Србији, Драгана Соломон је након обиласка РТВ-а и разговора са запосленима рекла: «Ово не сме да се заустави!» Испунићемо такву препоруку.
У Радио телевизији Врање ради 54-оро запослених. Структуру наше медијске куће чине: Информативна и Општа редакција, Радио и ТВ техника, Општи-правни и Финансијско-комерцијални сектор и Маркетинг.

РТВ ВРАЊЕ ПРОМО:

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 170 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17790731
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
5151
7201
17835
17037395
77130
290537
17790731

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.