Развој овчарства у Хану

Удружење овчара у Владичином Хану под називом „Село наше“ формирано је 2002. године са двадесетак чланова. Од тада до данас остало је да ради у удружењу шесторо активних чланова  који у околним селима гаје око 200 оваца. Ради се о селима Солачка сена, Равна река, Кацапун, Куново и другим сеоским подручјима.

 

Према речима председника овог удружења Радосава Јовановића, од формирања удружења до данас искључиво су улагали сопствена средства . Циљ им је да увећавају број грла оваца, да села наставе да живе и да се заустави исељавање становништва. Јовановић са двојицом  пријатеља стадо чува на подручју села Солачка Сена. Ради се о раси Виртемберг. Основно стадо набавили су од  одгајивача из Лесковца. Због субвенција државе од седам хиљада динара по грлу, као и за јагњад, циљ им је да  сва грла буду уматичена. За њих је то прилично тежак процес, с обзиром да немају матичну службу у Владичином Хану. Успоставили су сарадњу са Ветеринарском станицом Врање  и ових дана очекују представника  селекцијске службе.

Тешкоћу им представља и недостатак радне снаге. Јовановић је напоменуо да су успели да нађу чобанина у самом селу Солачка Сена, што им је изузетно значајно јер су стално запослени. Исто тако, пред њима је био и тежак задатак обезбеђивања хране за стадо. Успели су да припреме сенажу, а силажу немају.

Предстоји им финансијски најзахтевнији посао, набавка овнова из нових крвних линија. Цена само једног квалитетног грла  је 250 евра. Свесни су да  се најбоља таква грла гаје на подручју Војводине, али ће настојати  да их ,због смањења трошкова, набаве на југу Србије.

За сада приходују искључиво од продаје мушке јагњади.  Женску јагњад остављају за приплод  и тиме увећање стада. Све остале трошкове  надоканађују из  прихода који остваре другим делатностима. Намеравају да траже помоћ и од локалне самоуправе.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 12 децембар 2018 15:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Председник Вучић свечано пустио саобраћај на јужном краку Коридора 10 - Радио Телевизија Врање https://t.co/alFM8erfWJ via @tripplesworld
Обилазак Косине 3 и тунела Манајле - Радио Телевизија Врање https://t.co/OcPKb2Q5JV via @tripplesworld
Вечерас пуштање саобраћаја на jужном краку Коридора 10 - Радио Телевизија Врање https://t.co/TQbxUqwEQW via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter