Институционални оквир за борбу против трговине људима

Препознавши трговину људима, као велики проблем и криминалну активност Влада Србије је конституисала Савет за борбу против трговине људима, као најзначајније државно тело, на стратешком нивоу. Први пут Савет је конституисан децембра 2005. године, као стручно, саветодавно тело Владе, под руководством министра унутрашњих послова.
Пријављивање кривичног дела трговине људима:

  • Дежурној служби полиције (24 сата) - 192
  • Управи криминалистичке полиције: +381 11 247 10 19; +381 64 724 10 19; Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Лично, у локалним организационим јединицама Министарства унутрашњих послова Републике Србије, полицијским управама, полицијским станицама.

 

Влада Србије је 2017. године донела нову Одлуку о образовању Савета за борбу против трговине људима и именовала чланове. Председник Савета за борбу против трговине људима и министар унутрашњих послова је 2017. године, донео Решење о образовању Радне групе за спровођење и праћење Стратегије превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава 2017-2022. године.

Радну групу чине представници министарстава и државних органа, који поседују стручна знања из области од значаја за спровођење Стратегије, док ће организације цивилног друштва које се баве проблемом трговине људима равноправно учествовати у процесу праћења, извештавања и оцењивања спровођења Стратегије.

Након спроведеног поступка, изабране су две организације цивилног друштва, АСТРА и АТИНА. На тај начин успостављено је партнерство између надлежних државних органа и цивилног сектора у спровођењу националне политике превенције и заштите жртава и сузбијању трговине људима како на оперативном тако и на стратешком нивоу.

Решењем Владе Републике Србије октобара 2017, за Националног координатора за борбу против трговине људима, именован је главни полицијски саветник Митар Ђурашковић. Избор Националног координатора је један од предуслова за спровођење нове Стратегије превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава 2017-2022. године.

Стратегија

У циљу унапређења системског одговора друштва на проблем трговине људима августа 2017. усвојена је Стратегија превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава 2017-2022.  са пратећим Акционим планом за период 2017-18. Циљ Стратегије је да обезбеди поштовање и заштиту људских права, континуирани свеобухватни одговор друштва кроз унапређен систем превенције, помоћи и заштите жртва, правовремен идентификације случајева у пракси и ефикасност процесуирања извршилаца.

Такође, треба да обезбеди сузбијање трговине људима кроз функционално повезивање и институционалну изградњу капацитета свих субјеката у владином и цивилном сектору, у складу са динамиком нових изазова, ризика и претњи. 

У том смислу Стратегијом је предвиђено пет посебних циљева којим се јача партнерство у одговору на трговину људима, унапређује превенција, унапређује проактиван систем откривања случајева трговине људима, унапређује идентификација и подршка жртвама трговине људима и деца штите од трговине људима и искоришћавања у порнографији и проституцији. 

У изради Стратегије учествовали су представници државних органа носилаца ативности Стратегије, организације цивилног друштва и међународне организације. Стратегија је израђена и у складу са политикама које Еврoпска унија води на плану искорењивања трговине људима и миграција и Стратегијом ЕУ за искорењивање трговине људима 2012-2016. године.Имајући у виду значај свеобухватног одговора на проблем трговине људима, спровођење Стратегије и извештавање су део Ревидираног Акционог плана за Поглавље 24 од 24. јула 2020. године.

Центар за заштиту жртава трговине људима 

Важан део националног механизма за борбу против трговине људима представљa Центар за заштиту жртава трговине људима, који је одлуком Владе Републике Србије 2012. године основан као државна установа у систему социјалне заштите у Београду. Центар обавља послове процене стања, потреба, снага и ризика жртава трговине људима, врши послове идентификације и обезбеђује адекватну помоћ и подршку жртвама трговине људима, у циљу њиховог опоравка и реинтеграције. 2019. године у оквиру Центра за заштиту жртава трговине људима отворено је Прихватилиште за ургентни смештај жртава трговине људима, које је доступно 24 часа, капацитета до 6 корисница (од 16. године), у циљу унапређења сарадње, успешнијег сузбијања трговине људима и заштите права жртава трговине људима, Министарство унутрашњих послова, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Републичко јавно тужилаштво закључили су Протокол о сарадњи у области сузбијања трговине људима и заштите права жртава трговине људима. Протоколом су дефинисана међусобна права и обавезе страна потписница у областима идентификације жртава трговине људима, пружања помоћи и заштите безбедности жртава, превенције трговине људима и статистичког извештавања у циљу истраживања феномена трговине људима.

За пријаву сумње на трговину људима, телефон: +381 (0)63 610 590 или електронским путем: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Закључци и препоруке Националног координатора

У циљу борбе против трговине људима организоване су бројне кампање, акције, едукације, одржавани семинари, седнице и саветовања. На основу свега Национални координатор за борбу против трговине људима Митар Ђурашковић поднео је извештај на основу праћења спровођења предвиђених активности и задатака Акционог плана 2019-2020. године из кога се може закључити:

Да су одређени задаци нереално постављени, како по обиму, тако и по спроводљивости. Одређени индикатори су сложено постављени, на које се не може одговорити без дубље анализе. У више различитих активности предвиђени су истоветни индикатори, што приликом извештавања о резултатима спровођења доводи до понављања.

Као кључне препоруке за израду новог стратешког документа јавне политике, могу се издвојити следеће:

Пре израде следећег стратешког документа реално формулисати активности и задатке и сходно томе дефинисати параметре за праћење. Приликом формулисања сваке појединачне активности посебно водити рачуна да ли та активности директно-индиректно води до испуњења посебног циља, као и да се као носиоци активности препознају кључни субјекти. Приликом формулисања сваке појединачне активности институција које се финансирају из буџета препознати активности које директно доводе до испуњења циљева Стратегије и уколико су потребна додатна средства за спровођење, благовремено и системски планирати средства из буџета или донација.  Обучено 10 хранитељских породица за прихват малолетних миграната без пратње; Обучено 20 стручњака у прихватилиштима и установама за децу за рад са децом жртвама трговине људима видео материјал за обуку за запослене у систему социјалне заштите и установама за заштиту деце на тему заштите деце жртава трговине људима и просјачења.

Потребно је да институције препознају одгорност за спровођење сваке појединачне активности чији су носиоци и обезбеде ефикасно спровођење, праћење и извештавање.

Приликом дефинисања мера и активности имати у виду и препоруке Савета за борбу против трговине људима, као и препоруке међународних тела.

Приликом формулисања активности предвидети унапређење нормативног оквира, као и унапређење других области у складу са Функционалном анализом постојећих механизама сарадње надлежних органа и успостављање нових у складу са проактивним приступом, Ревизијом АП за Поглавље 24 и другим релевантним анализама и препорукама које треба да доведу до испуњења циљева Стратегије. Имајући у виду велики број субјеката Стратегије треба наставити са њиховом координацијом и сарадњом.

Потребно је развити аналитичке капацитете за праћење спровођења активности и алате за праћење прилагодити новом моделу Акционог плана 2021-2022.

Приликом израде будућег стратешког документа у складу са процедурама обезбедити учешће специјализованих организација цивилног друштва и других партнера.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 01 новембар 2021 15:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter