Сачувајмо планету - Млади и свест о заштити животне средине

Едукација младих о значају очувања животне средине веома је битан и незаобилазан сегмент у процесу очувања природе.

Нажалост, Србија се још увек не може похвалити да њени грађани имају довољно пробуђену свест о значају заштите животне средине. Али, у задњих петнаестак година видан је напредак у смислу повећаног нивоа активности на пољу еколошког едуковања.
Врло често смо сведоци да се из аутомобила који се креће непосредно испред нас избацује пластична кеса, ПВЦ боца, празна кутија цигарета…

Редовно опажамо огромне количине отпада у шумским појасевима, поред река и језера, а дивље депоније су и даље присутне.
Превентивна првенствено едукација наших најмлађих суграђана код којих ће бити развијена свест о значају и очувању животне средине, је можда почетак развијања свести о заштити животне средине кажу стручњаци.

Едукација из области заштите животне средине, као важан елемент општег образовања и културе младе генерације, мора се свакодневно развијати у породици, а нарочито кроз систем образовања.

У циљу унапређивања васпитно-образовног рада из области заштите животне средине у предшколским установама васпитачи указују на потребу властите едукације током студија, а касније и на потребу перманентог стручног усавршавања путем семинара или сарадње са друштвима за заштиту животне средине. Такође је значајно ангажовање стручног лица из ове области, који би васпитачима пружао стручну подршку у реализацији активности из области заштите животне средине.

Осавремењавање радних простора и инструмената за рад би у значајној мери олакшало васпитно-образовни рад.

Неопходно је и организовање чешћих посета природи, ботаничкој башти, природњачком музеју, националним парковима, заштићеним природним добрима, организовање школе у природи итд. У предшколским установама је од круцијалног значаја осмишљавање и увођење планова и програма из области заштите животне средине који би били прилагођени узрасту предшколске деце и на адекватан начин подстакли развој свести код деце о значају очувања животне околине.

На тај начин се млађим генерација од малих ногу развија свест о томе како чувати и штитити околину.

*

Медијски пројекат „Сачувајмо планету“ подржан је на конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији града Врања у 2020. Години. Ставови изнети у тексту нужно не одражавају ставове органа који је подржао пројекат.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 16 октобар 2020 18:19

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Одлични резултати врањских клубова - Радио Телевизија Врање https://t.co/aqS7OFgfgF via @tripplesworld https://t.co/aq04OZ1pqT
РК Врање: Добар старт, идемо даље - Радио Телевизија Врање https://t.co/m4DsnOnvuV via @tripplesworld https://t.co/Q3aFaIAjW1
Follow RTV Vranje on Twitter