Сачувајмо планету - Депонија Метерис

Депонија „Метерис“ је почела са радом 2002. године, септембра месеца и по пројекту института „Кирило Савић“ требало је да ради до априла 2017.године.

„С обзиром да смо ми домаћински пословали а и увели делом примарну селекцију отпада, одвајање пет амбалаже. Такође имамо потписане уговоре са привредним субјектима када је у питању амбалажни отпад (картон, стакло), ми то откупљујемо и касније предајемо на рециклажу. На тај начин штедимо простор на депонији а можемо да дођемо и до одређених финансијских средстава. Успели смо на тај начин три године дуже да радимо. Мислим да ћемо наставити тако да радимо до 2023.године када је планирано да буде изграђена и пуштена у рад Регионални центар за управљање отпадом“, каже финансијски директор Нела Цветковић.

„Министарка Зорана Михајловић је потписала уговор вредан 30 милиона евра за два Регионална центра за управљање отпадом у Врању и Крушевцу. На том потписивању су били и директор ЈКП „Комрад“ Зоран Димтријевић и градоначелник Врања Слободан Миленковић. Сада овај регионални центар који ће се градити бити финансира од стране KFW банке и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, делом ће бити донације. У Регионалном центру ће и све остале општине из округа одлагати отпад. Код њих ће бити изграђене трансфер станице“, истиче Цветковићева.

Овај пројекат, по њени речима,  подразумева и јачање капацитета свих комуналних предузећа на територији Пчињскох округа, где ћемо набавити нову механизацију. Затим судове за одлагање смећа за све грађане  за суви и мокри отпад.

„Биће такође и рециклаже, компостирање органског отпада. Да би било што мање отпда за одлагање на самој депонији која ће бити изграђена од четири касета и која ће бити већа од постојеће депоније „Метерис“  за четири пута“, каже Нела Цветковић и додаје да ће то бити изнад садашње депоније. Како она каже ради се о озбиљном пројекту  за који је потребно да се изгради још један додатни пут. Затим измештање далековода, ограда око целог комплекса, трака за сортирање отпада, а биће и нових радних места, озбиљно постројење за пречишћавање отпадих вода које се пречишћене пуштају у канализациону мрежу.

*

Медијски пројекат „Сачувајмо планету“ подржан је на конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији града Врања у 2020. Години. Ставови изнети у тексту нужно не одражавају ставове органа који је подржао пројекат.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 15 октобар 2020 15:19

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва радна искуства на пучини тржишта рада за младе људе - Радио Телевизија Врање https://t.co/cNw6cRcfOH via… https://t.co/MB9QI6MJgF
,,Ана Карењина''наjбоља представа 41. Бориних позоришних дана - Радио Телевизија Врање https://t.co/HzbSUyvlTu via… https://t.co/KxH6hGr13w
''64'' – савремена прича о породици која се ломи под теретом очекивања - Радио Телевизија Врање… https://t.co/kXTmkCME4q
Follow RTV Vranje on Twitter