Сачувајмо планету - Последице дивљих депонија по животну средину

Неадекватно одлагање отпада представља један од највећих еколошких проблема у Србији. Законом је забрањено јер оставља велике последице по животну средину.

Отпад који се не преда овлашћеном оператеру углавном бива бачен на неусловне дивље депоније и тако загађује земљиште, воду и ваздух. Овакво поступање са отпадом је веома опасно јер се мешањем опасног и неопасног отпада стварају још опаснији токсични спојеви који касније доспевају у подземну воду и водотокове. Ово посебно представља проблем и пољопривредницима,који због тога имају материјалну штету јер им се квалитет намирница смањује.

Биохемијски процеси разлагања отпада негативно утичу на животну средину. Депоније комуналног отпада загађују землјиште и билјке, ваздух, подземне и површинске воде, на њима се у огромним количинама размножавају пацови, мишеви и инсекти, што доприноси ширењу инфекција. Састав отпадних материја је веома различит и уклјучује чврсти комунални отпад, индустријски, као и полјопривредни, медицински, електронски и друге врсте отпада мешовитог састава.Посебан проблем представлја опасни отпад (хемијски и биолошки) са изразитим загађујућим ефектом и многим негативним последицама по лјудско здравлје и животну средину. Посебно је значајно истаћи да је количина ове врсте отпада знатно порасла у последњем периоду због различитих врста пестицида који се примењују у полјопривреди и индустријског отпада који садржи канцерогене и токсичне материје. Сваке године у реке доспева велика количина опасног отпада а индустријски погони и саобраћај избаце у атмосферу на тоне аеросола и исто толико пепела.

Продукција опасног отпада се повећава из године у годину, и расте паралелно са бројем технолошких процеса и бројем супстанци које су нашле примену у тим процесима. Такође, постоје и неконтролисани поступци стварања опасног отпада.

Негативне последице неконтролисаног одлагања или неправилног третирања опасног отпада, по животну средину и здравље становништва могу бити катастрофалне, што намеће потребу озбиљног разматрања и организовања решења овог проблема. Могућности има пуно, само их треба применити на технички исправан и економски исплатив начин.

*

Медијски пројекат „Сачувајмо планету“ подржан је на конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији града Врања у 2020. Години. Ставови изнети у тексту нужно не одражавају ставове органа који је подржао пројекат.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 14 октобар 2020 18:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Одлични резултати врањских клубова - Радио Телевизија Врање https://t.co/aqS7OFgfgF via @tripplesworld https://t.co/aq04OZ1pqT
РК Врање: Добар старт, идемо даље - Радио Телевизија Врање https://t.co/m4DsnOnvuV via @tripplesworld https://t.co/Q3aFaIAjW1
Follow RTV Vranje on Twitter