Бициклизам, омиљени спорт многих. Посебно љубитеља природе, али и оних који физичку активност и кондицију желе да одржавају ангажовањем свих мишића, а посебно ногу.

Поставља се питање: Када је најбоље почети са тренирањем?

Да ли су одређене године погодне за почетак бављења овим спортом, или је касно? Да ли у средњим или озбиљним годинама можемо возити бицикл и како то делује на наш организам?

Ако сте заинтересовани искључиво за рекреативну вожњу, онда за то у суштини никад није касно, зато што пратите искључиво свој ритам и кондицију развијате колико вам прија, а и животном добу у ком се налазите.

Не морате слепо да се држите правила спорта, будући да то радите искључиво ради вашег ужитка.

Професионално бављење овим спортом, захтева много озбиљнији приступ.

Већина професионалних бициклиста почела је са тренинзима од најранијег детињства, односно у периоду од 11. до 13. године.

Није касно кренути ни у средњем тинејџерском периоду, са 15, 16 или чак са 17 година, само што је сложеније,односно теже прећи у виши ранг такмичења.

Разлог томе је што вам је, ако крећете мало касније, више од свега потребна подршка, јер је бициклизам изузетно скуп спорт.

У Европи постоје многи бициклистички клубови за развој малдих тркача, који су ту да обезбеде спонзоре, тренере и администраторе који су ту да развијају младог спортисту и пруже му сва неопходна средства и подршку. Штавише, од младог спортисте се не очекују резултати у првих 5 година тренирања, због чека им је главни фокус на тркању и зато им и треба друштвена и емотивна подршка.

Постоје случајеви изузетних спортиста који су започели своју каријеру касно по мерилима бициклизма, односно у периоду од 22. до 25. године, али имајте у виду да су то углавном били у питању људи који су пре тога били изузетне атлете у неком сличном спорту, или се једноставно показало да припадају малом проценту изванредно талентованих људи.

Почeтак тренирања бициклизма у раним двадесетим се не охрабрује ако желите професионално да се бавите овим спортом из простог разлога што бициклизам захтева посебан режим исхране, рад на издржљивости, као и озбиљну посвећеност, што је све много лакше стећи кад почнете са грађењем ових навика док сте мало дете и још сте у фази формирања тела и личности.

Пројекат је суфинансиран на конкурсу Министарства културе и информисања за производњу медијских садржаја за портале у 2020. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 24 новембар 2020 16:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter