Да ли сте размишљали које су користи вожње бицикла?

Јесте ли размишљали о свим благодетима вожње бицикла?

Нисте?

Можда би могли да размислите на ту тему.

Зашто?

У ери скупих, брзих, елегантних аутомобила, напредак јефтиног, чистог бициклизма био би користан свима, а посебно становницима више милионских градова, којима је смог постао нормално стање ваздуха.

Бицикл је возило које не загађује околину, не прави буку, не заузима много простора, није скупо одржавати га.

Конструкција је врхунски ефикасна: код разних бицикала 85% до 99% енергије дате педалама преноси се на точкове. Благо се напињући као да шета, корисник лако одржава брзину неколико пута већу од брзине хода.

Јесте ли размишљали о положају вашег тела док возите бицикл и аутомобил? Шта више користи људском организму? Физичка активност док возите бицикл или седећи положај у аутомобилу!

Веома важна ставка је и екологија.

Све гласније се говори о високом степену загађености и ефекту стаклене баште. Сведоци смо драстичних климатских промена.

Нафтни деривати и издувни гасови из аутомобила у врху су загађивача и узрочника поменутих промена.

Производња и пренос људске хране, „горива“ за бицикл, стварају само 1/10 део угљен-диоксида који издувава најефикаснији аутомобил на истој дужини пута.

Дода ли се масовно загађење од производње и одржавања аутомобила наспрам ситног загађења те врсте од бицикала, бициклизам постаје још хуманији.

У циљу заштите животне средине многе државе одлучиле су се да у ужем градском језгру забране употребу возила.

То је дало позитивне резултате. У многим земљама попут Холандије, Шведске, Немачке, Јапана, Кине, бицикл се користи у великој мери. Он није само превозно, односно путничко, већ и теретно возило.    

Када би прихватили нешто од њихових навика, макар за почетак и повећали коришћење бицикла у рекреативне сврхе, значај би био велики.

Можемо ли педалама да дамо ветра? Могу ли 2 точка бицикла да замене четвороточкаше?

Могу!

Пробајте. Видећете да ћете уживати.

Пројекат је суфинансиран на конкурсу Министарства културе и информисања за производњу медијских садржаја за портале у 2020. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 29 септембар 2020 17:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter