Особе са оштећеним слухом поред знаковног језика, као вид комуникације са другим људима захтева коришћење и асистивних помагала како би им се олакшао свакодневни живот. У наставку прочитаћете о врстама слушних апарата, који апарат се најчешће уграђује код деце и на који начин функционише слушни имплант.

 „Глувонеме особе се служе највише знаковним језиком. Старије особе које су у одраслом периоду остале глувонеме се не одлучују за слушне апарате  јер сматрају да им не помажу, већ им стварају нелагоду и више им сметају него што им олакшавају њихов проблем“, каже Снежана Симоновић, секретар у Међуопштинској организацији глувих и наглувих.

Израз „знаковни језик“ означава визуелни начин споразумевања глувих особа, посебно уговореним, односно стандардизованим знацима руку и прстију, са или без мимике, са сопственом граматиком и синтаксом, помоћу кога се преносе мисли, представе, намере и појмови.

„Деца која су рођена глувонема код њих се уграђује кохлеарни имплант“ истиче Снежана, док су још мала и њихов психичко физички развој се одвија нормално и таква деца могу да похађају редовну школску наставу.

Кохлеарни имплант или „бионичко ухо“ тренутно представља једину технологију коју је изумео човек, а која може у великој мери да поврати функцију људског чула. За разлику од слушних апарата који појачавају звук, кохлеарни имплант преузима функцију оштећеног дела унутрашњег уха (кохлее*), те претвара и спроводи звучне сигнале до мозга.

*Кохлеа има облик пужеве кућице –разлог зашто се овај симбол често користи када се говори о особама оштећеног слуха.

Кохлеарни имплант се састоји од (1) спољашњег – видљивог дела, који се носи иза уха или на глави. Он „хвата“ звук из спољашње средине и претвара га у дигитални код. Дигитални код се са спољашње јединице преноси на (2) унутрашњи део – имплант. Имплант се тако и назива јер је уметнут (имплантиран) испод коже главе, а иза уха. Из импланта се спушта изузетно танка и савитљива нит (електрода) која се умеће у унутрашње ухо, кохлеу. Поменути дигитални код који стиже из спољашње јединице долази до импланта где бива претворен у електрични импулс који мозак разуме као звук. Ипак, да би стигао до мозга, овај електрични импулс створен у импланту путује дуж електроде импланта уметнуте у средње ухо, све до слушног нерва који се наставља на кохлеу, а затим низ слушни нерв до одговарајућег центра у мозгу који га чита и разуме као звук.

                                                                                  

У складу са степеном оштећења слуха разликујемо неколико врста слушних апарата:

"Потпуно-у-каналу" ("ЦИЦ") слушни апарати стају готово цели унутар ушног канала, што их чини веома дискретним. Због тога су и веома привлачни за употребу.  Погодни су код благих до умерено тешких оштећења слуха.

 

"У-каналу" ("ИТЦ") слушни апарати стају готово цели унутар ушног канала, што их чини веома дискретним. Имају више простора за смештање оних опција које се не могу сместити на "ЦИЦ" слушним апаратима. Погодни су код благих до умерено тешких оштећења слуха. 

 

"У-уву" ("ИТЕ") слушни апарати сигурно стају у спољашње уво обезбеђујући тако оптималне перформансе и удобност. Остављају довољно места за додатне опције, нпр. за директне микрофоне или посебне прекидаче који се користе за употребу телефона. Ови слушни апарати су погодни код благих до умерено тешких оштећења слуха.

 

"Иза-ува" ("БТЕ") слушни апарати се стављају иза ува. Појачани звуци пролазе кроз цев у оливу која се сигурно смешта у спољашњи ушни канал. Ови слушни апарати су нарочито подесни за ваше различите слушне потребе. Имају дужи век трајања батерије и већина се може користити и са другим помоћним уређајима за слух. Ови слушни апарати су погодни код благих до тешких оштећења слуха.

 

"Ултра-Мали-Иза-Ува" ("БТЕ") слушни уређаји имају дискретну, танку цевчицу која усмерава звук у уво, пружајући вам чистији и природнији осећај звука. Са овим ултра-малим заушним слушним апаратима добијате дигитални слушни уређај најнапредније технологије у префињеном паковању.  Ови уређаји су погодни за клијенте са благим до тешких оштећења слуха који желе дискретан слушни апарат са свим карактеристикама и функцијама.

 

Оно што наглашава Снежана јесте да би било значајно да свака институција или установа има по једног преводиоца Знаковног језика. На тај начин би комуникација била олакшана и указало би се на равноправност између особа са неким обликом инвалидитета и здравих особа.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter