Оси у дигиталном добу: Његово величанство- Бели штап

Слепи или слабовиди људи могу да се крећу самостално на четири начина и то уз помоћ белог штапа, пса-водича, електронских помагала или другог човека. Најчешће се људи који имају изражене хендикепирајуће ефекте слепоће ослањају на бели штап или електронска помагала. Постоји прича како је бели штап званично проглашен средством за кретање слепих. Давне 1931. у фебруару богата слепа госпођа Хабермас поделила је беле штапове групи слепих људи са жељом да им он послужи да лакше превазилазе препреке и да их заштити од саобраћајних несрећи приликом прелажења улице. Тако је бели штап постао симбол и средство за кретање слепих особа.

„Када сам у Београду и када се нађем у гужви, а сада је мања опасност и користим цвикере и ослањам се на своју срећу. По мени бели штап је закон”, каже Станковић Зоран, члан Савеза слепих.

Штапови се  израђују у величинама од 95-135 цм и када је у питању техника постоје нека правила која се морају испоштовати, а то су: правилно држање штапа, правилно држање тела, правилно ходање, ритмично кретање ногу и штапа и правилно коришћење оријентира.

„Када ми падну капци, користим бели штап”, каже  Ненад Симоновић, члан Савеза слепих. 

                                             

Технологија је напредовала и конструисала је ласерски дуги штап са три детектора који откривају препреке у три нивоа тела: горњем, средњем и доњем- на земљи. Ултразвучни сензор на доњем крају штапа „скенира” подну површину, региструјући неравнине и испуштајући вибрирајуће сигнале на горњем крају, у пределу где се штап држи руком итд. У циљу лакшег ношења и коришћења, штап је направљен од угљеничних влакана или алуминијума, као и комбинацијом синтетичких материјала уз модификације на расклопивости и лакшем складиштењу приликом одлагања (телескопски или расклапањем). Захваљујући белој боји, он појачава осећај, као и реални степен сигурности при кретању слепе особе у јавности. За ношење је лаган, а његово коришћење пружа и допунску контролу равнотеже.

Дуги бели штап је најјефтиније компетентно средство за самостално кретање слепих. Разлика између пса-водича и белог штапа је та што корисник белог штапа трага за препрекама приликом ходања, а пси траже слободан пролаз. Стоји да није лако особама који имају проблем са видом јер се ослањају на звукове из околине и на додир белог штапа, ту је и страх од несигурности на улици. Постоје инструктори који подучавају како користити бели штап и за сваког од њих је велика радост ако слабовида или слепа особа прошета градом. Јако је важно да се не затварају у себе и да не излазе из куће само зато што је страх надјачао вољу. Неопходно је стално потврђивати бенефите белог штапа како би се што више људи одважило да крене да га користи и упусти се у самостално кретање у околини која га окружује. Не мора значити да ће вам бити потребан до краја живота, али макар са њим пробијте лед док не пронађете алтернативно решење као што је животни сапутник или сапутница.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter