Школски тим Гимназије "Бора Станковић"

У Гимназији је формиран Тим за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања. Забележено је да последње две године није било физичког насиља, међу вршњацима. Са друге стране насиља путем друштвених мрежа, или такозваног сајбер насиља има.

 

Пример који ће остати забележен у архивима школе говори о слању непримерених садржаја порнографске садржине једној од ученица Гимназије. У том слању учествовали су њени вршњаци. Ученица је претрпела стрес, као и њени родитељи, а реаговао је школски Тим за заштиту. Одговор оних који су слали непримерене садржаје, где се ипак истицао један од вршњака, био је да је то било ''зезање унутар групе''. Школски тим је о овом догађају обавестио и Полицијску управу Врање у сарадњи са оштећеном ученицом и њеним родитељима. Након тога ученица није долазила у школу, јер је била јако повређена, не само целим догађајем, већ и односом осталих ученика. На неки начин осећала се изопштена. У разговору представника школског тима са осталим ученицима из одељења, дошло се до закључка да они сматрали да је оштећена ученица пренагласила целу ту причу. Поједини су сматрали да је то њихов начин изражавања у смислу неслане шале. Цео поступак је разрешен договором.

Још један случај се у Гимназији наводи као карактеристичан, због тога што се ученица након целог случаја исписала из школе. Њој су наденули надимак по једном елементу кухињског посуђа. Иако се ради о класичном вршњачком насиљу у смислу вређања, због чега је ученица доживела низ непријатности, ипак су постојала мишљења да није било насиља.

Да ли и колико кога шта може да повреди, зависи и од саме личности, а ако је неко повређен Тим је дужан да га заштити, кажу у Гимназији. Ипак, због одласка ученице, није завршен поступак, јер се сматрало да је оштећена одустала. Они истичу да на проблему вршњачког насиља морају да се ангажују сви, а ту су у ланцу и ученици и родитељи.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 04 јануар 2019 11:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter