Нови Нацрт Закон о основама образовања предвиђа да родитељи чија деца буду учествовала у вршњачком насиљу или беже са часова мораће да плате казне од 5.000 до 100.000 динара.

Од 5.000 па до 100.000 динара родитељ ће морати да плати ако не упише дете у предшколски програм или ако дете не иде у школу. По џепу родитеља ићи ће и ако не пријаве у року од 48 сати да дете не може да дође на наставу. Имају рок од осам дана да оправдавају његов изостанак. Kазна их чека ако и сами прекрше правила понашања које поставља установа.

Ако дете начини неки од тежих прекршаја дисциплине у школи, родитељи ће морати на суд – да одговарају прекршајно или кривично.

Од 30.000 до 100.000 динара, родитеље ће коштати ако њихово дете малтретира вршњаке – ако удари, вређа, омаловажава или угрожава здравље вршњака. Kазна их чека и ако њихово дете нарушава углед и част другог ученика или наставника.

Пооштрене су казне и за директоре, а први пут новчано ће бити кажњени секретари школа који не буду савесно обављали свој посао. Њих чека „рачун“ од 5.000 до 100.000 динара.

Једна од највећих новина закона биће увођење финансирања установа „по глави“ ученика. Овај модел примењиваће се од школске 2020/21. године.

И раније је било покушаја да се уведе плаћање према броју ученика, па је 2011. године и започет пилот-пројекат, а план Министарства просвете био је да од школске 2014/15. ово постане модел финансирања свих школа у земљи. Од тог плана се одустало, јер није направљена рационална мрежа школа, што је предуслов за овакво финансирање.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter