Одштампајте ову страницу

Реагуј не буди жртва

By РТВ октобар 24, 2018 540 0

     Јасна порука надлежних је да уколико трпе насиље, ученици увек треба да се обрате ономе у кога имају поверења.

     То може да буде било ко из шире и уже породице. То могу да буду и запослени у школи: наставници, одељењски старешина, психолог, педагог.

     Млади се најчешће обраћају својим пријатељима вршњацима, али нажалост, они не знају како да им помогну, па је важно да се обрате некоме ко зна како може да им помогне и заштити их.

      Због тога је изузетно битно да запослени знају шта и како треба да раде, које процедуре да примене, које кораке да начине.

     Министарство, односно Група за заштиту од насиља и дискриминације организује и разноврсне обуке и стручне скупове за запослене у образовном систему. Образовни систем и породица две су најбитније карике, које морају заједно да раде како би приметиле и сузбиле ове појаве, слажу се стручњаци.

     Највећи терет је на њима, али родитељи и наставници ипак нису свемогући. Они су део и одраз ширег друштвеног контекста.

     Док друштво подржава насиље, насиље ће бујати. Важну улогу играју и медији, кроз поруке и вредности које промовишу, указују експерти.

    Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије упутило је апел свим родитељима да сваки случај вршњачког насиља одмах пријаве надлежнима у школи коју дете похађа, поштујући јасно прописане процедуре, а да са школом остваре отворену, конструктивну сарадњу.
Министарство наводи се да ће се на тај начин омогућити да запослени и стручни тимови што пре реагују, заштите дете и помогну у решавању проблема, при чему се од школа очекује да реагују ефикасно и стручно, у складу са прописима и својом улогом.

      Министарство ни на који начин не жели да спречава родитеље и медије да јавно говоре о вршњачком насиљу, међутим то је потребно урадити веома пажљиво, како се не би произвеле последице које могу да буду и много горе. 
Заједно, како се истиче, треба да урадимо све што можемо уважавајући најбољи интерес све деце.
Непрофесионално и неетичко понашање уредништва и новинара појединих медија, који су злоупотребили ситуацију, довело је до новог насиља и оправдане забринутости родитеља друге деце.

     Пример неодговорног медијског извештавања о осетљивим темама само је произвео контраефекат и ситуацију да се на наводно насиље реагује насиљем.
     Министарство сматра родитеље и медије својим партнерима у борби против вршњачког насиља, и зато их позива да се прво обрате надлежнима у школи, а затим, уколико је потребно и самом министарству (надлежној школској управи, просветној инспекцији), како би институције, укључујући полицију, здравство и центре за социјални рад, могле ефикасно да реагују.

 

Наставља се...

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 24 октобар 2018 18:43