Вршњачко насиље је нежељено, агресивно понашање међу децом школског узраста које се временом понавља или има потенцијал да се понавља. Оно укључује претње, оговарања, физичке или вербалне нападе и намерно искључивање неког из групе. Постоје четири типа вршњачког насиља:

Вербално изговарање или писање окрутних изјава;

Социјално-чињење штете нечијој репутацији или односима;

Физичко-повређивање тела или ствари особе;

Сајбер-насиље које се одвија уз коришћење електронске

технологије путем друштвених мрежа, СМС порука, чета и интернет сајтова.

Јавља се у све млађем узрасту, карактеришу га туче, вређања, вербална и психичка малтретирања, понижења на друштвеним мрежама. Дешава се у школама и може трајно да оштети или уништи нечији живот. То су одлике вршњачког насиља.

Сви смо свесни да оно постоји  и да поприма све бруталније размере, али како га предупредити, како се борити са њим?

Подаци групе за заштиту од насиља и дискриминације при Министарству просвете  показују да је најзаступљеније вербално насиље-вређање, сплеткарење, давање погрдних имена, исмевање, оговарање, ширење лажи, али је присутно и ударање, отимање, сексуално узнемиравање, снимање без нечијег пристанка и слања узнемирујућих СМС порука.

Резултати истраживања које је спровела ова група показују да је 44,2 одсто ученика само током последња три месеца доживело неки облик насиља. Од тога 47,2 посто млађих и 42,7 одсто старијих

Реагуј, не буди жртва

“Када говоримо о вршњачком насиљу, 2016. године било је шест извршиоца, 2017. и 2018. дванаест извршиоца. С тим што у Центру за социјални рад у Врању, постоји критеријум да се региструју само проблеми у понашању. Та категорија може да подразумева и вршњачко насиље, и такве пријаве долазе из стручних служби школе, где дете поред проблема које испољава у свом понашању, испољава и вршњачко насиље у школи, каже Марија Додић, социјални радник у Центру за социјални рад у Врању“.

Друг није мета назив је недавно одржане конференције коју је отворила Биљана Лајовић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Она је истакла значај мултисекторског приступа заштити деце од насиља са посебним фокусом на превенцију и превентивне активности.

Биљана Лајовић је такође говорила о новинама у оквиру усвојеног Закона о основама система образовања и васпитања које се односе на већу одговорност ученика, наставника и родитеља. Истакнуто је да је законом јасно дефинисана процедура покретања васпитно-дисциплинског поступка као и да је предвиђена мера изрицања друштвено-корисног односно хуманитарног рада за ученике која се не може изједначити са друштвено-корисним и хуманитарним активностима које школа може да организује за све ученике.

Реагуј, не буди жртва

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 18 октобар 2018 09:22

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter