Превентива спашава живот

Редовни прегледи гарант су здравља и дугог живота. Нико не воли да иде код лекара, нарочито када нема никаву тегобу, али редовним прегледима дајемо шансу животу. Не мора свака болест на време да се најави. Често се најтеже болести уоче онда када буде касно.

 

Редовни превентивни прегледи помажу раном откривању болести и фактора ризика за појаву одређених обољења и спречавању компликација. Када се болест дијагностификује на време, шансе за излечење су највеће. У обзир треба узети и факторе ризика – пушење, гојазност, нередовну физичку активност. У врањском Центру за превенцију кажу да породична амнеза за неку од малигних болести је разлог због којег треба чешће превентивно одлазити на преглед, најмање једном годишње или бар на сваке две године, препорука је и Светске здравствене организације.

ОФТАЛМОЛОШКИ ПРЕГЛЕД

Жене и мушкарци старији од 30 година требало би да на две године обаве офталмолошки преглед. Потребно је урадити контролу диоптрије и очног дна. Особе које имају дијагностификован дијабетес би требало да оду код очног лекара једном годишње. Исто важи и за све оне који су у свакодневном контакту са компјутерима.

КАРДИОЛОШКИ ПРЕГЛЕД

Жене од 45 и мушкарци после 50. Године бар једном годишње би требало да обаве кардиолошки преглед који обухвата интернистички преглед. ЕКГ, комплетну лабараторију, биохемију, ултразвук срца. Ако је у породичној генези било инфаркта онда су прегледи пожељни и једном у шест месеци.

УЛТРАЗВУК АБДОМЕНА

Ултразвуком абдомена добија се увид у стање јетре, жучне кесе, панкреаса, слезине, бубрега, мокраћне простате, јајника и утеруса. То је једноставна и безбедна дијагностика која би требало да се обави једном годишње.

ДЕБЕЛО ЦРЕВО

После 50.године и мушкарци и жене би обавезно морали обавити преглед столице на окултно крварење. Ову врсту прегледа потребно је радити на сваке две године. У случају да резултат буде позитиван, обавезно се ради колоноскопија и ректоскопија.

ПЛУЋА

Превентивни преглед плућа је веома важан уколико потоји породична и радна амнеза. У том случају потребан је контролни РТГ плућа једном годишње за старије од 50 година.

ЗУБИ

Здравље зуба осликава ниво бриге о здрављу уопште. Не постоји јединствен став о томе колико често треба ићи код стоматолога али је јасно да је потребно ићи зубару много пре него зуб заболи. Контрола сваких шест месеци била би пожељна. Брига о зубима почиње јоп у првој години живота.

ПРЕГЛЕД ДОЈКИ

Самопреглед  дојки је веома важан и потребно је да га обавља свака жена и то редовно. Овај начин контроле је добра превентивна активност а по потребни, нарочито у трудноћи и након тога, ваља урадити ултразвучни преглед. После 50 године, пожељно је обавити и мамографски преглед који је најпоузданија метода откривања малигнитета. 

ГИНЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕД

Статистика каже да све већи број младих жена ступа у сексуалне односе пре пунолетства. Са друге стране, велики број младин немају елементарна знања о важности превентивне заштите од разних заразних болести које се преносе сексуалним контактом. Због тога би са превентивним гинеколошким  прегледима требало кренути и пре почетка упражњавања сексуалних активности.Једном годишње потребно је радити комплетан гинеколошки преглед, колпоскопију ехо- вагиналномсондом, папаниколау преглед, цервикални брис, вагинални брис односно секрет, ехо абдомена.

ПРЕГЛЕД ПРОСТАТЕ

Статистика каже да све већи број мушкараца осећа тегобе приликом мокрења. У сваком случају превентивни прегледи су важан корак након првог сексуалног контакта. Мушкарци старији од 50 година морају обавити обавезну контролу крви и комплетан уролошки преглед бар једном годишње.

КАДА ИЋИ КОД ЛЕКАРА

До 30 година

И мушкарци и жене морају водити рачуна о телесној тежини да би се могле предузети потребне корекције у исхрани. Треба проверавати крвни притисак чије су нормалне вредности 120/80. Код девојака с почетком сексуалних односа треба радити папаниколау тест бар једном годишње а чешће ако особа често мења партнере.

Од 30 до 40 година

Контрола телесне тежине и крвног притиска треба да буде редовна. Такође, редовно треба проверавати крвну слику, шећер, холестерол, црвена крвна зрнца, хемоглобин. И преглед урина је важан. Ако су резултати добри, треба их проверавати сваких четири до пет година а, у случају било каквих промена најмање једном годишње.

Од 40 до 60 година

У овом животном раздобљу треба обратити пажњу на чуло слуха и вида – ако је све у реду прегледе треба радити на три године. Препоручује се колоноскопија. Женама се саветује мамографски преглед на две године али и папа тест. Жене старије од 50 година требало би да измере густину костију.

Са 60 година

Ово су године када живот наплаћује рачуне. Крвни притисак треба контролисати на два до три месеца. Све предложене прегледе треба понављати а посебно се обраћа пажња на крвну слику и преглед очију како би се предупредио глауком.

Становништво у целом свету, а тако и у Србији па и на подручју града Врања, највише оптерећју болести срца и крвних судова и од њих се најучесталије обољева и умире. Широм света се угаси сваке године 17,5 милиона живота, а од тог броја 80% живота у неразвијеним и земљама у развоју. У Србији сваке године 56,8% сви смртних исхода последица су ових болести. На подручју града болести система за дисање и кардио-васкуларне болести су најчешћи узрок смрти. Превентивни прегледи у знатној мери могу променити ову статистику, кажу у Заводу за јавно здравље у Врању.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 28 септембар 2018 16:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter