РТВ

РТВ

Најбоља спортисткиња града за 2019.годину је Емилија Михајловић одбојкашица Женског одбојкашког клуба “Врање”, а најбољи спортиста Милош Трајковић, фудбалер Клуба малог фудбала “Врање”. Тако је одлучила Комисија за избор најбољих у врањском спорту за прошлу годину. Још 2 награде отишле су у Клуб малог фудбала “Врање”, за спортски колектив године и најбољег спортског стручњака Горана Јовића. Спортско изненађење у појединачној конкуренцији је Марко Тасић из Кик бокс клуба “Врање”, а у екипној Стонотениски клуб “Топ спин”.

Спортски радник града је Јова Ристић дугогодишњи координатор и тренер омладинских селекција “Динама”. Пехар за животно дело припао је Слободану Здравковићу фудбалском стручњаку.

Др Јовица Костић награђен је за стручњака у области спорта. Пехаре и дипломе добили су најбољи појединци и екипе за успехе у школском и рекреативном спорту, као и спортске наде града. Комисија је одлучила да се доделе 3 специјална признања за постигнуте резултате ван града, рукометашима Стефану Додићу који тренутно наступа за “Металург” из Скопља и Матеји Додићу, члану “Металопластике “ из Шапца и Владану Аризановићу, такође члану “Металопластике”. Додићи и Аризановић су поникли у Градском рукометном клубу “Младост”  у Врању.

Постхумно је награђен Димитрије Михајловић стонотенисер. Награђене и присутне спортисте на церемонији проглашења поздравили су представници градског руководства.

 

 

Због  интересовања јавности и медија поводом предмета који су изазвали како узнемирење јавности тако и интересовање, Више јавно тужилаштво у Врању, пре свега у циљу информисања и благовременог обавештевања јавности и транспаретности у раду, донело је одлуку да на годишњој конференцији за новинаре, саопшти следеће :

1.Да је Више јавно тужилаштво у Врању, 12.децембра 2019.године, подигло оптужницу против Марка Вујачића из Подгорице, Република Црна Гора, због постојања оправдане сумње да је учинио кривично дело тешко убиство у стицају са кривичним делом недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја . Он је 27.09.2017.године, око 00.32 сата, у Врању, у ул.Краља Стефана Првовенчаног, између објекта кладионице и дрогерије, на подмукао начин лишио живота, оштећеног сада покојног Југослава Цветановића из Врања. Оптужница није ступила на правну снагу, а оптуженом  је продужен притвор.

2.По оптужници ВЈТ у Врању, првостепеном пресудом Вишег суда у Врању,  Лука Спасић из Врања, због извршења кривичног дела убиство у покушају у стицају са кривичним делом недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и кривичним делом тешка крађа у дискотеци „Драма“ у Врању, осуђен је јединственом казном затвора у трајању од пет година. Међутим, по жалби ВЈТ у Врању, Апелациони суд у Нишу, је опт.Луки Спасићу преиначио првостепену пресуду у погледу одлуке о казни, и изрекао јединствену казну у трајању од 7 година затвора.

3.Такође, обавештавамо да је против оптуженог Ивана Михајловића из Врања, по оптужници ВЈТ у Врању, од 17.04.2018.године, због постојања оправдане сумње, да је учинио кривично дело тешко убиство у стицају са кривичним делом недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја. Оптужени Михајловић се терети да је поменуто  кривично дело починио у угоститељском објекту „Пржар“ у Врању, на штету сада покојног  В.С. (1966) из Врања. Он је првостепеном пресудом осуђен на 20 година затвора. Међутим, по жалби одбране пресуда је укинута одлуком Апелационог суда у Нишу, и враћена на поновни поступак (због битних повреда одредаба кривичног поступка).

  1. По оптужници  ВЈТ у Врању, од  23.04.2018.године, Више јавно тужилаштво у Врању,  против Станимировић Станише из села Коћура, због постојања оправдане сумње, да је извршио кривично дело тешко убиство, у породичној кући сада покојних З.Г. и С.А.  у селу Коћура,  18.12.2017.године, у стању смањене урачунљивости али не и битно. Првостепени суд је оптуженог осудио на казну затвора у трајању од 30 година, која није правоснажна.
  2. Такође, по оптужници ВЈТ у Врању, против Ненада Цикотића (43) из села Доње Требешиње, због постојања оправдане сумње да је учинио кривично дело убиство из чл.113..Кривичног Законика, на штету сада пок.М.М. из истог села,правоснажно осуђен на казну затвора у трајњу од 10 година , и изречена је мера безбедности обавезног психијатријског лечења.
  3. По жалби ВЈТ у Врању на првостепену пресуду којом су због извршења кривичног дела злоупотреба службеног положаја из чл.359.ст.3. у вези ст.1. у вези чл.33.61.КЗ, осуђени на казну затвора у трајању од по две године, због неправилне одлуке о кривичној санкцији, у односу на опт.Дејана Станојевића (Дензи), Станковић Новицу, Јанковић Слободана, Стојановић Делчу и Јордановић Милета, и повреде кривичног закона, јер првостепени суд није одлучио о свим предлозима из оптужнице ВЈТ у Врању, те се предмет налази на одлучивање по жалби пред Апелационим судом у Нишу.
  4. Више јавно тужилаштво у Врању, по завршеној истрази коју је водило против С.С. из с.Буштрање, општина Прешево (полицијског службеника), због постојања оправдане сумње да је учинио крив.дело неовлашћена производња и стављање у промет опојих дрога из чл.246.ст.1.КЗ., подигло оптужницу, која је враћена како би се истрага допунила извођењем одређених доказа.
  5. Што се тиче проналска дела десне ноге и дела трупа у атару села Мечковац, достављен је извештај ПУ Врању, а наредбом ВЈТ у Врању, наведени пронађени делови тела послати су на одбукцију. Резултат обдукције још није достављен, а у циљу утврђивања идентитета, издате су наредбе за ДНК вештачење.

На крају овог извештаја, односно саопштења потписана је виши јавни тужилац  у Врању Данијела Трајковић.

                               

У оквиру обележавања Дана града, у Галерији Народног музеја у Врању отворена је изложба под називом „Тимочка Крајина и средње Поморавље у српско-турским ратовима од 1876. до 1878. године“.

Документи и фотографије о биткама и људима који су учествовали у српско турским ратовима за ослобођење Србије од Турака на подручју Тимочке крајине и средњег Поморавља изложени су на 26 паноа. Изложбу су припремили Историјски архив у Врању у сарадњи са Завичајним музејом Јагодине и Народним музејом Зајечар.

Председник Скупштине града Дејан Тричковић  рекао је да можда на први поглед неко не налази везу измећу српско турских ратова у Тимочкој Крајини са ослобођењем Врања. Међутим ти догађаји итекако су утицали на касније борбе за слободу Врањанаца. Зато се ми са поштовањем и незаборавом сећамо предака који су у томе учествовали.

Директор Историјског архива у Врању Боривоје Манасијевић истакао је да је важно да покажемо какав је значај ових ратова за ослобођење Врања. Овај период је и у самој Тимочкој крајини недовољно документован и народ тога краја доживео је велико страдање.

Јелица Илић кустос Народног музеја у Зајечару рекла је да је у то доба, 1876. године Зајечар у рату био потпуно уништен. Уништена је и архивска грађа, тако да је малтене избегава у историографији да се о томе говори, јер се најчешће величају победе.

Многе личности пореклом из Врања учествовале су у раду Завичајног музеја Јагодине те су и на тај начин блиске везе два града. Душко Грбовић из Завичајног музеја Јагодине прочитао је запис непосредног учесника у борбама за ослобођење Врања Алексе Ђорђевића из Шумадијског корпуса.

Ова изложба постављена је у Зајечару, потом је обишла Неготин и Мајданпек, а сада је у Врању.

Годишњи извештај о раду Вишег јавног тужилаштва у Врању, Основног јавног тужилаштва у Врању са одељењем у Бујановцу и Владичином Хану био је тема заједничке конференција за новинаре. Представници и једног и другог тужилаштво истакли су да о свом раду редовно обавештавају јавност на својим сајтовима, и преко информатора, који су доступни јавности. Смањен је број пријава током прошле године у тужилаштвима, како кажу углавном због промена надлежности одређених кривичних дела и формирања посебног Тужилаштва за сузбијање корупције. Доминирају кривична дела против имовине, живота и тела, брака и породице и безбедности јавног саобраћаја, када су у питању Основна тужилаштва.

"Од укупног броја пријава 2019. године, оптужено је 53 лица, а у односу на 22 лица је донета пресуда. Све пресуде су осуђујуће, нема ослобађајућих, а према 5 лица су изречене казне затвора, док је према осталима условна осуда", каже Драган Николић, основни јавни тужилац у Владичином Хану.

О поднетим пријавама у Основном јавном тужилаштву говорила је и Милица Петковић, вршилац функције тужиоца и истакла је да број пријава смањен за 10 посто у односу на 2018. годину. Она се осврнула  на примене начела опортунитета у раду тужилаштва.

"Мислим да постоји скепса према тужилаштву у погледу примене начела опортунитета. Имајући у виду новинске чланке окривљени платио своју казну или да је то привилегија богатих. Не бих се сложила са тим. Тужилац цени целисходност, то подразумева обавезу јавног тужиоца да у сваком конкретном случају цени да ли је оправдано кривично гоњење са аспекта јавног интереса", каже Петковићева.

Постоје дела где није могућа примена начела опортунитета. По том основу, у буџет Владе је уплаћено преко 6 милиона, а на име накнаде скоро 5 милиона динара. Евидентно је смањење прилива предмета и у Вишем јавном тужилаштву каже Данијела Трајковић виши јавни тужилац. Повећања има у делу малолетничке делинквенције и непознатих извршилаца кривичних дела.

"Повећава нам се из годину у годину малолетничка делинквенција, али и кривична дела везана за кријумчарење људи. Врло често имамо откривања овог кривичног дела и најчешће се дешава да возачи напуштају возило и остављају мигранте у возилу", каже Трајковићева.

На конференцији је било речи и о предметима за које постоји већа заинтересованост јавности, као што је нестанак тек рођених беба. У тужилаштву у Владичином Хану у току је неколико живих предмета на ту тему.

 

У саопштењу за јавност Савета за спорт ГрО СНС у Врању стоји да су принуђени да реагују, јер грађани Врања заслужују да чују истину. Челни   људи  ФК  Динамо   настављају   са   обманама   и   лажима. Тако директор клуба Марко Антић истиче да ће Град издвојити одређени износ и уплатити га на рачун Динама тек априла месеца. Лаж, стоји у саопштењу.

Већ сутра се на седници Градског већа одобравају средства  за  финансирање Програма спортских организација у 2020. години и већ у првој недељи фебруара кренуће прве уплате за ФК Динамо. Да, можда су неки навикли да мимо закона добијају средства, али се за разлику од неких  других периода, сада у Граду зна ред. И поштују процедуре.

Тачно је   једино   што   је   изговорио   млади   Антић   да   Динамо  добија  максималан законски износ за финансирање једног клуба, а то је 20% од укупних средстава за спорт. Али он не помиње да добијају 2 милиона више, иако се такмиче у нижем рангу него прошле године. Врата градског већника су увек отворена за све грађане. Па тако већник није у обавези да се било коме јавља, али је спреман да саслуша сваког грађанина. Зато престаните са обманама.

И Драган Антић Рецко наставља у истом тону, па каже да су сви тренери у штрајку, а истина је потпуно другачија. Све активности се нормално одвијају. Он   такође   обмањује  јавност  истичући  да се локални спорт и клубови полако гасе. А питамо га: Који спортови? Који клубови? Никада клубови у Граду нису радили боље, финансирају се редовније и бележе значајније резултате него пре. Ту мислимо  на  кошарку, мали фудбал, рукомет, бокс, одбојку, карате,  на  шахисте, маратонце и све  друге  спортове.

Из Динама прете, злоупотребљавајући најгрубље децу, да ће угасити млађе селекције. Треба да се зна да је  Динамо  у  срцу  свих Врањанаца и не воли га Рецко више од нас. Грађани Врања се добро сећају како се раније трошио новац у области спорта и на који начин. Управо такво понашање и такве навике довеле су Врање у економски тешку ситуацију, док је данас буџет у суфициту.

Одговорност према грађанима нам не дозвољава да се другачије понашамо, сем поштено и домаћински. Нећемо парама куповати нечију подршку, па макар то био и Драган Антић Рецко. Не пристајемо на уцене. Још једном га подсећамо, јер је изгледа заборавио, да није спорт у граду само ФК Динамо. Постоји још 41 спортска организација коју Град финансира, па да ли њих треба да укинемо зарад мира Драгана Антића Рецка?

Нека он одговори ако може:

-Да ли се клубовима редовно све исплаћује?

-Да ли се редовно правдају потрошена средства?

-Да ли се сада води рачуна о сваком клубу или не?

-Да ли се финансира рекреативни спрот, школски спорт, спортска инфраструктура, одговорно и озбиљно?

Свидело се то неком или не, у спорт се озбиљно улаже, води се рачуна о сваком клубу и појединцу, а новац се планира одговорно и у складу са законом. Има још људи у спорту, Драгане Антићу, који се придржавају закона, стоји на крају саопштења Савета за спорт ГрО СНС Врање.

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић уручио је на Савиндан традиционалне Светосавске награде за изузетне резултате у области образовања и васпитања за 2019. годину. Министар Шарчевић је, честитајући добитницима, оценио да је Светосавска награда једно од најлепших и најзначајнијих признања које појединац или институција може да добије.

За 2019. годину додељено је 28 Светосавских награда за изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређењу образовно-васпитне праксе и развоју научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања.

Међу награђенима је и Саша Ристић, наставник информатике и рачунарства у Основној школи „Светозар Марковић“ у Врању. Он је добитник Светосавског признања за вишегодишњи допринос квалитету основног образовања и васпитања у Републици Србији.

Како стоји у образложењу, Саша Ристић је посвећен праћењу нових трендова у информатици и програмирању, а у настави користи савремене програмске језике. Његови ученици су освојили 1. место на републичком такмичењу „Битка за знање“ и пласирали се на Европско првенство.

На том такмичењу је његова друга екипа ученика освојила такође 1. место и пласирала се на Светско првенство у Кини, где су освојили 2. место. Захваљујући овом изузетном резултату, професор је омогућио ученицима да буду први посетиоци Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије.

 

 

Детектовано је присуство вируса грипа AН1N1 на територији Пчињског округа. Број респираторних инфекција расте из недеље у недељу, а тек се очекује пуна активност вируса грипа, кажу епидемиолози. У порасту је број респираторних инфекција и обољења сличних грипу, а расте и број оних код којих је утврђено присуство вируса грипа типа AH1N1. Прве недеље јануара било је 120 оболелих од грипа, друге 168, треће 280.

''Све три недеље у јануару и ове четврте недеље неопходно је стално пратити епидемиолошку ситуацију и поштовати опште мере превенције како бисмо сузбили ширење вируса грипа који је евидентан, без обзира што још увек грип нема епидемијску форму, његов пораст је знатан у јануару'', каже др Слађан Станковић, епидемиолог.

Очекује се да овај број даље расте, а повишене дневне температуре неће утицати на ширење вируса.

''Грипу прија, пре свега, хладно време, али чињеница да су се ученици вратили у школе после Божићних и Новогодишњих празника је фаворизовала трансмисију вируса грипа, наравно сада ће бити повољан тај распуст који ће уследити, али још увек је његово ширење веће у односу на ранији период.'', каже др Слађан Станковић, епидемиолог

Оваква епидемиолошка ситуација уобичајена је за ово доба године, а тренутно нема хоспитализованих пацијената на територији округа, осим једног са тежом клиничком сликом који је на лечењу у Нишу. Када је реч о корона вирусу који је подигао велику прашину јавности, доктор каже да су предузете све мере како не би дошло до уношења овог вируса у нашу земљу.

''Добили смо од института Батут алгоритме, односно смернице за поступање у случају доласка људи из тих предела, из области Кине. Најважније је да се људи стављају под здравствени надзор у трајању од 14 дана уколико су имали контакт са оболелим и ту се прати здравствено стање а уколико је особа са клиничком сликом тог вируса упућује се у инфективне клинике на лечење. Наш здравствени систем је припремљен и што се тиче лабораторијске дијагностике и што се тиче поступања у смислу изолације и здравственог надзора за сада нема забринутости ни опасности'', каже др Слађан Станковић, епидемиолог.

Како бисмо се заштитили од вируса грипа неопходно је да избегавамо контакте са оболелим особама, скупове где је велики број људи, да стално проветравамо просторије, неопходно је влажно чишћење у колективима као што су предшколске установе и школе и у породичним домаћинствима, затим да прекривамо уста и нос када кашљемо и кијамо. Када особа оболи од грипа треба да поштује мере изолације и да узима симптоматску терапију, као и да се придржава хигијенских мера.

О трошку града биће запошљено 43-оје здрaвствених радника у Здрaвственом центру и Апотеци Врање. Ово је трећи пут да локална самоуправа запошљава здравствене раднике на одређено време и то тамо где су најпотребнији. За те намене издвојено је 12 милиона динара за ову годину, а до сада укупно 40 милиона. Христина Спасић и Оливер Стојановић, само су неки од бројних незапослених здравствених радника, који дуже или краће време чекају на посао у свом граду и својој земљи. Једина шанса до сада им је била управо ова коју пружа локална самоуправа.

"Овде смо да потпишемо уговор, који је за нас младе лекаре као и и сестре и техничаре јединствена прилика за добијање посла, на пар месеци, али опет јединствена прилика да се након завршетка образовања запослимо, да добијемо прилику да стекнемо искуство. Била сам и у претходном пројекту, радила сам у Служби хитне помоћи, за мене је то била шанса да се покажем и као лекар и да покажем своје знање", каже Христина.

Захваљујем се градоначелнику и Здравственом центру, јер ово је за нас који немамо посао, добра шанса да издржавамо породице и хвала им на свему", каже Оливер, медицински техничар.

Потписе на уговор о запошљавању 41 здравственог радника између града и Здравственог центра ставили су градоначелник Слободан Миленковић и директорка Љиљана Антић.

"Запошљавамо 41 здравственог радника и то 25 медицинских сестара, 13 лекара и два дефектолога. Ово је врло значајно за нас зато што ћемо ојачати рад у руралним деловима града и у Дому здравља. Ово је трећи пут да склапамо споразум са локалном самоуправом. То су здравствени радници који ће радити на одређено време, овај уговор ће трајати до краја јуна месеца", каже директорка Антић.

Врање је једна од ретких локалних самоуправа, која иако није оснивач Здравственог центра ни Дома здравља, запошљава здравствене раднике.

"У претходном периоду нашли смо правни основ да помогнемо здравственим радницима који су незапослени. Овај пројекат се наставља, а почео је 2018. године. Ове године смо издвојили 12 милиона динара и запослићемо 43-оје здравствених радника. Ове године укључујемо и стручне сараднике, стоматолошке и фармацеутске техничаре, јер сматрамо да та врста делатности и тај вид здравствене заштите треба да буде присутан у сеоским срединама", каже градоначелник Миленковић.

Ово је трећи пут да град реализује пројекат запошљавања здравствених радника и укупно је уложено око 40 милиона динара, а циљ је.

"Да квалитет примарне здравствене заштите у руралним подручјима достигне максимални ниво. То је била наша интенција и то је зацртано у Стратегији развоја здравства до 2025. године", каже већник Мирољуб Станковић.

Жеља свих је да ови млади људи добију и стална радна места, а до тада ће град помагати колико може. Градоначелник Миленковић потписао је уговор и са Апотекарском установом о ангажовању два фармацеута.

 

Вечерас ће бити позната имена најбољих спортиста Врања за 2019.годину. На свечаној церемонији проглашења најбољих биће додељене награде најбољој спортисткињи, спортисти, спортском колективу, тренеру, за животно дело, спортском изненађењу града. Пратио се и рад у школском и рекреативном спорту. Награде ће примити најбољи у појединачној и екипној конкуренцији, као и спортске наде града. Организатор свечаности је Спортски савез града.

 

 

Градоначелник Слободан Миленковић уручио је Светосавске награде заслужним колективима и појединцима на  "Светосавском балу"  просветних радника. Награде за резултате постигнуте у 2019. години добило је осморо појединаца, као и колектив једне образовне установе. Додељена су и три специјална признања.

Химном Светом Сави, првом српском просветитељу, почео је овогодишњи Светосавски бал просветних радника. У присуству највиших представника града, епархије врањске, војске, организација и институција, градоначелник Слободан Миленковић уручио је Светосавске награде најбољима у образовању. Градоначелник Миленковић нагласио је да су прошле године у образовању постигнути изузетни резултати не само у граду већ и у Републици. Тиме је на најбољи начин презентован наш град. Као локална самоуправа настојаћемо да наставимо са улагањима у боље услове рада у образовању, да завршимо све оно што смо почели.

На основу предлога Комисије, организациони одбор овогодишње јубиларне 30. манифестације за најбољу установу прогласио је Основну школу „Светозар Марковић“ у Врању. У име колектива награду је примила директорка Тијана Ђокић. Најбољи васпитач је Биљана Трајковић из вртића „Пчелица“, а најбољи професор разредне наставе Сузана Ђорић из основне школе „Бранко Радичевић. У категорији професора предметне наставе добитник Светосавске награде за 2019. је Јелена Цветковић, професор српског језика у Гимназији Бора Станковић.

Сузана Ђорић истакла је да је ова награда резултата 24-огодишњег преданог рада, али да представља и велику обавезу за даљи рад. Јелена Цветковић оценила је да је настава процес који траје и током којег покушава да научи своје ђаке да је знање једини темељ на коме се могу градити даље. Светосавске награде добили су и вероучитељица Ивана Стаменковић, професор информатике Саша Ристић, студенткиња медицине у Нишу Јелена Милошевић, ученик основне школе Богдан Стефановић и свршени ученик гимназије Миша Стаменковић, сада већ бруцош Географског факултета.

Миша Стаменковић каже да је награда дошла као резултат великог труда и залагања, уз несебичну подршку породице и пријатеља. Награда је за њега велики подстрек и обавеза и нада се да ће радом заслужити још неке награде у будућности. Додељена су и три специјална признања, која су понели Сима Арсић за дугогодишњи допринос организацији ове манифестације, Леонора Ристић и Анђела Ристић за освојено друго место у роботици у Кини а захвалница је припала Александри Савић, професорки музичке школе. У име награђених захвалила је директорка најбоље установе, Основне школе „Светозар Марковић“ Тијана Ђокић. Тијана Ђокић оценила је да је комисија препознала квалитет и да су они који су награђени заиста најбољи у образовању.

Уручењем Светосавских награда затворена је овогодишња 30. јубиларна просветно културна манифестација "Светосавска недеља ".

Страна 1 од 357

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Даница Крстић: Одушевљена сам врањском градском песмом - Радио Телевизија Врање https://t.co/f9AQyG6qHQ via @tripplesworld
Приведен због физичког напада - Радио Телевизија Врање https://t.co/PLakJpqJ4P via @tripplesworld
Амбасадор САД Ентони Годфри посетио Дом ученика и уручио компјутерску опрему - Радио Телевизија Врање… https://t.co/UDiwqDA3aG
Follow RTV Vranje on Twitter