На 41. заседању Скупштине града Врања, одборници су  донели одлуке о додели Специјалног признања 31. јануар и Jавних признања за појединце и колективе. Све одлуке донете су једногласно и испраћене су аплаузом. Одборници Скупштине града донели су једногласно одлуку да Специјално јавно признање 31. јануар, са новчаном наградом од 100 хиљада динара, буде додељено председнику Србије Александру Вучићу, за допринос развоју и унапређењу уметничког стваралаштва од значаја за афирмацију града Врања. У образложењу се каже.

„Посебан допринос развоју и афирмацији града Врања Александар Вучић пружио је несебичним залагањем и подршком у реализацији многих капиталних пројеката од значаја за град Врање. Пре свега, реконструкцији и опремању зграде позоришта „Бора Станковић“, културно-историјског симбола града, које је захваљујући његовом доприносу потпуно реконструисано и опремљено најсавременијом опремом. На овај начин граду су омогућени елементарни услови за развој културно уметничког стваралаштва, имајући у виду да је град од 2012. године, када је зграда позоришта изгорела био ускраћен за културни живот. Поред тога неизмерно се залагао и за изградњу других капиталних објеката, као што су завршетак радова и отварање Хируршког блока, објекат који се уназад више година градио , а који је данас захваљујући њему део модерног Здравственог центра“, рекао је Горан Николић, шеф одборничке групе СНС.

На списку заслуга је и инфраструктурно уређење Слободне зоне, изградња Постројења за третман отпадних вода, проширење депоније Метерис, изградња станова за службе безбедности, вртића, обилазнице, Регионалног центра за ванредне ситуације, реконструкција градског парка, улице Боре Станковића, изградња Коридора 10, што је омогућило долазак инвеститора и отварање нових радних места, рекао је Николић. Доношење одлуке одборници су испратили бурним аплаузом.

Јавна признања 31. јануар у виду дипломе биће додељена Хуманитарном удружењу ''Коце заувек'', Кошаркашком клубу Пантери и Уметничком ансамблу ''Станислав Бинички.'' Исто признање у виду дипломе са новчаним износом од 50 хиљада динара добиће и Горан Спасић, полицијски службеник, Ивана Вучковић, професор разредне наставе и Слободан Митровић први кустос музеј куће Бора Станковић.

 

На седници Скупштине Градске општине Врањска Бања, донета је Одлука о додели јавних признања поводом 26. јануара – Данa ослобођења Врањске Бање 1878. године. „Специјално јавно признање 26. јануар“ у виду дипломе биће додељено Слађани Стошић специјалисти ургентне медицине и директорки Специјалне болнице за рехабилатицију у Врањској Бањи. Јавно признање биће додељено и Спортском удружењу „Минералац“, Валентини Рашић ђаку генерације основне школе „Предраг Девеџић“ и Саши Стојановићу рудару у Кривој Феји. Награђени ће своја признања примити на свечаности поводом Дана Градске општине Врањска Бања у недељу 26. јануара у 11 сати.

Седницом Скупштине града, почело обележавање 31. jануара Дана града и 142. годишњице ослобођења Врања од Турака. У Спортскоj хали биће одржан турнир града у џудоу, а у поподневним сатима турнир града у малом фудбалу. У суботу 25. jануара биће одржан традиционални марш до Осатице, турнир града у стоном тенису, одбоjци и малом фудбалу. У недељу 26. jануара, по традициjи биће организован 7. Мемориjални куп у скиjању на Бесноj кобили "Ђулбарс и Каце". Неће изостати и турнир града у шаху и кошарци.

Смањен број деце у вртићима и школама, знак је да вируси владају. Смештајни капацитети на Дечјем одељењу врањске болнице скоро су попуњени. Вируси најчешће нападају респираторне органе, а нису ретки ни стомачни вируси. Повећан је прилив пацијената са вирусним инфекцијама и око 90 посто је таквих пацијената. Зимски месеци су предиспонирани за развој респираторних обољења, због боравка у затвореном простору, деца су у колективима, где је увек неко дете болесно, што омогућава брзо ширење инфекције.

"На данашњи дан на Дечијем одељењу је хоспитализовано 42 детета са родитељима. Ми радимо 24 сата и у ноћној смени буде по двадесетак прегледа, а од седам до 10 пријема. Исто толико је и у дневној смени, тако да је баш велики проток пацијената", каже доктор Никола Поповић, начелник Дечијег одељења.

Вирусне инфекције се најчешће преносе капљичним путем преко кијања, кашљања, а могу и контактом, преко прљавих руку, марамица, пешкира, упозорава доктор. Оно што највише плаши родитеље су високе температуре које трају и по неколико дана.

"Најчешће због чега код нас долазе пацијенти, кажу не пада му температура. Она не пада зато што се даје неадекватна доза антипиретика. Лекови против повишене температуре морају да се дозирају у адекватној дози да би имали ефекта. Због тога често долазе код нас са температурама које по цео дан не падају. Друго у раној фази болести је та температура интензивнија, како иде повољан ток болести температура се јавља на све веће временске интервале".

Доктор сaветује да не треба по сваку цену обарати температуру, јер је она одбрамбени механизам, као и кашаљ. Лекови против кашља не треба да се дају у дечијем узрасту, препоручују се лекови који разводњавају секрет, олакшавају искашљавање, али лекови који сузбијају кашаљ нису добри.

 

Концертно вече у оквиру обележавања 30. јубиларне Светосавске недеље приредила је вокална солисткиња Даница Крстић. Сала врањског театра била је пуна, а публика одушевљена Даничиним вокалом и наступом. Наступ у оквиру Светосавске недеље Даница Крстић почела је стиховима Светосавске химне. Уз богат репертоар Врањанци су уживали преко сат времена. Од духовног, преко косовског до етно циклуса низале су се песме попут ,,Маријо славна," ,,Удаде се јагодо," ,,Еј, драги, драги," ,,Мене мајка једну има" и друге. На бини јој се накратко придружио и Далибор Младеновић на кавалу. Даница се захвалила граду и градоначелнику што је позвана да наступа у оквиру Светосавске недеље и нагласила да посебну, позитивну трему има пред Врањанцима, јер је врањска публика позната по истанчаном музичком укусу.

''Мени је, као и обично, у Врању било феноменално, оно што ми се јако свидело вечерас је то што смо имали једну сјајну, забавну атмосферу, ја иначе себи не допуштам толико често да се шалим тако са публиком и трудим се увек да будем озбиљна, иако сам ја приватно нешто скроз друго и волим да се шалим и да се смејем и свашта нешто, али оно што ме стварно импресионирало, поред тога што је публика јако лепо реаговала и тражила је много бисева и тако даље, супер ми је то што смо успели мало да се нашалимо и баш су ми неке госпође пришле да се сликамо и рекле су ''Јао како нам је било супер, ми смо се смејале и уживале, следећи пут кад се вратиш без три сата ништа,'' тако да мени баш такви коментари много значе и говоре ми о вашој публици да се њима то свидело и то је оно што је најбитније и драго ми је да је ужитак и уживање било обострано'', каже Даница Крстић, вокална солисткиња.

Каже да је одушевљена врањском градском песмом, о којој је радила и нека истраживања уз помоћ Бранимира Стошића Кацета и да ће за неки следећи концерт припремити и нешто из врањског репертоара. Како год, публика је била одушевљена наступом.

Наша суграђанка Драгана каже да је било феноменално, као и увек: ''Ја сам Даницу већ слушала, тако да сам знала да долазим на један празник за душу и срце.'' Сложни су и други наши суграђани који кажу да је било прелепо.

Даница студира, а истовремено ради и на новој песми и споту, који ће ускоро угледати светлост дана. Од дуго најављиваног албума ''Балкан концепт'' у који је планирано да се укључе извођачи са целог Балкана, није одустала, али због обавеза на факултету не успева да се потпуно посвети томе. Снимљено је пет песама, а излазак албума Даница очекује до краја наредног лета.

 

Наступ у оквиру Светосавске недеље Даница Крстић почела је стиховима Светосавске химне.

Уз богат репертоар Врањанци су уживали преко сат времена. Од духовног, преко косовског до етно циклуса низале су се песме попут ,,Маријо славна," ,,Удаде се јагодо," ,,Еј, драги, драги," ,,Мене мајка једну има" и друге. На бини јој се накратко придружио и Далибор Младеновић на кавалу.

Даница се захвалила граду и градоначелнику што је позвана да наступа у оквиру Светосавске недеље и нагласила да посебну, позитивну трему има пред Врањанцима, јер је врањска публика позната по истанчаном музичком укусу.

 

Поводом текста објављеног на порталу „Инфо Врањске“,Спортско удружење „Минералац“ из Врањске Бање упутило је  саопштење:

Нимало нисмо изненађени текстом нашег комшије Славомира Костића, јер човек до пензије мора да пљује по свему што се ради у нашој најлепшој Бањи. То је именовани у нападу поштења једном приликом признао.

Искрено, мислили смо да је бар толико човек, односно нормалан, да никада неће пљувати и отворено мрзети оне најмлађе. Оне за које и због којих се ради све што се ради у нашој Бањи.

Господине Костићу, оваквим срамним текстом нимало нисте покварили свој углед у месту у којем живите, јер угледа одавно немате међу нама који волимо своје место. И слободно наставите да лажете до пензије, али познавајући вас, знамо да ће то бити и после вашег одласка у пензију.

Смета вам Минералац? А где сте били кад је била депонија на бившем игралишту? Или је депонија ваш  природни амбијент, па вам није сметала?

Пре него што сте написали толико лажи и глупости, јесте ли знали да у оквиру Спортског удружења „Минералац“ постоји фудбалски, одбојкашки и карате клуб? Требали сте мало да се информишете кога имате задатак да пљујете. Није Фудбалски клуб предложен за јавно признање, већ Спортско удружење. Али, вама истина није битна. Вама изгледа није проблем да мрзите децу. Вама је посао да пљујете свачији поштен и честит рад. Додуше до пензије, како сте рекли.

А јел' знаш Костићу, како је леп осећај кад радосна деца изађу на тренинг, кад се загрле после постигнутог гола, кад победе на турниру, кад се друже, кад сви у истој опреми крену аутобусом на утакмицу, кад на трибинама заједно ручају, чекајући финалну утакмицу?

У тексту наводите да је ранији фудбалски клуб „Минералац“ био клуб свих Бањчана, а ми вас сада питамо: Чији смо ми? Одакле су деца, њих око 120, која тренирају у три секције? Јел' наша деца нису из Врањске Бање ? Па ваљда вам је јасно чије је спортско удружење. Или треба да вам цртамо?

И у чије име тврдите да овај „Минералац“ није клуб Бањчана? Јел' знате да су неки ранији председници и играчи ФК „Минералац“ буквално плакали од среће када су чули за идеју да се поново формира вољени клуб? А вероватно немате појма да су неки од њих и лично учествовали у акцији сређивања игралишта.

Али Костићу не објављујемо ово саопштење због вас лажова из Врањских, већ због деце коју окупљамо и за коју се трудимо да имају све услове за бављење спортом. Децу ћемо увек бранити да знате, нарочито од вас, таквих лажова и бесрамних битанги.

Господине Костићу, комшије не можемо бирати, али вам обећавамо да ћемо се резултатима борити против лажова као што сте ви. И ово признање је за нас додатни мотив да радимо још више. Никада нећемо стати, наводи се у саопштењу Спортског удружења „Минералац“ из Врањске Бање достављеном нашој редакцији.

 

Безбедносно-информативна Агенција категорички демантује тенденциозне и злонамерне наводе и лажи народног посланика Мирослава Алексића, које је изнео на конференцији за штампу 23. јануара 2020. године у просторијама Народне скупштине Републике Србије.

Поменути Колувија није донирао никакав брод Безбедоносно-информативној Агенцији.

Наводи Алексића су апсолутна лаж и још један покушај да се председник Републике и Агенција представе у негативном контексту и искористе за прикупљање јефтиних политичких поена. Такође, наглашавамо да се председник Републике никада није мешао у набавке средстава и ресурса Агенције.

 

На свечаности у Народноj скупштини у Београду, одржана jе завршна конференциjа на коjоj су проглашени победници такмичења општина и градова у оквиру проjекта "Шампиони безготовинског плаћања". Град Врање освоjио jе пето место, а у име града Врања награду jе примио начелник Градске управе, Душан Аритоновић. Награду jе уручио Михаjло Jовановић, директор Канцелариjе за ИТ и еУправу. У такмичењу jе учествовало 60 градова и општина са териториjе Републике Србиjе коjи су показали спремност да модернизуjу своjе шалтер сале и уведу услугу безготовинског плаћања за грађане и привреду. Победници су изабрани према броjу остварених плаћања картицом на шалтеру локалне самоуправе у односу на броj становника, од 1. jула до 31. децембра.

Због радова на електроенергетским објектима, у суботу, 25. јануара ће без напајања остати села Доњи и Горњи Стајевац, Голочевац, Нови Глог и Сурлица у периоду  од 10 до 16   часова,  јављају из врањске Елетродистрибуције.

Страна 1 од 1584

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Даница Крстић: Одушевљена сам врањском градском песмом - Радио Телевизија Врање https://t.co/f9AQyG6qHQ via @tripplesworld
Приведен због физичког напада - Радио Телевизија Врање https://t.co/PLakJpqJ4P via @tripplesworld
Амбасадор САД Ентони Годфри посетио Дом ученика и уручио компјутерску опрему - Радио Телевизија Врање… https://t.co/UDiwqDA3aG
Follow RTV Vranje on Twitter