Министарство трговине објавило је највише малопродајне цене горива које ће важити до 7. октобра у 15 часова.

Цене ће бити исте као у претходних седам дана, бензина БМБ 95 172 динара за литар, а дизела 213 динара.

Министарство одређује цене у складу са Уредбом о ограничењу висине цена деривата нафте и објављује их сваког петка до 15 часова.

Влада Србије је данас донела одлуку о поскупљењу кристал шећера који ће коштати 109,99 динара по килограму, као и свежег пилећег месо чија ће цена бити 319 динара по килограму, сазнаје Тањуг.

Влада је, такође, забрану извоза млека продужила до краја октобра, а укинила забрану извоза дизела.

Уредба о забрани извоза горива продужена је до 31. октобра.

Измењена су ограницења цена за неке производе.

Када је реч о ценама намирница, укинуто је ограницење цена за млеко са 2,8 одсто млечне масти, али ће марже на сва млека бити 10 процената.

Максимална малопродајна цена дуготрајног млека од 2,8 одсто млечне масти у паковању од једног литра раније је била ограничена на 120 динара.

Цене уља, брашна и свињског меса остају исте.

Цена килограма кристал шећера је раније била ограничена на 102,99 динара, а пилетине у продавницима 299,99 динара.

У понедељак, 3. октобра, ће без напајања струјом ће остати неколико села у врањском рејону, саопштено је из Електродистрибуције Врање.

Како наводе из врањске Електродистрибуције, због радова на електроенергетским објектима, у понедељак ће без напајања остати села Балиновац, Мечковац и Клашнице.

Искључења су најављена у периоду од 09:00 до 13:00 часова.

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 17:05

Студентима прве године основних, специјалистичких и мастер струковних студија, Академије техничко – васпитачких струковних студија, свечано су уручени индекси.

Почетак нове школске године на Академији техничко – васпитачких струковних студија свечано је обележен пријемом нове генерације студената и поделом око 200 индекса. Успеху одсека Врање допринело је руководство акадермије у сарадњи са комплетним наставним кадром.

 „Ја само желим овим младим људима да схвате да је знање моћ и да треба да уложите, заједно са мојим колегама, заједно са млађим колегама, да научите  да сво то знање које овде стекнете примените лично овде у граду, Пчињском округу како би опстали, знали и помогли свим осталим генерацијама“, рекао је председник академије др Срђан Јовковић.

 „Хвала вам што сте указали поверење управо овој академији да води ваше школовање и вс путем знања и учења у наредном периоду а академија ће сигурно оправдати то поверење“, истакао је руководиоц одсека у Врању др Владимир Поповић.

Да је сарадња са локалном самоуправом од изузетне важности за академију, потврђено је више пута кроз посвећеност и активно учешће у поступку реализације идеје увођења новог студијског програма.

„Локална самоуправа  је поносна за развој ове установе која је прерасла у академију. Преузимљивост и залагање професионалног кадра допринели су унапређењу ове образовне институције изузетно значајне за Врање. Од ове године отворен је нови студијски програм струковна медицинкса сестра. Захваљујем се надлежниа са академије што су подржали иницијативу градоначелника и руководства града. За увођење новог смера, који је попуњен. Да није било заједничког рада и труда не бисмо започели нови период рада образовања ове утанове. Град ће и у наредном периоду подржати сваку идеју која има за циљ квалитетно образовање  и стицање знања а које ће младима људима омогућити да креирају свој пут у будућност“, истакла је заменица градоначелник Зорица Јовић.

Један од чланова парламента пожелео је студентима срећан почетак једне нове етапе живота.

„Поручио бих студентима да само гледају напред и никако не одустају, то је најбитније. Зато што се упорност увек исплати“, рекао је Филип тасић, студент академије и члан Студенстког парламента.

Индексе су бруцошима уручили председник академије, руководилац Одсека у Врању и професори.

 

 

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 15:30

Интернет трговина као резултат технолошког развоја, све више улази у наше живота и постаје равноправна са традиционалном трговином. Разлог за то су бројне предности које су нам на располагању приликом електронске купопродаје, како за продавце, тако и за купце.

Интернет трговина је додатно добила на замаху последње две године од када траје пандемија коронавируса. Период ванредног стања је било време када је онлајн куповина у појединим случајевима био једини начин да добијемо оно што нам је потребно. Током периода пандемије, онлајн промет је у Србији повећан за 300%, али се у исто време и велики проценат нелегалне трговине пребацио на интернет.

Једна од најпримамљивијих повољности је интернет трговине је куповина од куће, "из фотеље". На располагању нам је много већи број могућности за куповину, а да се не макнемо из топлине свог дома. Такође, имамо могућност да упоредимо цене, пронађемо снижења, те тако уштедимо новац и време.

Ипак, наравно да овакав вид трговине носи са собом и потенцијалне опасности и ризике. Они се повећавају кад купаца који немају довољно искуства у оваквом виду трансакција или су недовољно информатички потковани.

Због свега тога су недавно Министарство трговине, туризма и телекомуникација и AmCham заједно започели кампању за безбедну трговину преко интернета под називом „Кликни на сигурно, купуј проверено“. Покренута је са циљем да утиче на подизање свести грађана и едукује их о безбедној трговини преко интернета. Такође, један од циљева је и указивање на многобројне предности легалне е-трговине.

Када грађани купују од легалних е-трговаца регистрованих у Србији, имају сва права регулисана законима Републике Србије. Кампања „Кликни на сигурно, купуј проверено“ треба да подстакне и охрабри грађане Србије да користе услуге е-трговине и да одговори на често постављена питања, како безбедно куповати на интернету? Како препознати да је web-shop страница сигурна? Шта треба урадити ако наручени произод не дође и да ли смо заштићени као онлине купци? 

Одговоре на ова питања и све у вези са безбедном куповином преко интеренета купци могу да потраже на сајту pametnoibezbedno.gov.rs и zastitapotrosaca.gov.rs, а у овом тексту ћемо се укратко позабавити овим питањима.

Најпоузданији начин е-трговине је да купујете од регистрованих продаваца у Србији. На тај начин уживате сва права гарантована домаћим законима. Ознака поверења на веб страници продавца тзв. trustmarks је потврда кредибилитета и да је продавац поуздан. Подаци о продавцу могу се проверити и на сајту Агенције за привредне регистре.

Приликом плаћања, проверите сигурност веб странице на којој остављате личне податке и податке са платне картице. Сигурне веб странице почињу са https:// и имају симбол затвореног катанца. Уколико је катанац обојен црвеном бојом, или уколико претраживач избаци упозорење да сертификат није валидан, никако не треба уносити податке о платној картици.

Додатно, кредибилност и поузданост продавца потврђују и ознаке: Mastercard® SecureCode™ Mastercard® Identity Check™ „Verified by Visa“, или на домаћим интернет продавницама DinaCard.

Приликом електронске трговине треба водити рачуна где и коме остављате личне и поверљиве податке. Нарочито примамљиве понуде које добијате мејлом, на друштвеним мрежама или путем разних апликација су разлог за додатну опрезност. Немојте отварати линкове и додатке из мејла ако нисте све претходно проверили и сигурни да је порука исправна.

Настојите да увек купујете преко званичног сајта продавнице. Не остављајте своје податке на интернет сајтовима до којих сте дошли преко линка јер то могу бити лажне странице које само подсећају на праве.

Значајан савет је и да никада не уносите ПИН код приликом куповине путем интернета. Ово није податак који банке траже за обављање онлајн трансакције. Такође, банке вам никада неће тражити да мејлом или поруком промените своје податке, потврдите лозинку или слично, па су овакве врсте захтева најчешће знак да је реч о превари. Такође, немојте слати фотокопију картице или другог личног документа мејлом или у инбокс странице на друштвеним мрежама.

Избегавајте куповину са јавно доступних бежичних мрежа и дељених рачунара, јер не знате да ли су заражени никим вирусом који може да преузме ваше податке. На крају, увек проверите интернет продавницу ако је нисте претходно користили, на пример уз помоћ Гугл препоруке или сајта Trust Pilot. Обратите пажњу на све поруке које се појаве и будите додатно опрезни уколико се појаве неке неправилности.

Значајно је и да се упознате са вашим гарантованим потрошачким правима. Најважнија међу њима су да имате право на поправку или замену неисправене робе иако немате гаранцију, и то у року од 2 године. Приликом онлајн наручивања робе, имате рок од 14 дана да се предомислите и откажете поруџбину.

Рок у коме продавац мора да одговори на рекламацију је 8 дана, док је рок за решавање рекламације 15, а за намештај и техничку робу 30 дана. Рок у коме је продавац дужан да испоручи робу, уколико није другачије дефинисано, такође износи 30 дана, након чега је дужан да вам врати новац.

Што се тиче продаје путем интернета, пре почетка вршења продаје робе и производа на мало преко веб сајта, друштвених мрежа и слично, потребно је да надлежни орган у предузећу или власник предузетничке радње донесе одлуку о продаји робе или производа на мало.

„У Одлуци треба јасно написати да ће се привредни субјект поред регистроване делатности бавити и продајом путем интернета. Шифра делатности – 47.91, трговина на мало посредством поште или интернета. Одлука о проширењу делатности не региструје се у АПР, потребно је да постоји и да је заведена у књигу одлука“, каже за портал biznis.rs, економисткиња и пословни консултант Биљана Трифуновић.

Познато је да када се роба продаје физичким лицима, неопходно је сваку продају евидентирати преко фискалне касе. Међутим, уколико склопите уговор са курирском службом, у том случају није неопходно да се промет евидентира кроз фискалну касу, као ни фискализација уколико до сада нисте имали потребу за фискалном касом“, објашњава Трифуновић.

Приликом испоруке робе, неопходно је испоставити рачун купцу, подаци о потрошачу на рачуну нису неопходни, али је важно да су исказани подаци испоручиоца, као и врста,  количина и цена робе.

У складу са  Законом о трговини, продавац је дужан да поседује исправе о производњи, набавци и продаји робе нарочито са подацима о: пословном имену, адреси, ПИБ и матичном броју, односно броју из одговарајућег регистра произвођача или добављача, броју и датуму издавања исправе, називу, мерној јединици и количини робе, набавној цени робе, задужењу за властиту робу, продајној цени робе, наводи портал biznis.rs.

"Трговац мора да се придржава истакнуте цене и услова продаје. Када предајете курирској служби за испоруку, треба да испоставите рачун – на име и презиме особе која је поручила робу. Податке – место за испоруку, такође и отпремницу/ доставницу – према курирској служби – свака фирма има свој документ за примопредају робе. Када сте предали робу курирској служби за испоруку, то је уједно и отпремница“, појашњава Трифуновић.

Са курирском службом потписујете уговор о испоруци готових производа, роба се наплаћује поузећем, у ваше име курирска служба од грађана наплаћује робу и примљени новац уплаћује на ваш рачун.

Биљана Трифуновић посебно наглашава да ако посао водите без фискалне касе, не смете да долазите у директан контакт са купцима и плаћање мора бити обављено путем картице или преко рачуна продавца, односно да вам курирска служба уплаћује новац од продате робе.

Закон о заштити потрошача обавезује све који продају робу путем интернета да морају да уз слику производа искажу цену, да дају опис производа, техничке или друге карактеристике, да дају период гаранције за техничку робу и наведу начине за чување и одржавање производа.

Посебно је важно нагласити да код интернет продаје продавац има обавезу да видно и јасно искаже услове рекламације, поступак за одустајање од продаје, повраћај робе, ко сноси трошкове ако је купац одустао од куповине и начин решавања рекламације.

Поводом  1.октобра Дана старих Центар за развој локалних услуга социјалне заштите организовао је за кориснике услуга Прихватилишта  излет до зоолошког врта ''Мишић'' . Ово је њихов први организовани излазак из  Прихватилишта , јер претходне две године то није било могуће због короне и поштовања епидемиолошких мера.

Узбуђење, осмеси на лицима  и радост због првог изласка из Прихватилишта након две године је слика коју смо овог јутра  затекли испред Центра за развој локалних услуга социјалне заштите. Дванаест корисника услуга Прихватилишта упутило се  до Зоо врта ''Мишић'' како би провели један леп дан у пријатном окружењу и са драгим људима из Центра који брину о њима. Непосредно пре поласка пренели су нам своје утиске .

-Данас је леп дан. Идемо у зоо врт, значи нам што излазимо и презадовољна сам . Не могу да се пожалим, овде имамо све услове за животне потребе, али ће нам пријати шетња , усхићено говори  Душанка Стојковић која је годинама у Прихватилишту.

-Много нам значи што ћемо изаћи. Опустићемо се , орасположићемо се. Били смо затворени две године због короне. Овде нам је добро, играм шах и домине са другарима, али сам срећан што ћемо изаћи мало, каже  Симеон Јорданов који већ три месеца борави у Прихватилишту.

- Нисмо излазили због короне две године. Значи нам  што ћемо посетити зоолошки врт. Никада нисам ишао тамо, радујем се овом дану, додаје Предраг Николић.

- Ово је мој први излазак и много се радујем што идем у зоо врт. Значи ми и убеђена сам да ће да нам буде лепо. Сви запослени у Прихватилишту су јако брижни и воде рачуна о нама, поштују нас  каже Јасмина Станојковић .

-Због ковида нисмо успели нигде да их изведемо две године . Ево прилике да се то промени. Сви корисници који су у могућности да иду поћи ће , имамо и полупокретне и непокретне који данас неће моћи са нама нажалост. Имаћемо организован обилазак зоолошког врта на чему се захваљујемо власнику зоо врта као и  Удружењу МНРО које нам је помогло око превоза, каже  Снежана Тасић руководилац Прихватилишта .

-Расположење међу корисницима наших услуга је велико, сви су срећни, радују се, нама је такође драго што можемо да им приуштимо овако лепо дружење и наставићемо са оваквим акцијама и убудуће,  најављује  Ивана Тасић директорка Центра за развој локалних услуга социјалне заштите.

Иначе, у Прихватилишту тренутно борави 31 корисник и очекује се да тај број буде већи током зимског периода.

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 14:49

На 27. седници Скупштине града Врања у овом сазиву, одборници су донели одлуку о постављењу Градског правобраниоца, као и Предлози Решења о постављању заменика градског правобраниоца. Градски парламент је обавезао ЈП Урбанизам и изградња града Врања на надзор приватног партнера у поступку замене јавне расвете.

Скупштина града је потврдила решење Комисије за мандатно-имунитетска и административна питања о постављењу Милице Величковић, дипломиране правнице из Врања на место Градског правобраниоца, као и Решења о постављању Ирене Jовановић и Немање Пешића, дипломираних правника из Врања на места заменика градског правобраниоца. Милица Величковић је до сада била вршилац функције Градског правобраниоца, а мандати ових функција трају 5 година.

„Рођена је 1992. године у Врању, где је завршила Економско-трговинску школу, а дипломирала је 2016. године на Правном факултету у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици. Одрадила је приправнички стаж у адвокатској канцеларији, 2019. је положила правосудни испит у Београду, након чега је радила као стручни сарадник и заменик Градског правобраниоца, а од 18. 4. 2022. године је на месту в.ф. Градског правобраниоца града Врања“, рекао је Горан Николић, заменик председника Мандатно-имунитетске комисије Скупштине града.

На седници су усвојене измене одлуке о оснивању ЈП Урбанизам и изградња града Врања којима се овом јавном предузећу даје искључиво право о надзору над приватним партнером који врши замену јавног осветљења на територији града. У оквиру недавно усвојеног пројекта јавно-приватног партнерства, замену јавне расвете у наредних 13 година врши фирма „Кип лајт из Београда“.

Одборници су усвојили и измене у мрежи јавних предшколских установа на територији града, према којима ће, због све мањег броја деце и тешкоћа у загревању вртића у Кривој Феји, малишани из овог места боравити у просторијама школе, у којој је такође мање деце од предвиђеног броја. Због сличних разлога, и деца васпитне групе у селу Доње Жапско ће бити пресељена из адаптираних просторија амбуланте у просторије тамошње школе.

Изменом статута Позоришта „Бора Станковић“ у Врању, уместо 31. јануар, као дан ове културне установе биће обележаван 21. октобар, дан када се упокојио писац Бора Станковић, по коме врањски театар и носи име.
Скупштина је усвојила и Програм контроле квалитета ваздуха на териториjи града Врања од маjа 2022. до краjа 2023. године, као и допуну Програма отуђења грађевинског земљишта у jавноj своjини града Врања за ову годину. Именовани су и чланови две скупштинске комисије, за родну равноправност, као и за спровођење поступка отуђења или давања у закуп грађевинског земљишта у jавноj своjини.

Са места чланова Школског одбора Основне школе за образовање одраслих у Врању разрешени су Љиљана Недељковић и Дарко Раденковић, а уместо њих су именовани Драгана Ристић и Дивна Стаменковић.

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 14:51

У Врању је, у четвртак, 29. Септембра, одржана панел дискусија новинара са југа Србије. Наш град су овом приликом посетили представници „Друштва новинара Ниша“.

Током радионице, разговарало се о положају новинара и њиховом раду у медијима, као и о потешкоћама и променама са којима се суочавају у скоро свим редакцијама.

„Ми хоћемо да укажемо на проблеме са којима се суочавају новинари, без обзира да ли су проблеми око писања пројеката, око суфинансирања, да ли је у питању маркетинг или број кадрова. Колико има притисака на новинаре и медије, све оно са чиме се сусрећемо сваки дан“ овим речима је дискусију отворила Данијела Иванковић новинар на локаној телевизији у Нишу.

Било је речи и о томе колико је и поред нових технологија данас тешко доћи до квалитетне и тачне информације, али и колико је важна новинарска солидарност.

„Сви смо у истим проблемима и помажемо се колико можемо, делимо телефоне, савете, али смо немоћни сви пред том бирократијом. Проблем нас који радимо на југу Србије је што се цени црна хроника, озбиљна истаживања и текстови се врло мало виде и преносе. Мада на терену нема толико проблема са људима и у већини случајева су спремни да сарађују“ објашњава Биљана Љубисављевић, дописник једне новинске агенције.

Још једна од тема која је покренута је био рад читаве редакције, од сниматеља, новинара, монтажера, уредника и њихових обавеза.

„Код нас монтажери не иду на терен и му само донесемо материјал. Боравио сам у Америци, и видео како функционише и њихов систем. Повезани су међусобно интернет мрежом и прво материјал иде код уредника да он одобри, затим се шаље у реализацију, тако да се они не срећу на ходницима. Нема галаме и свако има свој компјутер. Мени је то било мало чудно“ причао је Мића Миљковић, који се бави самосталним продукцијским радом.

Сви учесници пален дискусије су се сложили да је тешко данас бити новинар. Проблем су финансије, тешко се до информација долази, већина ради на квантитету, уместу квалитету  садржаја.

Али важно је да су међусобно подељена искуства, усвојена нова знања и покренута важна питања. А уколико свако од нас допринесе макар мало, можемо постићи пуно.

 

 

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 14:47

Преносом костију страдалих у Првом светском рату у новоизграђену Спомен костурницу почело је обележавање великог јубилеја манастира Свети Никола, 690 година постојања.

Епископ врањски са свештенством и монаштвом епархије врањске служио је Литургију у манастиру Светог Николаја, након чега је уследио парастос страдалима у Првом светском рату. Мошти које су пронађене у дубодолинама у Врању, око манастира и у целом округу смештене су у специјалне кутије и након службе, литијским ходом пренете у Спомен костурницу.

''Она је почела да се гради 1934. године. Међутим, историјске околности су такве биле да је тек дочекала прославу 690 година ове свете обитељи. Данашњим даном можемо да кажемо и да почињемо прославу великог јубијела. 4. октобра биће и освећена Спомен капела, а ово су све припремне активности за тај дан. То су пострадали у Првом светском рату од стране бугарског окупатора, наш народ је после рата сакупио те мошти страдалника, а митрополит скопски Јосиф дао је благослов да се 1934. почне костурница,'' каже свештеник Ведран Костић.

Костурница је завршена уз несебични труд многих, од Владе Републике Србије, преко Министарства за борачка питања, града Врања, Завода за заштиту споменика културе из Ниша и верног народа епархије.

''Молимо се за ове наше страдалнике, који су страдали само зато што су били православни Срби, да вратимо сећање на та страдања и да покушамо да свој живот уприличимо оној вери коју су они живели и да се молимо њима, а и Господу да се више никада не понови овакво страдање нашега народа, али ниједнога народа у свету. Да се ми православни хришћани потрудимо да заиста живимо православно и да се молимо Богу једни за друге, али и за оне који су изазвали страдање,'' каже епископ врањски Пахомије.

Након преноса моштију, обележавање јубилеја наставља се у понедељак, када ће у 11 сати бити служен парастос погинулим ратницима у Првом светском рату испред Костурнице на Шапраначком гробљу. Након тога, у 12 сати биће отворена изложба ''Свети Викентије митрополит скопски'', а у наставку одржано предавање ''Српски војник у Великом рату'' у Галерији Народног музеја. Вечерње богослужење у манастиру Светог Николаја биће у 18 сати, а богослужбено прослављање наставиће се сутрадан, 4. октобра, Светом литургијом и освећењем Спомен костурнице и парастосом пострадалима у Великом рату. Свечана академија која почиње у подне заокружиће прославу значајног датума.

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 15:13

Од сутра, 140 пописивача креће од врата до врата на територији града Врања, како би обавили попис, а помагаће им и 20 инструктора. Попис становништва је историјска тековина, која се одвија већ 200 година уназад. Редовни попис изостао је прошле године због епидемије корона вирусом.

Све је спремно, пописивачи су спремни, опрема је задужена.У наредних месец дана биће извршен попис становништва, домаћинастава и станова. Од 1. до 31. октобра. Молим наше грађане да пруже све ваљане податке, које треба да пруже током пописа. Они ће бити коришћени искључиво у статистичке сврхе, подаци су заштићени тако да нема никаквих бојазни да ће неки податак бити злоупотребљен. Све је то у сврху креирања јавних политика у будућем периоду, каже Душан Аритоновић, начелник Градске управе.

Попис је рутинска ствар, која се на сваких 10 година дешава, већ 200 година уназад. Грађани су увек лепо сарађивали са пописивачима и нису забалежени случајеви лоше сарадње, истиче Аритоновић. Грађани имају законску обавезу да одговоре пописивачима на питања из пописа тачно и с обзиром на електорнски унос података попис би требало да траје до 30-так минурта. Одговара се на 69 питања, али ипак, постоје три питања на која грађани не морају да одговоре уколико не желе.

Постоје три етничка питања, на која су грађани слободни да не одговоре  то су вероисповест, матерњи језик и националност. Остала питања су обавезујућа. Попис је законска обавеза. Није циљ да се примењују санкције које су прописане законом о попису, то је прекршајна казна, али није циљ да се она примељује без крајње нужде, каже Миладин Ковачевић директор Републичког завода за статистику.

Ако неко није код куће, пописивач оставља обавештење и контак пописног инфо центра са којим грађани ступају у контакт, а касније са пописивачем уговарају његов долазак. Пописивачи ће носити легитимације са логом Републичког завода за статистику.

За давање непотпуних и нетачних података следи прекршајна одговорност и новчана казна од 20 до 50 хиљада динара.

Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2022 13:49
Страна 1 од 2307

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Први излазак након короне за кориснике Прихватилишта - Радио Телевизија Врање https://t.co/OV8ev7TBhR via… https://t.co/xirYtGEPbl
Бреме савременог новинарства - Радио Телевизија Врање https://t.co/h3uWqDQbOB via @tripplesworld https://t.co/ZJVB8CwQqg
Скупштина поставила Градског правобраниоца и два заменика - Радио Телевизија Врање https://t.co/KwVHxMXIpZ via… https://t.co/L6uD9Inzbp
Follow RTV Vranje on Twitter