ЈКП "Комрад" Врање у току поподнева дезинфиковало је улице, тргове и остале јавне површине у Врању и Врањској Бањи.

У претходном периоду, још пре увођења ванредног стања, вршили смо дезинфекцију простора око Болнице и Дома здравља као и већину улица у граду, градских пијаца и фабричких кругова.

Сада, у овим околностима, дезинфекција се врши натријум хипохлоридом и тако ће бити све док траје ванредно стање, кажу из Комрада.

 

У привремену болницу на Београдском сајму данас је примљено првих десет пацијената који су заражени новим корона вирусом, сазнаје Тањуг у Министарству здравља.

Пријем је почео нешто после 13 сати, а пацијенти су довезени амбулантним колима, уз пратњу полиције.На сајму у Београду биће збринути заражени пацијенти који имају благу клиничку слику, док ће они за компликацијама или израженом клиничком сликом бити лечени у болницама.

Простор за боравак заражених обезбеђен је у халама 1, 3, 4 и 5, Војска Србије је допремила око 3.000 кревета и ормарића, простор између кревета је ограђен параванима, а на галеријама хала биће лекарске ординације са рендген апаратима. Осим лекара специјалиста, у привременој болници биће и психолози.

На сајму су обезбеђени сви санитарни услови, пацијентима ће се у том простору допремати и храна, константна температура у објекту биће 20 степени, а осим тога, цео сајам је прекривен wi-fi.

 

Најстарији човек на свету, Боб Вајтон, прославио је данас свој 112. рођендан у самоизолацији због епидемије корона вируса.

Вајтон,бивши учитељ и инжењер из Хемпшира на југу Енглеске, рођен је 1908. године, преноси ББЦ.

Он је преживео епидемију шпанске грознице, колере и богиња, а сада се током епидемије корона вируса налази у својој кући, у карантину.

Прошле године прославио је 111. рођендан са пуно пријатеља у свом стану, али ове године рођендан ће бити другачији.

"Све је отказано, нема гостију, нема прославе", рекао је он.

Последњи пут измењено недеља, 29 март 2020 18:37

У Србији се сутра очекује постепено наоблачење са северозапада уз пад температуре, али ће се у већини места задржати суво, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХЗС).

Ветар умерен и јак, северозападни.Најнижа температура од 0 до 8 степени, највиша до 18.

У уторак претежно облачно, још хладније и ветровито са умереним и јаким северозападним ветром.

Последњи пут измењено недеља, 29 март 2020 18:43

Председник Александар Вучић представиће у уторак програм мера за опоравак српске привреде, погођене вирусом корона, сазнаје Тањуг у кабинету председника.

Вучић је раније најавио да ће то бити програм са проценом ефеката, начином финансирања и техником и технологијом спровођења, у циљу опоравка економије о последица епидемије вируса. Председник је указао да српска привреда трпи и да је велики број компанија принудно смањио производњу, али да добар део њих није отпуштао раднике због тога.

Вучић је пре пар дана рекао да је то озбиљан програм, који ће показати да Србија може брже од других да изађе из економских проблема у које ју је корона бацила.

"Поред и после живота наших људи, који су најважнији, ово је од кључног значаја", нагласио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић биће данас (29.03.2020.) гост емисије Прва тема на ТВ Прва.

Емисија почиње у 21 сат, објављено је на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Радио телевизија Врање преносиће у реалном времену ову емисију.

Будите са нама.

Заменица директора "Батута" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је на данашњој редовној конференцији за новинаре да су у Србији забележена још 3 смртна исхода која се доводе у везу са вирусом Ковид 19. Једна особа 1958. годиште преминула је у Клиничком центру Војводине, док су у болници Драгиша Мишовић преминуле две жене, једна 1938. и друга 1934. годиште. Сво троје преминулих имали су придружена хронична обољења. Тренутно је на респиратору 55 особа у Србији.

*

Епидемиолог Предраг Кон рекао је на редовној конференцији за новинаре да смо у 24 дану од откривања коронавируса у Србији да улазимо у период када је у другим земљама нагло растао број оболелих, а касније и број умрлих.

"Ова ситуација је изазов за све нас, ми смо у једном рату, ово јесте ратно стање, ја сам војни епидемиолог, као мајор сам изашао из Војске", рекао је Кон.

Када је реч о болници на сајму, Кон је рекао да тврди да је то апсолутно најбоље решење које је Србија могла да донесе и да би све друго била озбиљна грешка. "Нисмо ми измислили топлу воду, то је нешто што се спроводи и на другим местима", рекао је Кон.

Наводи и да ће он подржати све до двадесетчетворочасвоног апсолутног затварања јер улазимо у дане када је у другим земљама нагло растао број оболелих а касније и број смрти. "Немојмо да гледамо само овај тренутак, треба да гледамо унапред, а онда одлучујемо врло енергично", истако је Кон и поручио да ту нема више пренемагања.

Кон наводи да постоје људи који живе у убеђењу да се то њима не може догодити и да се не зна да ли су опаснији они или други који желе по сваку цену да се тестирају а кад добију тест беже. "И једни и други постоје у свакој популацији. Битно је да се људи не плаше да се тестирају и да не беже ако су позитивни", рекао је Кон. 

Заменица директора "Батута" Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да су садашњи бројеви оболелих директан одраз онога колико смо дозволили да се вирус шири у нашој популацији и да они показују какве смо мере спроводили пре пет до седам дана. 

"Како смо се понашали јуче и данас, видеће се кроз укупне бројеве оболелих наредних дана. Кључ јесте у нама и морамо да схватимо озбиљно колико сваки појединац има огромну улогу у заустављању даљег ширења инфекције", навела је Дариај Кисић Тепавчевић.

Она је рекла да има и добрих вести које би требало ширити. Истиче да је први пацијент у Србији отпуштен из болнице, да је најмлађи пацијент који је био на респиратору скинут с њега и да више од 50 пацијената има двоструки негативни тест и да се може сматрати да су прележали болест.

Каже и да су усвојени критеријуми за масовно тестирање одређених група људи али да тестирање само по себи не значи ништа већ је самоизолација наше једино оружје у борби против инфекције.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла и да има заражених међу лекарима али да су заражавања углавном била ван болница и да се није десио пренос с лекара на пацијента.

 

У Републици Србији је до 15 часова 29. марта 2020. године регистрован укупно 741 потврђен случај COVID 19.
 
Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 376 особa од којих je 82 позитивнo и  294 негативнo на нови корона вирус.
 
До 15 часова, 27. марта 2020.године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 2462 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Влада Србије усвојила је Уредбу о померању рокова за подношење годишњих финансијских извештаја корисника буџетских средстава и корисника средстава организација за обавезно социјално осигурање за време ванредног стања.

Овом уредбом се померају рокови за подношење годишњих финансијских извештаја директних корисника средстава буџета Србије, односно буџета аутономних покрајина и јединица локалне самоуправе, завршних рачуна буџета Србије, буџета аутономних покрајина, буџета јединица локалне самоуправе и организација за обавезно социјално осигурање, као и консолидованог извештаја Републике Србије и консолидованих извештаја градова, за 2019. годину.

Одређени рокови се померају на рок од 15 радних дана од дана престанка ванредног стања, док се други померају за број календарских дана трајања ванредног стања, уз додатних радних 15 дана, од дана престанка ванредног стања, саопштило је Министарство финансија.

Због немогућности да се одређени послови обављају без присуства у радним просторијама, већи број директних корисника средстава буџета Србије обратио се Министарству финансија ради проналажења начина да се рокови за припрему, састављање и подношење годишњих финансијских извештаја и завршних рачуна буџета за 2019. годину продуже, како би се створили услови да се ти послови обаве након окончања ванредног стања на територији Србије, наводи се у саопштењу.

Наши најстарији суграђани могли су јутрос од 4 до 7 да обаве куповину у више од 20 трговина у Врању и околини. 

Према информацијама које имамо, трговало је око 1350 суграђана, стариjих од 65 година.

Радње су добро снабдевене, има свих животних намириница, а највећа потражња је била за брашном и квасцем.

И овог викенда су биле гужве, али нешто мање него прошле седмице. Поштовао се размак од два метра између два потрошача.

Водило се рачуна и поштовале су се и мере заштите као што су ношење маски и рукавица које су старијим суграђанима испред продавница делили полицајци, а неки су долазили већ припремљени.

На инициjативу градоначелника Миленковића, овог jутра од 4 до7, превасходно за старије, био jе отворен и Огранак 1 “Апотеке Врање”, на шеталишту у центру града.

Од овог начина трговине се, бар за сада неће одустајати. Једино подсећамо да полицијски час од сада викендом почиње у 15 сати и траје до 5 ујутру.

Због померања забране кретања викендом на 15 часова, продавнице ће за све остале потрошаче који нису старији од 65 година, суботом и недељом радити од 7 до 14.30

 

 

 

Страна 1 од 1634

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter