Одштампајте ову страницу

Шта је зависност од Интернета?

By РТВ децембар 25, 2017 690 0

Интернет зависност се може описати као поремећај контроле основних инпулса и реакција на свакодневицу. Овај поремећај не укључује употребу наркотика и веома је сличан патолошком коцкању. Неки корисници развијају емоционалне везе са онлајн пријатељима, препуштају се разним врстама уживања у својој „виртуелној заједници“. Неки пак проводе бескрајно много времена на Интернету истражујући неке теме о којима пишу или су заинтересовани због посла. Како год, у свим случајевима, зависност од интернета је присутна и она може узроковати бројне проблеме. Контрола постаје све тежа. Осећај немира све јачи. Корисници су раздражљивији а ова врста зависности може довести до губитка значајних односа са заједницом, губитка посла, образовања, каријере. Лагање постаје навика јер нико не жели да призна да је заглављен у канџама виртуелног света. Осећање безнадежности, кадкад кривице, анксиозности и депресије су обавезни пратиоци ове врсте зависности.

Какви су ефекти?

Интернет зависност резултира личним, породичним, академским, финансијским и професионалним проблемима који су карактеристични за друге зависности. Оштећења стварних животних односа су прекинута због прекомерне употребе Интернета. Они који трпе од зависности од Интернета проводе више времена осамљени, мање су у стварном свету са стварним пријатељима и у реалном свету се често сматрају социјално неприлагођеним.  Овакав  психички статус их може одвући у други круг невоља, а то је упад у неки други свет који може бити и те како опасан (секте, педофилија, могућност врбовања за незаконите радње...). Клиничка слика тада постаје све гора а решење проблема све даље.

Физички проблеми који су једнако опасни као и психички, су лако уочљиви. Суве очи, дехидрација организма, тешке главобоље, неправилна исхрана у смислу прескакања оброка што је потенцијално узрок многих болести, затим, неодржавање личне хигијене, поремећај сна, синдром карпалног тунела (трњење и бол у зглобу због притиска на нерв шаке) који се везује између осталог, за прекомерно коришћење рачунара.

Број људи који троше своје време на Интернету је све већи. На Интеренту се купује, информише, дружи, а неки би рекли и живи. Ретко ко би признао да је зависник од Интернета, мада је то реалност. 

Родитељи су забринути због времена које њихова деца проводе на рачунару. С правом. Углавном сви сматрају да су тинејџери зависни од мобилних телефона, мада деца и млади то поричу. Довољно да схватимо да су родитељи у праву.

Деца проводе превише времена уз видо игре. Дечаци користе видео игрице више од девојчица, али девојчице готово свакодневно проводе у просеку сат времена само у гледању туторијала о шминкању и модне блогове.

Психијатар врањског Здравственог центра Слободан Стаменковић каже да осећај несигурности коју узрокује интернет зависност отвара простор за манипулацију. Такве кориснике је лако завести и врбовати у различите криминогене групе. Он наглашава улогу породице и образовних институција да се укључе у спречавање проблема које дефинишемо као било коју врсту зависности. Када проблем дође до психолога, психијатра или било ког другог стручног лица, онда је до решења проблема пут тежак и дуг.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)