Комуникација на нету - Ако се не видимо бар да се разумемо

Како комуницирате са другим људима на интернету? Одговор на ово питање углавном зависи од узраста тј.старосне доби корисника, његовог интелектуалног капацитета и окружења. Битно је и то да ли се ради о дописивању на друштвеним мрежама, слању мејлова, четовању или постављању статуса на профилима друштвених мрежа. Чињеница је да већина корисника користи скраћенице приликом дописивања. Међутим, потребно је имати на уму, да оно што се напише на интернету тамо остаје заувек. Зато је важно научити нека основна правила понашања која, иако нису обавеза, остављају добар утисак.

 

У комуникацији на интернету особе у разговору се обично не виде. Најчешће размењују поруке. Некима то даје осећај сигурности јер не желе да се експонирају, а има и оних који своју агресивност испољавају слободно јер друга особа не може да их види. Увек  треба имати у виду да се са друге стране налази неко живо биће. У зависности од тога како и шта пишете зависи ваш статус у интернет заједници.  Ваш идентитет на интернету и репутација зависиће много и од тога како сте нешто написали.  Зато:

  • Пишите кратко, јасно и разумљиво.
  • Водите рачуна о употреби малих и великих слова. Само велика слова упућују на вашу узнемиреност, спремност да вичете а и непријатно је за око.
  • Вређати и нападати на било којој основи је потпуно непримерено, зато блокирајте особе које то раде и никада се немојте на такав начин разрачунавати са неистомишљеницима.
  • Одговарајте на питања тако што ћете реченицу започети именом особе којој се обраћате нарочито када у комуникацији учествује више особа одједном (групни чет).
  • Будите јасни јер ваш саговорник не може да види ваш израз лица. Ако су речи двосмислене могу бити погрешно схваћене.
  • Ако користите скраћенице уместо речи или израза будите сигурни да су тачно написане и опште познате, односно да ће их друга особа разумети.
  • Мислите на опасности које вребају на интернету и не верујте свему што се каже у чет причаоницама јер има и злонамерних. Упамтите, не остављајте личне податке незнанцима.
  • Уколико примите поруку непримерене садржине, обавезно блокирајте и избришите такву особу из контакта и искључите се из комуникације на неко време.

Ако желите да вас други разумеју онда немојте бити неписмени. Људи који читају ваше поруке и статусе морају их разумети баш онако како сте желели да их разумеју. Са друге стране, допуштени су и неки инстант трикови за оне који су подлегли савременим језичким утицајима па у комуникацији углавном користе скраћенице. То је сасвим у реку када је у питању неформална преписка. За озбиљнију преписку и документа, „шатровачки“ на интернету је недопустив.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 децембар 2017 11:22

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter