Грађани често дају своје личне податке а и не знају на који начин се води рачуна о њима и како се чувају. Постоји законска регулатива око тога али савршена заштита не постоји. Најбезбеднији су када дају податке државним органима али с друге стране имају обавезу да се информишу о безбедности када то чине у продавницама, ресторанима или приликом куповине на интернету. Људи вични упаду у компјутерске системе могу направити прави лом са подацима до којих дођу. Њих називамо хакерима.

Како изгледа особа која се бави хакерисањем? Ко су ти људи, млађи, старији, образовани... ?

У истраживању које је радило одељење за високотехнолошки криминал током 2014. године, се наводи да се обично ради о млађим лицима која су незапослена а има и оних који су запослени. Ради се о млађим особама који су између 17 и 22 године али има и малолетника који се баве тиме, најчешће узраста око 14 година а као разлог за бављење тиме наводе често знатижељу у почетку, а касније наводе као разлог и нешто друго на пример  начин  да покажу у хакерској заједници да могу и имају технике да се баве тиме и свашта ураде  и да имају одређена знања а и корист може да дође. Мотив може да буде и наношење штете ако су деструктивно настројени и у тим случајевима се обично ради без очекивања користи. Најопаснији је вид прибављање противправне имовинске користи када вршењем кривичних дела из области безбедности рачунарских система, покушавају да прибаве и противправну имовинску корист продавањем личних података на пример са платних картица или из базе података корисника електронске поште итд.

Какве су казне?

Казне могу да се крећу и до 10 година а углавном су блаже. Има неколико разлога зашто се извршиоци кривичних дела опредељују за дела из области високотехнолошког криминала али се и извршиоци из осталих кривичних дела, често повезују са извршиоцима из области високотехнолошког криминала. То је један од начина за прибављање противправне имовинске користи и наношења штете. Разлог је обезбеђивање анонимности. Интернет је једна глобална мрежа тако да се лако обезбеђује анонимност. Управо скривањем на интернету они себи омогућавају избегавање кривичног гоњења од стране државних органа и зато се опредељују за ову област.

Овај облик криминала постаје све већа друштвена опасност која са собом носи велику материјалну штету.

Хакерски упад на мејл може да направи штету што су осетила нека предузећа у Србији. Хакери често улазе у комуникацију мејловима два пословна партнера. Онда са тог мејла врло често на имејл серверу мењају карактер самог имејла партнера и са тог имејла након слања оригиналне фактуре  могу,  на пример,  да пошаљу да је фактура измењена и да је потребно по тој измењеној фактури поново платити. У 2015.  години уз помоћ хакерских упада оштећено је 20 српских компанија и начињена је штета од око милион евра. Ниједно предузеће није хтело да даје изјаве на ову тему.  Неки су оштећени једном врстом вируса, који када се преузме преко мејла или торент фајла закључава рачунар док се извршиоцу не да откуп за шифре. Тешко је наћи извршиоца и то је глобални проблем. То су вируси које не таргетирају одређене фирме већ је жртва било који корисник. Свест о безбедности на интернету није велика. Антивирус може заштити рачунар али цео систем се не може заштитити. У Србији је за 50 посто већи број злоупотреба преко интернета него раније. Има и више пријава. Хакери не користе сервисе из земаља у које нападају и због тога им је тешко ући у траг.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter